"Magazinele de vise" au ajuns la Prefectură

"Magazinele de vise" au ajuns la Prefectură
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* După masa rotundă de la "Viaţa liberă", problema "magazinelor de vise" a fost dezbătută în cadru oficial *

Aşa cum stabiliseră şi participanţii la masa rotundă, organizată de "Viaţa liberă" în urmă cu ceva timp, ieri, 26 iunie, cu prilejul Zilei Internaţionale împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri, la Prefectură s-a desfăşurat o dezbatere pe tema "magazinelor de vise", la iniţiativa Agenţiei Nationale Antidrog - Biroul Regional Galaţi, în colaborare cu Instituţia Prefectului.

La acţiune au participat reprezentanţi ai administraţiei locale, ai instituţiilor deconcentrate - Protecţia Consumatorului, DSP, IPJ, Poliţia Comunitară şi parlamentarii Mihail Boldea şi Ştefan Pirpiliu. Acesta este chiar iniţiator a două proiecte (de modificare a Legii 143/2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi a Legii 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante psihotrope) care se află acum  în Senat şi care au şanse să fie adoptate abia în termen de şase luni.

„Un termen prea mare în condiţiile în care în aprilie, am inventariat la Galaţi 12 "magazine de vise", iar acum aflu că sunt în jur de 22”, a atras atenţia deputatul Pirpiliu, care a prezentat câteva date importante despre aceste magazine.

Potrivit acestuia, lunar, un astfel de magazin face vânzări în valoare de 70.000 de lei, iar la nivel naţional ar fi aproximativ 100.000 de consumatori. Anual, cifra de afaceri din acest tip de activitate este de 25 milioane de euro şi în condiţiile în care patronii aplică adaosuri de sută la sută, profitul pe an ar fi de 12-13 milioane euro, a mai spus deputatul.

Acesta a fost susţinut de Mihail Boldea, care a pus o întrebare pertinentă: dacă în magazin se amestecă substanţe, nu se face, astfel, o activitate de laborator, ceea ce ar presupune autorizaţie specială?

Sare de baie cu… instrucţiuni de folosire?

Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a ţinut să precizeze că „Primăria nu emite autorizaţii de funcţionare pentru aceste magazine, cum nu emitem nici pentru cazinouri. Patronii au închiriat spaţiile de la alţi proprietari şi desfăşoară activităţi, cel mult în baza unei declaraţii date la Registrul Comerţului, pe propria răspundere, că nu desfăşoară activităţi care să pună în pericol sănătatea publică. Luaţi în consideraţie şi faptul că ei spun în magazin că produsele nu sunt recomandate consumului uman şi gata!, nu pot fi prinşi”.

Totuşi, după un schimb de replici tinereşti între viceprimar şi deputatul gălăţean, a apărut ideea promovării în cadrul CL a unui proiect de hotărâre privind limitarea desfăşurării activităţilor din "magazinele de vise".            

Au luat cuvântul şi alţi reprezentanţi, precum Marioara Gătej, comisar în cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, care a spus: „Mai nou, una din primele firme apărute la Galaţi şi care s-a extins în ţară are oferte promoţionale la un an de la deschidere, promoţia fiind livrarea gratuită a produselor prin Fan Courier. Au intrat în legalitatea din punct de vedere al elementelor de identificare”.

„Vreau să spun că îşi diversifică foarte repede gama de produse, de la un control la altul, se vând acum produse recomandate ca săruri de baie, dar se recomandă «nu mai mult de 0,2 grame pe persoană»… numai sare de baie nu este!”.

Şefa DSP, Costinela Georgescu, a apreciat dezbaterea organizată ieri, „aşa cum am şi stabilit la masa rotundă de la "Viaţa liberă” şi a subliniat necesitatea popularizării efectelor nocive asupra organismului în urma consumului acestor substanţe.

De altfel, şi şeful ATOP, Avram Trandafir, a apreciat implicarea cotidianului nostru în această problemă şi şi-a exprimat speranţa că legislaţia se va schimba cât de curând.

Citit 924 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.