Transportul şi ambalajul costă/ Deszăpezirea Galaţiului a „păpat” 2.700 de tone de sare

Transportul şi ambalajul costă/ Deszăpezirea Galaţiului a „păpat” 2.700 de tone de sare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Serviciul Public Ecosal a achiziţionat sare cu 100 de lei deasupra preţului practicat de Salrom, dar cu explicaţia că tariful include şi transportul * Societatea Mondisalt Holding SRL s-a luptat de una singură la licitaţie


Anul acesta, iarna nu ne-a mai prins chiar aşa de nepregătiţi, iar Ecosal nu a mai fost surprinsă cu debaralele fără sare pentru deszăpezire. Per total, opinia publică a fost mulţumită de modul cum s-a descurcat Serviciul Public Ecosal la eliberarea străzilor de omătul care s-a aşternut în cantităţi considerabile la începutul anului 2014. Însă, cu toate acestea, sarea industrială a fost achiziţionată tot la suprapreţ. Conducerea Ecosal explică costurile mai ridicate prin transport şi "big-bag"-uri, adică nişte saci imenşi, de o tonă fiecare.

Sare la preţ mai mare, dar adusă în curte

Dacă iarna trecută, vechea conducere a Ecosal negocia, fără anunţ de participare şi prin invocarea unei „situaţii de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute”, un contract cadru cu SC Mondisalt Holding SRL, în valoare de 1,8 milioane de lei, pentru furnizarea a 6.000 de tone de sare pentru deszăpezire, iarna acesta procedura de achiziţie a fost mai transparentă. A existat o licitaţie pe SEAP, însă ofertantul care a câştigat contractul a fost, şi în acest an, tot Mondisalt Holding şi tot la un preţ mai mare decât cel pe care îl practică Societatea Naţională a Sării (Salrom). Astfel, Serviciul Ecosal atribuia, la începutul lunii noiembrie 2013, contractul de furnizare a sării industriale pentru deszăpezirea 2013 - 2014 la preţul de 2.331.000 RON şi a fost semnat un acord cadru pentru 7.000 de tone de sare, urmând ca Serviciul însărcinat cu deszăpezirea să achiziţioneze în funcţie de necesităţi, până în această cantitate. Potrivit directorului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, sarea a fost achiziţionată, de la Mondisalt Holding, sub formă de big bag de o tonă la preţul de 333 de lei pe tonă. Aceasta în contextul în care Salrom vinde sarea pentru deszăpezire la preţul de 234 de lei pe tonă.

Chiar dacă preţul cu care a cumpărat Ecosal sarea este mai mare cu 100 de lei, societatea justifică acest lucru prin faptul că SC Mondisalt Holding SRL a fost singurul ofertant. Directorul Serviciului însărcinat cu deszăpezirea, Ionuţ Pucheanu, mai explică diferenţa de 100 de lei şi prin faptul că Salrom vinde sarea vrac şi nu la big-bag-uri şi nu include în preţ nici transportul. „Despre licitaţie în sine, a stat pe SEAP, a putut participa oricine...”, ne-a declarat directorul Ionuţ Pucheanu.

Iarna fu’ grea, omătu’ mare

Potrivit Ecosal, iarna aceasta serviciul a consumat 2.699 de tone de sare pentru deszăpezire oraşului, dintr-un total de 3.500 de tone achiziţionate, în baza contractului subsecvent. „Cantitatea de sare industrială achiziţionată pentru activitatea de deszăpezire din iarna 2013 – 2014 a fost de 3.500 de tone, conform contractului subsecvent numărul 12663/04.11.2013, dintr-un maxim de 7.000 de tone, a Acordului cadru numărul 12662/04.11.2013, atribuit prin procedură de achiziţie publică Licitaţie deschisă, conf. OUG 34/2006”, arată o informare oficială Ecosal. Astfel, Ecosal a plătit pentru cele 3.500 de tone de sare un total de 1.165.500 de lei.

Citit 2128 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Martie 2014 23:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.