Dacă OUG 55 nu trece, ÎNCEPE RĂZBOIUL! Cu cine s-ar putea bate Marius Stan pentru PRIMĂRIE

Dacă OUG 55 nu trece, ÎNCEPE RĂZBOIUL! Cu cine s-ar putea bate Marius Stan pentru PRIMĂRIE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vânzoleală mare în lumea politică gălăţeană după ce Camera Deputaţilor a respins OUG nr. 55/2014 privind migraţia politică. În acest moment, pe la toate partidele se fac şi se desfac liste de posibili candidaţi pentru Primăria Galaţi căci, dacă ordonanţa pică şi la Senat, vom avea alegeri anticipate.

Trecerea în alt partid este, după lege, demisie din primul

Este de comentat, fără îndoială, sub ce auspicii juridice ne aflăm în acest moment, iar prima dilemă ar fi în ce măsură anularea ordonanţei 55/2014 anulează şi mandatul lui Marius Stan. Ei bine, potrivit Legii 393/2004, primarul unei localităţi rămâne fără mandat dacă îşi pierde, prin demisie, calitatea de membru al partidului pe listele căruia a fost ales. O să spuneţi că Marius Stan nu a demisionat din PNL, ci s-a înscris în UNPR, urmând ca liberalii să-l excludă pentru „trădare”. Ei bine, nu-i aşa, căci Legea partidelor politice (nr.14/2003) stabileşte, la art. 8, că: „(1) Un cetăţean român nu poate face parte în acelaşi timp din două sau mai multe partide politice; (2) Înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior”. Clar, da?

CITEŞTE ŞI: PLECĂRI în masă de la PP-DD la UNPR. Picu Roman şi armata sa de consilieri îl urmează pe Marius Stan

Evident, rămân în discuţie şi alte aspecte juridice – cum ar fi legalitatea efectelor produse de ordonanţă în perioada dintre publicarea şi anularea ei – pe care vom încerca să le elucidăm, cu ajutorul unor specialişti, în ediţiile viitoare. De asemenea, este de notat că, dacă ordonanţa trece de Senat şi devine lege, intră în calcul şi Curtea Constituţională, care capătă atribuţiuni în chestiune (asupra ordonanţelor de urgenţă nu se poate pronunţa, potrivit legii).

Până la deznodământul final, însă, sunt demne de luat în seamă războaiele politice ce se anunţă la orizont în cazul în care OUG 55/2014 este anulată, într-un fel sau altul.

Cu cine se luptă Stan în UNPR

Chiar dacă este ferm convins că OUG 55 va ajunge lege, primarul Stan a acceptat, acum câteva zile, să comenteze pentru „Viaţa liberă” şi un eventual scenariu pesimist. „Şi chiar dacă ar fi să îmi pierd mandatul, pot să particip la alte alegeri şi să demonstrez PNL-ului că este un partid de 8,8 la sută, aşa cum a fost la europarlamentare. Pot să câştig alegerile pentru că mă aleg cetăţenii”, declara cu aplomb Marius Stan.

CITEŞTE ŞI: ALEŞII MIGRATORI riscă să-şi PIARDĂ MANDATELE! „Ordonanţa traseiştilor” A PICAT LA VOT în Camera Deputaţilor

Rămâne, însă, de văzut dacă nu cumva noua grupare în care a intrat Stan are alternative la candidatura acestuia. Este important, de asemenea, şi ce părere au puternicii aliaţi PSD şi PC. Dacă este să analizăm strict atitudinea UNPR, constatăm că liderul judeţean al formaţiunii, Eugen Chebac, nu are de gând (cel puţin pe moment) să se înscrie în cursa pentru Primărie. Totuşi, în cărţi ar putea să intre Vergiliu Vals (liderul organizaţiei municipale), aflat pe un culoar de credibilitate foarte bun. Evident pot apărea şi alţii, căci e greu de crezut că organizaţia, în ansamblul ei, va accepta fără obiecţiuni ca ultimul venit în partid să fie pus în capul mesei.

PSD şi PC au socotelile lor

Este naiv cel ce-şi închipuie că PSD va accepta fără rezerve candidatul UNPR la primărie. Să nu uităm de pactul Ponta-Antonescu privind alegerile, care s-a rupt taman după ce Ponta s-a văzut cu sacii în căruţă şi urma să-şi îndeplinească obligaţia faţă de Antonescu. Aşadar, sunt puţini cei care ar paria pe faptul că PSD Galaţi nu va dori câştigarea scaunului de primar.

În aceste condiţii, în amintitul partid se fac deja socoteli şi liste, mai multe grupări interne revendicând dreptul la un candidat. Cel mai credibil pare să fie grupul care-l susţine pe medicul Aurel Nechita, unul dintre social-democraţii cu cea mai bună imagine în judeţ (fost parlamentar, fost director de spital, fost decan al Facultăţii de Medicină etc). De altfel, Nechita chiar este disponibil, după ce a fost scos din toate funcţiile publice în baza unei decizii controversate a ANI.

Bine poziţionat pare şi actualul viceprimar Florin Popa, care are avantaje deloc de neglijat: experienţa în administraţie (în mandatului lui Nicolae a fost city-manager), expunerea media şi funcţia politică (preşedinte al organizaţiei municipale). Mai mult, sunt toate semnele că Popa că râvneşte la funcţie. Trebuie să spunem şi că o parte dintre tinerii din partid s-au adunat, din ce se vehiculează, în jurul lui Florin Pâslaru. Sunt greu de înţeles motivele acestei polarizări, însă nu trebuie să căutăm neapărat un fir logic în politică.

Dar să nu uităm PC-ul, unde Eugen Durbacă visează la primărie în continuare. Plus viceprimarul Radu Cosca (care cu siguranţă vrea mai mult) şi alţi câţiva tineri antrenaţi în lupta de gherilă politică, cum ar fi Eduard Grosu (şeful ADP).

În ediţia viitoare vom prezenta variantele Opoziţiei pentru bătălia împotriva lui Marius Stan pentru fotoliul de primar al Galaţiului.

CITEŞTE ŞI: Manifestaţie a GĂLĂŢENILOR în Capitală, pentru LIBERTATEA PRESEI şi împotriva TRASEISMULUI POLITIC

Citit 4979 ori Ultima modificare Joi, 18 Septembrie 2014 18:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.