Haos în cimitirele gălăţene. Autorităţile spun că vor reinventaria toate locurile de veci

Haos în cimitirele gălăţene. Autorităţile spun că vor reinventaria toate locurile de veci
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gospodărire Urbană nu are o situaţie clară a numărului de locuri de veci din Galaţi * În Cimitirul "Eternitatea" nu se mai fac concesiuni de cinci ani * În acest moment, se fac înhumări numai în regim de urgenţă şi doar la Cimitirul „Ştefan cel Mare”


Dacă încerci să afli capacitatea fiecărui cimitir din Galaţi, administrat de societatea „Gospodărire Urbană”, şi câte locuri mai sunt libere, rişti să te loveşti de un zid. Directorul societăţii Gospodărire Urbană, Eduard Grosu, ne-a spus că locurile de veci sunt limitate, dar ne-a explicat în acelaşi timp că, în lipsa unei hărţi a locurilor de veci, îi este aproape imposibil să spună câte locuri mai sunt libere. „Nu putem da o situaţie exactă a locurilor de veci, pentru că abia acum s-a început cartarea cimitirelor. Fără hartă, putem da o situaţie, dar nu este relevantă. După ce se termină, o să dăm o cifră exactă”, ne-a declarat directorul.

Chiar dacă, potrivit directorului Gospodărire Urbană, cifrele sunt irelevante, acesta ne-a oferit o statistică, măcar estimativă, a mormintelor. Cimitirul „Eternitatea” are 27.000 de morminte, „Sfântul Lazăr” - 48.000, iar „Ştefan cel Mare” - 13.000. La ora actuală se fac concesionări numai în regim de urgenţă şi doar la Cimitirul „Ştefan cel Mare”. Din informaţiile societăţii, reiese că la Cimitirul „Eternitatea” nu mai sunt locuri de veci de cel puţin cinci ani. În medie, se fac aproximativ 60 de înhumări pe lună.

Bulibăşeala mormintelor

Situaţia este atât de neclară, în primul rând, pentru că arhivele s-au tot plimbat de la o instituţie la alta, iar numerotarea locurilor de veci, după rând, parcelă, solă, a fost făcută după cum a vrut fiecare. „Astfel mă trezesc cu un act de concesiune pe loc într-o anumită zonă, iar în teren îmi apare în cu totul în altă parte”, ne-a spus Grosu. Din acelaşi motiv au existat şi probleme de suprapunere. Vina ar fi şi a cetăţenilor care nu au grijă de locul de veci concesionat. Este lăsat în paragină şi este foarte greu să îţi dai seama dacă locul este concesionat sau nu. „Mergi în teren, identifici un loc, pare să nu fie nimic acolo, sunt buruieni, dar este foarte greu să dispun de locul acela atâta timp cât nu ştiu foarte clar situaţia lui. Oricând poate apărea cineva să spună că are act de concesiune acolo. Avem suprapuneri de locuri de veci realizate cu ani de zile în urmă, suprapuneri din anii ’70, ’80”, a mai spus Grosu.

Cartare pe cont propriu

În principiu, cartarea, topografia ar trebui făcută de nişte specialişti, însă pentru că nu au existat bani sau înţelegere din partea Primăriei până acum, Gospodărire Urbană a luat taurul de coarne şi s-a apucat să facă treaba cu oamenii din dotare. „Au venit cei de la Geotopocad, ne-au dat o mână de ajutor, dar n-am mai continuat. Se plătesc bani pentru treaba asta. Am încercat ani de zile să obţinem lucrul acesta de la Primărie, dar nu am reuşit să rezolvăm problema. Astfel încât am luat noi situaţia în mâini şi o facem cu angajaţii noştri. Lucrăm şi cu cei din Primărie, ca să ne ajute cu punerea la punct a schiţelor”, a zis administratorul cimitirelor. În acest moment se lucrează la arhivă, care este comparată cu situaţia din teren, iar până la sfârşitul anului directorul speră ca situaţia să fie elucidată, respectiv cartarea să fie finalizată.

Reconcesionarea locurilor de veci

Odată finalizată cartarea, Gospodărire Urbană va putea spune, nu numai după ureche, câte locuri de veci sunt în fiecare cimitir, câte şi pe ce termen sunt concesionate, dacă sunt pe şapte ani sau nelimitat, căror locuri de veci le-a expirat perioada de concesiune. „Sunt concesionări vechi, din anii ’60, care au expirat, locuri de veci la care nu mai găsim concesionarii, la care nu s-a mai plătit taxa de întreţinere de ani de zile. Finalitatea cartării este posibilitatea reintegrării unor locuri de veci din nou în circuit, pentru a le putea reconcesiona”, a explicat Grosu.

Gospodărire Urbană va construi un osuar

Societatea vrea ca din 2014 să construiască un osuar. Astfel încât, după expirarea concesionării, oasele decedatului să fie depuse acolo. „De asemenea, asta s-ar întâmpla şi dacă există vreun loc de veci părăsit, de care nu se mai ocupă nimeni, dar unde există înhumări. Vom putea lua osemintele de acolo, le punem în osuar, pe baza unei proceduri, astfel încât dacă în timp vine vreun moştenitor să ştie că osemintele sunt în acest osuar” a spus directorul societăţii.

Poate şi un nou cimitir

Chiar dacă, potrivit lui Eduard Grosu, criza locurilor de veci ar putea fi soluţionată odată ce se va finaliza cartarea cimitirelor, vor fi identificate locuri de veci libere sau vor fi eliberate cele cu perioadă de concesiune expirată, municipalitatea are în vedere ca până la sfârşitul anului să identifice un teren pentru a începe amenajarea unui nou cimitir. „Astfel încât în cazul în care n-o să mai ajungă ceea ce avem, să putem da în folosinţă, totuşi, un nou cimitir, pentru că niciodată nu poţi preconiza ceea ce se va întâmpla”, ne-a mai declarat directorul.

Costul unui loc de veci

Dacă până acum puteam cumpăra un loc de veci cu mulţi ani înainte să fie nevoie, acum un loc în cimitir se face numai în caz de necesitate. Concesionările locurilor de veci se fac pe o perioadă de şapte ani sau pe perioadă nelimitată, iar preţurile diferă în funcţie de cimitir. Chiar dacă acum nu mai sunt locuri disponibile decât în Cimitirul "Ştefan cel Mare", Consiliul Local are o listă de preţuri pentru toate cele trei cimitire. La "Eternitatea" şi "Ştefan cel Mare" costurile unei concesiuni sunt identice: pe şapte ani preţul este de 20 de lei, iar pe termen nelimitat preţul este de 132 de lei. La "Sfântul Lazăr", costurile sunt un pic mai mari - concesiunea pe şapte ani este 34 de lei, iar pe termen nelimitat de 241 lei. Taxa de înhumare în groapă simplă este de 359 de lei, iar în groapă dublă de 449 de lei.

Citit 10921 ori Ultima modificare Luni, 09 Septembrie 2013 15:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.