(FOTO) PRIMĂRIA TAIE COPACII de pe Faleza Superioară FĂRĂ AUTORIZAŢIE de mediu!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

(FOTO) PRIMĂRIA TAIE COPACII de pe Faleza Superioară FĂRĂ AUTORIZAŢIE de mediu!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Copacii "fără valoare dendrologică" sunt tăiaţi pentru mai multă "vizibilitate" spre Dunăre


Pe Faleză dispar copacii pe bandă rulantă, iar răspunsurile municipalităţii sunt aceleaşi: copacii tăiaţi sunt "bolnavi", "bătrâni" sau este vorba de "reabilitare dendrologică". Mai nou, Primăria vine cu o altă teorie, respectiv că nu se vede Dunărea din cauza copacilor crescuţi aiurea. După ce săptămâni de-a rândul au fost puşi la pământ mai mulţi copaci, atât de pe Faleza Superioară, cât şi de pe strada Regiment 11 Siret, acum Primăria a trecut la defrişare pe taluzul Falezei.

"Tăieri pentru restaurarea Falezei"

Începând de săptămâna trecută, pe valea Falezei, în dreptul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, municipalitatea a tăiat tot pe o porţiune de aproape 10 metri, de la arbuşti până la copaci. Luni, angajaţii Gospodărire Urbană erau în dreptul vilelor de pe Faleză, făcând aceeaşi „curăţenie”, pe versantul care face legătura între Faleza Superioară şi Faleza Inferioară.

Potrivit unui raport al societăţii Gospodărire Urbană, publicat pe site-ul Prefecturii Galaţi şi care urmează a fi prezentat, astăzi, în cadrul Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, intervenţia se face doar asupra arborilor uscaţi în totalitate, precum şi a arbuştilor crescuţi spontan. Totodată, raportul mai arată că tăierile fac parte dintr-o restaurare a Falezei.

CITEŞTE ŞI: IAR "se umblă" la TEII de pe FALEZA Superioară

Surse din cadrul Primăriei Galaţi susţin că această restaurare ar consta în tăierea tuturor copacilor din partea superioară a versantului, pentru că aceştia nu numai că nu au valoare dendrologică, fiind vorba de copaci care au crescut singuri, fără să fie sădiţi, dar şi obturează vizibilitatea spre Dunăre. În consecinţă, în zona superioară a versantului nu va mai fi sădit niciun arbore.

Garda de Mediu analizează

Potrivit comisarului şef al Gărzii de Mediu, Iulian Cosma, Primăria municipiului Galaţi este acoperită cu documente pentru tăierile efectuate în Regiment 11 Siret şi pe Faleza Superioară, dar în ceea ce priveşte tăierile masive de pe taluzul Falezei analiza este încă în curs.

„Am solicitat documente pentru mai multe tăieri, inclusiv pentru taluz. Avem şi sesizări pe această temă, urmează ca în perioada următoare, odată cu finalizarea acţiunilor de verificare, să avem şi rezultatele. Am fost în teren, am văzut copacii tăiaţi. Pe taluz, s-a tăiat tot. Au ras. Noi vorbim doar pe partea legală, de documente. Noi nu exprimăm păreri, vorbim strict din punct de vedere legal. Pentru cei sănătoşi, conform Legii 24/2007, Legea spaţiilor verzi, municipalitatea este obligată să ceară aviz de la Agenţia de Protecţia Mediului. Primăria ia decizia să îi taie, dar numai cu avizul Agenţiei de Protecţia Mediului. Pot efectua operaţiunea numai după avizul instituţiei de mediu”, ne-a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu.

Nu s-a solicitat aviz de tăiere

Restaurare sau nu, potrivit directorului Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Carmen Sandu, municipalitatea nu a făcut nicio solicitare pentru eliberarea avizului de mediu pentru tăieri. „Nu au autorizaţie. N-au solicitat nicio autorizaţie. Nu au venit cu nici o justificare sau proces-verbal din care să reiasă necesitatea tăierilor. Nu au făcut solicitare nici pentru Faleza Superioară, nici pentru taluz”, ne-a declarat reprezentantul Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

CITEŞTE ŞI: ALEŞII Galaţiului, chemaţi la dezbatere publică: „FALEZA DUNĂRII are nevoie urgent de CONSOLIDARE”

 

Citit 4016 ori Ultima modificare Luni, 25 August 2014 20:26

25 comentarii

 • postat de Insist să tastați ,,de ce se dărâmă faleza Dunării din Galați....un articol foarte bun, găsit întâmplător.
  Miercuri, 27 August 2014 11:06
  92.86.46.***
  Insist pentru a tasta și a vă informa ,,de ce se dărâmă faleza Dunării din Galați''...un articol scris și prezentat profesionist.
  2
  4
  Raportează
 • postat de mmmda
  Miercuri, 27 August 2014 10:03
  193.194.132.***
  Eu sunt de parere sa taie tot, si sa dea cu ierbicid, ca nici iarba si boschetii sa nu mai creasca, smuls tot ce inseamna gard viu, betonat toate petecele de pamant si facute parcari.
  Am auzit ca razele de soare sunt benefice omului, iara daca este cald afara mergi cu masina ca poate ai aer conditionat. Apoi, este mult mai usor de intretinut o parcare decat un spatiu verde, deci reduceri de costuri.
  2
  4
  Raportează
 • postat de PENTRU ...HOTARATI-VA CE VRETI????
  Miercuri, 27 August 2014 10:00
  5.13.171.***
  fratilor ,acum vreo luna in urma ,tot aceasta NICOLETA ONOFREI,realiza un articol in care se preciza ca faleza arata jalnic si ca din cauza vegetatie si acopacilor crescuti nu se mai poate admira nici dunarea...!!aceiasi "carcotasi" ca si acuma comentati in fel si chip,ca nu se face nimic pe faleza,ca primarul nu e gospodar..etc!!!acuma spuneti ca de ce se taie...???cum puteti crede voi ca se taie asa fara sa stie nimeni si aici ma refer la garda de mediu???si inca ceva ...ati citit bine ce copaci se taie..???* Copacii "fără valoare dendrologică"....!!!!si daca va chinuiti si mai cititi odata ia uitati ce spune....Potrivit comisarului şef al Gărzii de Mediu, Iulian Cosma, Primăria municipiului Galaţi este acoperită cu documente pentru tăierile efectuate în Regiment 11 Siret şi pe Faleza Superioară, dar în ceea ce priveşte tăierile masive de pe taluzul Falezei analiza este încă în curs...DECI ,se stia de taierile facute si analiza este in curs...!!!iar mai apoi vedeti ce zice aici.... potrivit directorului Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Carmen Sandu, municipalitatea nu a făcut nicio solicitare pentru eliberarea avizului de mediu pentru tăieri. „Nu au autorizaţie. N-au solicitat nicio autorizaţie!!!!PE CINE CREDE-TI ACUM ..???pe CARMEN SANDU SAU IULIAN COSMA..???
  2
  4
  Raportează
 • postat de Musca
  Miercuri, 27 August 2014 09:55
  5.13.201.***
  Si ne mai miram ca aluneca faleza la vale, ca atunci cand ploua se umple totul de apa.....Daca sunt atatia dobitoci care nu gandesc nici cat o muscă ( nu ca musca ar gandi) ....si mai iau si decizii....atunci, tot ce se va intampla cu faleza si cu orasul asta in viitor este previzibil si sumbru.....
  4
  5
  Raportează
 • postat de Tastați De ce se dărâmă faleza Dunării la Galați o prezentare interesantă.
  Miercuri, 27 August 2014 09:28
  92.86.46.***
  Tot umblând pe site-uri am găsit două documentare legate de taluzul Falezei Superioare....tastați ți citiți ,,de ce se dărâmă faleza Dunării de la Galați''. Sunt interesante și fotografiile de la amenajarea Falezei Superioare cu explicații simple și reale.
  Acum una personală....ce mai înjuram pe timpul lui Ceaușescu deoarece după ce ne chinuiam să facem gropile pentru copăcei în pantă, pământul scos luând-o la vale de nu mai aveam pământ să fixăm copăcelul, trebuia să mai aducem apă din Dunăre cu gălețile în rampa taluzului pentru a uda copăcelul. Și toate astea după schimbul trei când ieșeam din tură direct ,,de pe linia de producție'' din Combinatul Siderurgic Galați. Eram tineri și cu berea de la Pescarul uitam și ne distram în echipă, ba mai puneam și de-un fotbal pe Maracana, loc viran pe Grădina Botanică aflată. Și acolo am tras muncă patriotică, azi ''patrioții'' punând taxă de intrare pe munca noastră, loc ce trebuia să fie un parc pentru gălățenii din Țiglina Unu și Doi. Acum au luat zona cu japca fraierii din Consiliul Județean a lui Bacalbașa, în loc să fie a Consiliului Local un parc normal, nu cu taxă.
  1
  6
  Raportează
 • postat de Cristi
  Marți, 26 August 2014 23:56
  5.13.169.***
  Si chiar nu e nimeni in Galatiul asta care sa stie cine locuieste in aceste vile de pe faleza?
  4
  5
  Raportează
 • postat de cineva
  Marți, 26 August 2014 23:05
  82.137.9.***
  Adevarul e ca e urat cu atata verdeata si copaci.ce atata natura? Sa se vada mai bine gunoaiele aruncate. Adevarul e ca e nasol sa nu vezi dunarea cand te duci dimineata sa faci pish intr-o vila de aia.
  5
  10
  Raportează
 • postat de galatean
  Marți, 26 August 2014 22:27
  188.25.100.***
  Am tot comentat pe tema distrugerii teilor din Galati dar numai asa, cu comentarii on line, nu se face nimic........... Fratilor, singura solutie e sa mergem peste ei, la primarie si sa le luam gatul de la genunchi, pentru ca nu se mai poate ! Astia nu inteleg de vorba buna si basta. Daca noi, cetatenii acestui oras, nu ne trezim, cat inca nu e prea tarziu, va fi vai si amar de copiii nostri ! Desteptarea galateni ! Lasati naibii semintele, micii, berea si manelele si luati atitudine impotriva acestor borfasi pentru ca, altfel, isi bat joc de orasul asta..... daca o mai fi oras !?!
  1
  10
  Raportează
 • postat de alfi
  Marți, 26 August 2014 20:07
  5.13.167.***
  da de Eduard grosu,acest crocobaur inrait nu zice nimeni?
  ziceti ceva pt ca acest animal are multe pacate.....
  1
  8
  Raportează
 • postat de propuneri
  Marți, 26 August 2014 18:13
  92.82.190.***
  Dar; de blocurile turn care care sunt pe malul Dunarii ati uitat??!! Oare blocurile cu 4 nivele construite de prin 1963 au fost proiectate aiurea?
  Acuma. sunt acele blocuri cu 9, 10 , 11 etaje, ele nu acopera privelistea spre Dunare?? Chiar asa de prosti ne considera cei din administratia orasului. Daca se mai poate numi oras. Mergeam pe malul Dunarii, in liniste, ca sa te relaxezi, acuma, sunt destule plutitoare care au o muzica infernala, se aude pana pe str Brailei. Un oras de borfasi.
  Taiat fratilor tot. Eu propun sa dai foc la toata vegetatia din oras, scapati de costuri. Dar, desfiintati si Gradina Publica, dar mai ales Gradina Botamica. Ce nevoie avem noi de asa ceva. Noi avem nevoie de defrisari, motociclisti, concerte, nunti cu alai si claxoane. Avem nevoie de zgomot si, asta nu se poate realiza decat daca se acopera orasul cu fumul de la copacii arsi. Darti foc orasului, nu mai chltuiti banii statului cu taierea lor, platirea muncitorilor, transportul ,,cadavrelor,, taiate. Foc. Si o sa fie economie la buget.
  4
  14
  Raportează
 • postat de pentru ANTIPROSTEALA
  Marți, 26 August 2014 13:34
  86.34.10.***
  antiprosteala....esti ....pro.prosteala......si ai ajuns asa datorita legitimatiei de prost pe care o ai de la prostii tai....!!!cum de ai stiut tu sa pui liniuta si de la capat...??/??si care este prostul care te-a pus sa scrii prostiile astea????
  20
  3
  Raportează
 • postat de Deontologul neremunerat
  Marți, 26 August 2014 12:42
  95.76.32.***
  Dendrologic vorbind... eu nu cred ca e posibil asa ceva. Calitatile "consilierilor" lui Marius Stan, vor face diferenta. Asa vorbesc fotbalistii, asa scriu si eu! Ca asa le place! Si sunt multi la numar acesti incompetenti care se cred cel putin academicieni, dar si doctori honoris causa. Ma gandesc doar la cei mai apropiati, ca nu avem spatiu suficient pentru toti. La aviatorul Aurel Vlaicu, la Bacalum,la Ema Turcu, superba, frumoasa si desteapta (ho, ca am glumit!), la Didi Ospataru zis si Didi Dumitru, la consilierii locali, care sunt acolo degeaba. Valoarea lor e egala cu zero. In atari conditii, imi pun si eu o intrebare. De ce-i mai platim? Doar ca sa strice viitorul nostru, dar, mai ales, al copiilor nostri? Nu merge! Sau mai bine spus, nu mai merge ! Nimic!
  2
  33
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Marți, 26 August 2014 12:06
  213.218.53.***
  unu cu vila doreste sa aiba vedere spre Dunare, are influenta si se taie copacii, apoi cand se duce faleza in Dunare cere bani publici pentru a ajuta ca vila lui sa nu ajunga in Dunare

  mda..
  4
  28
  Raportează
 • postat de Simona
  Marți, 26 August 2014 10:49
  79.116.96.***
  Bravos! Unii nu vad Dunarea de copaci, da' restaurantele kitsch alde Libertatea & Co or fi transparente?! Alea nu le mai deranjeaza peisajul?
  3
  29
  Raportează
 • postat de uff
  Marți, 26 August 2014 09:26
  213.233.96.***
  poate vor sa cada malul peste faleza inferioara , ma gandesc si eu ... cine stie :) sau poate igienizare o data la 20 ani :( i don't know
  1
  23
  Raportează
 • postat de Păi de asta s-a plantat copacii cu ajutorul oamenilor muncii înainte de 1989, fixarea taluzului prin rădăcinile copacilor plantați, plantare sub îndrumarea celor de la îmbunătățiri funciare, ei construind taluzarea Falezei Superioare.
  Marți, 26 August 2014 09:05
  92.86.88.***
  Păi bine frate, tocmai ăsta-i rolul copacilor plantați cu mult efort în pantă, pe taluz, pentru fixarea prin rădăcini a taluzului și micșorarea umidități solului în pantă. Pe timpul lui Ceaușescu după terminarea schimbului în Combinatul Siderurgic Galați eram duși la ,,muncă patriotică'' pe taluz și săpam gropi pentru pentru a planta copaci pentru fixarea taluzului Falezei Superioare ce a fost creată și amenajată de cei de la Îmbunătățiri Funciare, ce azi nu mai există din păcate....toți copacii de pe taluz au fost plantați de mâna și cu mâna omului de ,,oamenii muncii'' din intreprinderi, fiecare intreprindere din Galați având un sector de îngrijit și întreținut înainte de Decembrie '89 prin ,,muncă patriotică'' cum era odată.
  1
  38
  Raportează
 • postat de antiprosteala
  Marți, 26 August 2014 08:14
  5.13.198.***
  eu nu pot sa imi dau seama cine mai are incredere in institutia asta cat timp e condusa de un ifractor, nu am garaj nu am consignatie dar cine nu vede sau nu stie cum fotbalistii isi faceau scolile pe timpul lui ceausescu ori e prost ori nu gandeste daca aceasta persoana din fruntea primariei nu a muncit pentru nimik din ce a obtinut el nu va putea sa faca ceva organizat si gandit:

  - fotbalist a ajuns pentru ca tasu lucra in combinat si a avut pile
  - liceul l-a terminat din cantonament cu legitimatia de la otelul
  - la facultate a aintrat cu legitimatia de la otelul
  - facultatea a terminat-o cu legitimatia de la otelul
  - armata a facut-o din cantonament cu legitimatia de la otelul
  - a inchis ochii la toate blaturile pe care le-a vazut si la care mai mult ca sigur a si participat
  - campion a ajuns sustinut de arbitrii
  - primar a ajuns cu legitimatia de la otelul si cu cele 3 mari minciuni: izolatia, stadionul si podul
  4
  26
  Raportează
 • postat de Anunt
  Marți, 26 August 2014 08:04
  89.136.5.***
  "In cadrul campaniei Primariei "Sa protejam vegetatia orasului!", pentru incalcarea prevederilor hotararii Consiliului Local aplicabile, jurnalistul din poza (care indica ceva ce-a fost un copac) va fi amendat deoarece a calcat pe spatiul verde."
  0
  18
  Raportează
 • postat de pietonul
  Marți, 26 August 2014 07:54
  96.47.226.***
  Cine saboteaza orasul? Bineinteles ca primaria (fara P mare).Ea e mai presus de lege.Pompeaza bani in niste puncte termice ale Apaterm, care oricum trage sa moara, si evident cauta sa mai santajeze pe cei care vor sa se debranseze.....Taie copaci pe faleza pentru a favoriza alunecarile de teren si producerea de dezastre aferente...Si lista ar putea continua cu multe alte aspecte....(era sa uit : distruge transportul urban ecologic: tramvaie si troleibuze...)
  0
  24
  Raportează
 • postat de omul.muncii
  Marți, 26 August 2014 07:37
  83.103.186.***
  papagalii din consiliu se pare ca il sustin pe noul primar, pupat piata independentei, mergeti la vot ,hai psd cu tot neamul lor"prost" sa fiti iubiti galateni
  2
  10
  Raportează
 • postat de Driujbaca se intoarce
  Marți, 26 August 2014 07:37
  5.13.136.***
  Abia astept postacii lui Marius Stan. Vreau sa vad si eu ce-or sa spuna ei, sa-l apere pe adulatul lor care se comporta precum Drujbaca. Hai, sus cu proStanii! Abia astept sa v-aud argumentele... :) Auzi la ei,. copaci taiati ca sa vada cei din vile Dunarea... Cata prostie!... Or s-o vada de-aproape foarte cand s-or prabusi cu malu-n garla...
  2
  18
  Raportează
 • postat de omul.muncii
  Marți, 26 August 2014 07:36
  83.103.186.***
  papagalii din consiliu se pare ca il sustin pe noul primar, pupat piata independentei, mergeti la vot ,hai psd cu tot neamul lor"prost" sa fiti iubiti galateni
  0
  12
  Raportează
 • postat de PNL Sucks Hard...PSD Harder
  Marți, 26 August 2014 02:05
  5.13.160.***
  HALUCINANT,e singurul cuvant care poate descrie situatia!Moldoveni,in mareata voastra inteligenta sa-l votati pe papagalul de Marius Stan pana o sa va taie toti copacii din oras!Credeam ca carul cu prosti s-a rasturnat la Caracal....cu siguranta a fost unul si pi la Galati ;).In zona aia oricum mai construieste Vega un hotel si probabil copacii aia deranjau campul vizual.
  6
  19
  Raportează
 • postat de PNL Sucks Hard...PSD Harder
  Marți, 26 August 2014 02:05
  5.13.160.***
  HALUCINANT,e singurul cuvant care poate descrie situatia!Moldoveni,in mareata voastra inteligenta sa-l votati pe papagalul de Marius Stan pana o sa va taie toti copacii din oras!Credeam ca carul cu prosti s-a rasturnat la Caracal....cu siguranta a fost unul si pi la Galati ;).In zona aia oricum mai construieste Vega un hotel si probabil copacii aia deranjau campul vizual.
  5
  26
  Raportează
 • postat de Anda
  Marți, 26 August 2014 00:14
  5.13.165.***
  Exact de asta avea nevoie faleza noastra subreda.
  No comment...
  1
  45
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.