Cum s-a ales ECOSALUL cu monopol pe omorâtul ŞOBOLANILOR din Galaţi

Cum s-a ales ECOSALUL cu monopol pe omorâtul ŞOBOLANILOR din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* Persoanele fizice şi juridice, obligate să contracteze servicii pentru deratizare şi dezinsecţie doar cu firma care face aceste servicii pe domeniul public * Ecosal, luat prin surprindere de decizia ANRSC * Ordinul a fost contestat de firmele private la Curtea de Apel Bucureşti


 

Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC) de Utilităţi Publice a emis, în martie 2015, un ordin prin care persoanele fizice şi juridice sunt obligate să contracteze servicii pentru deratizare şi dezinsecţie numai cu firma care face aceste servicii pe domeniul public, în cazul Galaţiului fiind vorba de societatea Ecosal. Potrivit ordinului, toate persoanele fizice sau juridice deţinătoare de spaţii construite, fie că acestea sunt curţi, terenuri virane sau amenajate, unităţi de administrare a domeniului public, sunt obligate să asigure dezinsecţia şi deratizarea pentru spaţiile respective. Până acum, fiecare persoană fizică sau juridică putea încheia un contract pentru serviciile acestea cu oricare operator. În schimb, după ordinul ANRSC (Ordinul 82/2015 privind aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului de salubrizare a localităţilor - n.r.), aprobat pe 24 martie 2015, acest lucru nu ar mai putea fi posibil.

La articolul 109, alineatul 2, din ordinul amintit se precizează că "Operaţiunile de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare se prestează numai de către operatorul licenţiat de ANRSC căruia i-a fost atribuită activitatea în gestiune directă sau delegată de către unitatea administrativ-teritoriala, în condiţiile legii".

Preşedintele ANRSC, Doru Ciocan, explica într-o serie de declaraţii acordate presei, că dacă această activitate va fi realizată de un singur operator la nivelul unui oraş, atunci tratamentele s-ar face unitar, iar dăunătorii ar fi combătuţi mai eficient. Dar asta înseamnă că persoanele fizice sau juridice care doresc să cumpere servicii de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie nu vor mai putea încheia contracte cu ce firmă doresc, în baza unei oferte de preţ, ci vor fi obligate să încheie contracte doar cu firma care are contract cu Primăria pentru aceste servicii pe domeniul public.

Asociaţia Română de Combatere a Vectorilor în Igiena Publică (ARVIP), care reprezintă mai multe firme din acest domeniu, a cerut revocarea prevederilor art. 109 alin. (2) din Ordin, pe motiv ca acestea ar fi nelegale şi abuzive. Pe 29 iulie 2015, asociaţia a cerut la Curtea de Apel Bucureşti suspendarea executării Ordinului 82/2015.

Ecosal, fără oameni, fără utilaje

La Galaţi, operatorul licenţiat de către ANRSC pentru a presta operaţiuni de dezinsecţie şi deratizare, căruia i-a fost atribuită activitatea de către Primărie, este Ecosal. Urmează să vedem ce decizie va lua instanţa. Mai exact, dacă instanţa va da câştig de cauză ANRSC, Ecosal va trebui să se ocupe de deratizarea întregului oraş, la orice cerere a unei persoane fizice sau juridice. Serviciul Public Ecosal are autorizaţie pentru dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare şi, în principiu, poate face oricare dintre cele trei operaţiuni, dar nu a avut nicio cerere de deratizare, iar dezinsecţia nu o face decât primăvara, la solicitarea Primăriei. Anului trecut, directorului Serviciului spunea că dacă ar fi avut vreo cerere pentru deratizare, fie de la Primărie, fie de la vreo asociaţie de proprietari, nu ar fi avut oamenii şi utilajele necesare. Acum, revenim cu aceeaşi întrebare, are Ecosal capacitatea de a oferi aceste servicii?

„Eu nu ştiam de acest ordin, dar, dacă legea va cere să facem acest lucru, o vom face.  Într-adevăr, acum nu avem oamenii necesari, un oraş întreg e foarte greu de acoperit orice firmă ar fi. Să spunem că utilajele le vom închiria sau că nu ar fi greu să achiziţionăm nişte soluţii, dar rămâne problema oamenilor...”, ne-a spus directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu.

Citit 2869 ori Ultima modificare Vineri, 13 Noiembrie 2015 23:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.