TAXE REDUSE pentru informaţiile de interes public, pentru 2015, la Consiliul Judeţului

TAXE REDUSE pentru informaţiile de interes public, pentru 2015, la Consiliul Judeţului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Taxele percepute de Consiliul Judeţului Galaţi, anul viitor, pentru furnizarea de informaţii de interes public vor fi mai mici. La iniţiativa consilierului PNL Ion Ştefan, aleşii judeţeni ai Galaţiului au revenit asupra proiectului de hotărâre privind taxele şi tarifele percepute de CJ pentru anul 2015 şi au redus tarifele de fotocopiere, pentru care erau percepute costuri ameţitoare, menite să descurajeze orice persoană care dorea să solicite informaţii în baza Legii 544/2001.

Aşa cum vă informam pe data de 19 decembrie, conducerea Consiliului Judeţului intenţiona să păstreze aceleaşi tarife şi anul viitor, numai că fostul democrat-liberal a solicitat forului legislativ judeţean modificarea proiectului de hotărâre, prin reducerea acestora, iar vicepreşedintele Cornel Hamza i-a acceptat amendamentul şi, în final, aleşii judeţeni au dat undă verde proiectului în forma propusă de Ion Ştefan.

Cum au fost reduse costurile de fotocopiere

Conform noilor tarife adoptate de Consiliul Judeţului, cei ce vor uzita de Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public vor scoate din buzunar un leu pentru fotocopierea unei pagini a unui document alb-negru în format A 4 (faţă de trei lei, cât costă în prezent) şi doi lei pentru o pagină alb-negru în format A3 (faţă de cinci lei, cât este în prezent). Pentru fotocopierea unei pagini a unui document color în format A4, CJ va percepe patru lei, faţă de şapte, cât este în prezent, iar pentru una color în format A3 va trebui să plătiţi cinci lei, faţă de 10 lei.

Tarife rămase nemodificate

În schimb, tariful fotocopierii a unei pagini a unui document în afara instituţiei a rămas neschimbat. Pentru planşe care depăşesc formatul A3, taxa este de 25 de lei, iar cel pentru fotocopierea şi legalizarea notarială a documentelor este 20 de lei. Tot 20 de lei va trebui să plătiţi şi pentru multiplicarea documentelor pe suport CD/DVD solicitate. Reprezentanţii Consiliului Judeţului Galaţi se prevalează în introducerea acestor taxe de prevederile art. 9 al Legii 544/2001, în care se stipulează: „În cazul în care solicitarea de informaţii implică realizarea de copii de pe documentele deţinute de autoritatea sau instituţia publică, costul serviciilor de copiere este suportat de solicitant, în condiţiile legii”.

Pe de altă parte, voit sau nu, taxele mari descurajau, până acum, cetăţenii să solicite informaţii de interes public de la instituţia condusă de Nicolae Bacalbaşa. Se limita astfel controlul societăţii civile asupra unei instituţii a statului, iar sintagma de „liber acces la informaţiile de interes public” rămânea, în cazul CJ Galaţi, doar un enunţ dintr-o lege care sună bine.

Citit 964 ori Ultima modificare Duminică, 28 Decembrie 2014 16:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.