Cutia Pandorei… transparente s-a deschis şi la Galaţi

Cutia Pandorei… transparente s-a deschis şi la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri, 15 iunie, s-a constituit şi la Galaţi Consiliul pentru Transparenţă Locală, ceva similar Comisiei pentru Dialog Social, după cum ne-a confirmat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco, amfitrionul lucrărilor desfăşurate în sala Consiliului Local de la Casa Căsătoriilor.

Mediul de afaceri, sindicate, ONG-uri, reprezentanţi ai administraţiei, specialişti în accesarea de programe, vor avea întâlniri lunare, în prezenţa presei, unde fiecare va încerca să informeze din domeniul pe care îl cunoaşte, iar administraţia va încerca să ia măsuri. Lista este deschisă şi altor viitori membri, care ar urma să fie admişi de către Consiliul Local.

Astfel de consilii s-au creat şi în alte oraşe din ţară. De pildă la Craiova, printr-un proiect finanţat de Ambasada Marii Britanii, Consiliul s-a constituit încă din… iunie 2005. Ieri, cei de faţă – vreo 20 la număr  – au semnat procesul verbal.

Tema prezentată ieri, primul pas din cei patru ai “Planului Integrat de Dezvoltare Urbană la nivelul municipiului Galaţi”, oraş care, ca pol de dezvoltare, urmează să fie finanţat de guvern prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013 cu 18,6 milioane euro, a fost un prilej pentru firma angajată de Primărie pentru realizarea Planului de a mai afla date, cele deja strânse fiind declarate insuficiente.

Dacă Marian Filimon, preşedintele filialei Consiliului Naţional al IMM-urilor, a vorbit din nou despre închiderea a 2.000 de firme mici doar într-o lună şi jumătate, scăderea indicatorilor economici, faţă de primele cinci luni ale anului trecut, cu peste 40 la sută („cataclism, ca să nu spun dezastru”), reprezentanta firmei care face studiul a vorbit despre Galaţi ca locul cu una dintre cele mai ridicate rate a profitabilităţii IMM-urilor. Iar viceprimarul a dat exemple pozitive, de fonduri foarte mari investite în ţară, căutând astfel să îndulcească imaginea catastrofică de dinainte

Oricum, deocamdată se vorbeşte despre trecutul şi prezentul oraşului şi nici acestea nu par să fie cunoscute bine. Despre viitor, viceprimarul Ciumacenco a venit cu ceva concret: urmează ca traseele Transurb să nu se mai suprapună în viitor cu cele ale microbuzelor, iar autobuzele de stat să asigure singure străzile Domnească şi Brăilei.

Să sperăm că asta nu va însemna două mijloace de transport şi deci două bilete! De exemplu, cu caşcarabeta până la Popescu şi cu autobuzul până la Gară…

Viceprimarul păstrează şi ideea închiderii circulaţiei pe Faleză, în weekend, dacă şi gălăţenii vor fi de acord.

Oricum, Planul de Urbanism General fiind în lucru, firma nu a putut face referiri la viitorul urbanistic. Rămâne pe data viitoare.

Citit 843 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.