Sistemul de management integrat al deşeurilor devine realizabil, după doi ani de bătut pasul pe loc

Sistemul de management integrat al deşeurilor devine realizabil, după doi ani de bătut pasul pe loc
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

* Consiliul Judeţului trebuie să dea la schimb 20 de hectare de pădure pentru un teren de 5,3 hectare din fondul silvic, pe care va fi construită o staţie de tratare mecano-biologică cu recuperare de energie

Luna aceasta ar trebui să se definitiveze proiectul "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Galaţi", după ce Ministerul Mediului a cerut modificarea acestuia, astfel încât Consiliul Judeţului să poată scoate cele 5,3 hectare de teren din fondul forestier necesare construirii staţiei de tratare mecano-biologică.

După cum v-am informat, Consiliul Judeţului a pierdut banii europeni alocaţi prin POS Mediu, în exerciţiul comunitar bugetar 2007-2014, sumă care se ridică la circa 53 de milioane de euro, pentru realizarea proiectului, pentru că în mai bine de doi ani nu a găsit nicio portiţă legislativă de a scoate un teren din fondul forestier. După ce Consiliul Judeţului a bătut pasul pe loc timp de doi ani, după întâlnirile cu ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, şi cu secretarul de stat Mihai Fâcă, soluţia a fost găsită. „Am obţinut avizul Ministerului Mediului, pentru că staţia de tratare mecano-biologică, care trebuia construită pe acest teren în Galaţi, a fost reproiectată şi redenumită în staţie de tratare mecano-biologică cu recuperare de energie, prin care a putut să intre într-o excepţie a articolului 37 din Codul Silvic, litera f, care ne-a permis să scoatem acest teren din fondul forestier”, ne-a explicat vicepreşedintele CJ, Cornel Hamza.

Potrivit acestuia, consultantul a trecut la reproiectarea staţiei, iar acum este aproape de finalizare. Proiectul va fi propus pentru realizare prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu 2014-2020.

Teren la schimb şi bani pentru împădurire

Vicepreşedintele CJ, Cornel Hamza, mai spune că imediat ce Ministerul Mediului şi-a dat avizul, acum două luni, instituţia s-a adresat Institutului de cercetări silvice de la Focşani pentru întocmirea studiului pedostaţional pentru terenurile oferite în compensare. "Pentru a scoate acest teren din fondul silvic, reiese din studiu obligaţia financiară şi funciară a Consiliului de a plăti o taxă de 245.000 de lei şi de a împăduri o suprafaţă pe care trebuie să o dăm la schimb, de 20,1 hectare, care ne costă 900.000 de lei. Deci, obligaţia noastră este ca în loc de 5 hectare să dăm 20 de hectare, teren pe care l-am obţinut prin bunăvoinţa Primăriei de la Valea Mărului. Acolo se va construi şi un depozit conform de deşeuri, şi o staţie de sortare", ne-a mai spus vicepreşedintele.

Consiliul Local Valea Mărului şi-a dat acordul de principiu pentru a da terenul de 20 de hectare, mai rămâne ca, în şedinţa de Consiliu Judeţean de la sfârşitul lunii, să se aprobe o hotărâre prin care să fie cerută oficial acea suprafaţă, care va trebui împădurită cu stejar roşu şi pufos. "Va fi o licitaţie, lucrarea se va desfăşura pe doi-trei ani de zile", preconizează vicepreşedintele CJ.

Primării intrate în ADI la a doua strigare

Chiar dacă Consiliul Judeţului ar fi câştigat finanţarea POS Mediu, în exerciţiul bugetar trecut, pentru „sistemul de management integrat al deşeurilor”, proiectul nu s-ar fi implementat în tot judeţul. Potrivit vicepreşedintelui CJ, Cornel Hamza, nici la ora actuală nu fac parte din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) "Ecoserv" toate primăriile, ci abia acum se fac demersuri.

"Proiectul va fi depus de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară "Ecoserv", din care ar trebui să facă parte toate primăriile din judeţul Galaţi, dar încă nu fac parte toate. Aşteptăm o hotărâre de Consiliu Local de la Matca, prin care să îşi exprime dorinţa de a intra în ADI. Mai sunt câteva probleme la Barcea şi la Tecuci, pentru că nu este de ajuns ca aceste UAT-uri să dea hotărârea de Consiliu că vor să intre, trebuie să se adreseze tuturor celor 64 de UAT-uri, să dea şi ei hotărâri că îi primesc în ADI. Aici mai sunt probleme. Am înţeles că şi Barcea, şi Tecuciul au câteva probleme cu unele localităţi care nu vor să dea aceste hotărâri", ne-a spus vicepreşedintele CJ, Cornel Hamza, acum o săptămână.

Între timp, Consiliul Local Matca a aprobat asocierea cu celelalte primării. Primăria Tecuci mai aşteaptă acordul scris al comunei Bălăşeşti, iar primarul comunei Barcea, Zanfir Constantin, ne-a spus nervos că el deja face parte din ADI. În schimb, chiar dacă primăriilor Tecuci şi Barcea le-ar mai trebui acordul scris al uneia dintre primării, riscul aderării acestora la ADI Ecoserv devine nul, pentru că statutul ADI Ecoserv se va modifica, în sensul că aderarea unui nou membru nu mai necesită acordul tuturor membrilor iniţiali ai ADI Ecoserv, ci doar a unei treimi. Oricum ar fi, aderarea tuturor primăriilor la ADI vine după ce proiectul deja a pierdut finanţarea într-un exerciţiu bugetar.        

Citit 1948 ori Ultima modificare Duminică, 18 Octombrie 2015 15:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.