GALERIILE „Mantu” - EXECUTATE SILIT în contul PRIMĂRIEI. Cultura, din nou luată cu japca!
Foto: Foto: Victor Cilincă

GALERIILE „Mantu” - EXECUTATE SILIT în contul PRIMĂRIEI. Cultura, din nou luată cu japca!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un gălăţean cere să fie despăgubit pentru nişte terenuri din Ţiglina III, pe care s-au construit blocuri, cu cele două spaţii deţinute de artiştii plastici în centrul oraşului


Am sperat că e doar un zvon umflat de caniculă, plauzibil însă într-o epocă a înstrăinărilor spaţiilor culturale din România: Galeriile de Artă „Nicolae Manu” şi magazinul de peste drum al plasticienilor, fostul Fond Plastic ar putea fi pierdute! Sunt în centru, excelente deci pentru comerţ, după ce Uniunea Artiştilor Plastici (UAP) a mai pierdut, în nebunia de după 1990, două spaţii în vecinătate, pe cele două laturi ale străzii Domneşti. Din păcate, ştirea mi-a fost însă confirmată de către plasticianul Aurel Manole, chiar preşedintele filialei Galaţi a UAP. Pe scurt, ne-a explicat preşedintele, a apărut cineva care a şi venit să le măsoare spaţiul. Eugen Sima este proprietar pe nişte terenuri din Ţiglina III, pe care le-a câştigat în urma unui proces cu Primăria Galaţi, în 2011. Pentru că pe terenurile respective sunt acum blocuri, omul a cerut despăgubiri de la Primărie de aproximativ două milioane de euro, însă nu le-a primit. Aşa şi-a ales aceste spaţii cu care să-şi recupereze valoarea revendicată. Taman locul în care UAP organizează, pentru accesul gratuit al gălăţenilor, expoziţii de care beneficiază plasticieni din oraş dar şi din ţară! De asemenea, şi spaţiul în care se vând lucrări ale plasticienilor şi materiale de artă. Acestea sunt folosite în comodat de filială, care suportă cheltuielile de funcţionare şi se descurcă să menţină, în folosul culturii şi instruirii publice, gratuitatea accesului la expoziţii: lucru atât de rar în vremurile noastre. Proprietar este Primăria. „Spaţiul este cu destinaţie specială, aşa cum sunt teatrele, şcolilor şi nu poate fi deci înstrăinat. Şi nici măcar nu suntem subvenţionaţi, ca acestea” – spune Aurel Manole. „Am înţeles că persoana respectivă are o hotărâre definitivă de executare silită a Primăriei, pentru această valoare. Primăria a refuzat să-i plătească suma, că nu are de unde să plătească, iar el încearcă să o execute, preluând alte spaţii.”

Să suflăm şi în iaurt!

Până vom afla  mai multe amănunte şi de la Primărie, de unde ni s-a promis un răspuns oficial, ne grăbim să tragem deja un semnal de alarmă, căci s-a dovedit şi până acum că multe lucruri regretabile s-au petrecut tocmai pe seama ignorării situaţiei. Preşedintele Manole spune că a reuşit să ia legătura cu viceprimarul Radu Cosca. Acesta, chiar dacă nu răspunde de domeniul respectiv, a început să facă investigaţii.

Sunt pe lista Guvernului!

Cele două spaţii figurează într-o listă guvernamentală din 2003, când ministrul Culturii era acad. Răzvan Theodorescu: Hotărârea nr. 1280/2003 privind aprobarea Inventarului spaţiilor destinate creaţiei artistice, aflate în proprietatea privată a statului şi în administrarea consiliilor judeţene, consiliilor locale sau a altor instituţii ori autorităţi publice sau în patrimoniul regiilor autonome. Aici apar clar, pentru Galaţi, cele două spaţii, aflate sub contract de închiriere: Sala de expoziţie „Nicolae Mantu” din str. Domnească nr. 22, pe 101,50 mp, contract de închiriere nr. 64796/29.10.2002 al Primăriei cu UAP din România, de asemenea, galerie de artă şi magazin din str. Domnească nr. 19, pe 95,92 mp, cu contract nr. 64792/29.10.2002. „Suntem cuprinşi în acest tabel, deci suntem spaţiu protejat. Trebuia deci să aparţinem domeniului public, dar se pare că între timp am fost trecuţi în domeniul privat al Primăriei, de unde spaţiul poate fi vândut sau cedat. La Primărie, s-a verificat în dosarul cu spaţiile de interes public: nu eram acolo! Am discutat şi cu avocatul: oricând într-o şedinţă CL ar putea să se voteze ca să se treacă spaţiile în domeniul public” – spune plasticianul. Aceste spaţii culturale au fost scoase din domeniul public, care le proteja, şi trecute în domeniul privat, dând astfel posibilitatea să fie înstrăinate în mod abuziv.

Lucrurile sunt încurcate rău. Purtătoarea de cuvânt a Primăriei, Emanuela Turcu, ne-a spus doar că, fiind vorba despre un litigiu în curs, nu ne poate oferi amănunte, însă administraţia publică gălăţeană ne asigură că are tot interesul să păstreze Galeriile "Mantu" în continuare pentru scopul lor cultural.

Citit 2691 ori Ultima modificare Marți, 19 August 2014 19:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.