"Verzişori" pentru spaţiul verde: Primăria cumpără salcâmi de milioane, când CJ îi dă gratis!

"Verzişori" pentru spaţiul verde: Primăria cumpără salcâmi de milioane, când CJ îi dă gratis!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Serviciul de Administrare a Domeniului Public şi Privat din subordinea Consiliului Judeţului dă gratuit salcâmi către primării, dar la Galaţi se iau salcâmi cu 1.300 lei bucata * CJ poate avea propria pepinieră, Primăria nu


În martie 2013, Consiliul Judeţului a probat un proiect de hotărâre privind programul de împădurire a judeţului Galaţi, prin care aloca Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat 200 de mii de lei pentru a pune la punct o pepinieră de salcâm. Fiecare primărie din judeţ, inclusiv cea din Galaţi, s-a putut înscrie la programul de împădurire în funcţie de numărul de hectare disponibile pe domeniul public. Primăria Galaţi a făcut şi ea cerere pentru 75.000 de puieţi. Însă, ca supliment, a ajuns să dea 57 de mii de lei pentru 44 de salcâmi ornamentali.

Primăria preferă să cumpere

Dacă serviciul din subordinea CJ reuşeşte să se gospodărească şi să construiască o pepinieră, nu acelaşi lucru se întâmplă cu societatea Gospodărire Urbană din subordinea Primăriei. Primăria nu a reuşit să găsească un spaţiu pentru realizarea unei pepiniere şi uite aşa a ajuns să cumpere copaci. Cei 44 de salcâmi cumpăraţi la 1.300 de lei bucata nu sunt singurii care se vor regăsi pe nota de plată din bani publici. Asta pentru că, din toamnă, Primăria doreşte să achiziţioneze încă 2.000 de arbori şi 500.000 de arbuşti. Dacă şi aceştia vor avea un preţ la fel de mare precum salcâmii aflaţi acum pe esplanadele de la Potcoava şi Hotel Dunărea, poate că ar fi cazul ca Primăria să se gândească să investească în propria seră. Nu de alta, dar cu atâţia "verzişori" duşi pe spaţiul verde al Galaţiului s-ar putea ca bugetul municipalităţii să se cam "ofilească".

Puieţii de la judeţ

Serviciul de Administrare a Domeniului Public şi Privat a plantat aproape 3,5 milioane de exemplare pentru programul de împădurire al Consiliul Judeţului, dar şi pentru a putea vinde şi a obţine venituri din această activitate. „Vrem să scoatem mai mult pentru ca să şi vindem. Asta înseamnă venituri propriu. Noi am estima să iasă undeva peste 3 milioane de puieţi, aproape 3,5 milioane, dar în agricultură nimic nu este previzibil, dacă vine o secetă, nu putem şti exact...”, ne-a explicat Vali Sandu. Acesta ne-a dezvăluit că societatea este recunoscută în ţară ca producător autorizat de salcâm şi că nu de puţine ori a reuşit să vândă. „Am vândut 800.000 de puieţi în primăvară la o firmă din Olt, dar şi la primăria Braşov un număr 30.000 de puieţi de salcâmi. Preţul este negociabil, în funcţie de cantitate. Dacă cineva vrea o cantitate mai mare, atunci preţul va fi mai mic. La cei din Olt, cred că am vândut cu 0,20 lei plus tva”, ne-a spus directorul serviciului. În situaţia în care CJ a reuşit să găsească fonduri necesare pentru o pepinieră, a găsit spaţiu, iar Serviciul din subordinea sa câştigă şi bani din vinderea de salcâmi, poate că modelul ar trebui urmat şi la Primărie. Sau, mai ştii, poate că asta nu e o afacere pe măsura aspiraţiilor conducerii municipalităţii.

Citit 2593 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Iunie 2013 19:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.