O nouă strategie de SALUBRIZARE/ Cine va fi „GOSPODARUL CARTIERULUI” care va curăţa Galaţiul

O nouă strategie de SALUBRIZARE/ Cine va fi „GOSPODARUL CARTIERULUI” care va curăţa Galaţiul
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

* Salubrizarea va fi îmbunătăţită de Ecosal prin crearea unor echipaje de cartier, dotate şi cu unelte de grădinărit * Colaborarea cu preşedinţii Asociaţiilor de proprietari, dar şi folosirea muncitorilor în folosul comunităţii vor spori gradul de curăţenie


Dacă pe aliniamentele stradale vedem zilnic angajaţi ai Ecosal care mătură, curăţenia din cartiere lasă de dorit, asta o ştim cu toţii, dar se pare că a ajuns şi la cunoştinţa şefilor din cadrul Ecosal. Atât directorul Serviciului, Ionuţ Pucheanu, cât şi şefului Secţiei Menaj, Vasile Taşcă, care coordonează modul în care se face colectarea gunoiului, dar şi modul în care este curăţat oraşul, sunt de părere că trebuie implementată o nouă abordare.

„Orice activitate este planificată, dar de-a lungul timpului îi descoperi o hibă, noi nu vrem să mergem cum hiba, cu procedura peticită”, ne explică şeful Secţiei Menaj, Vasile Taşcă. Hibele aceste pot porni chiar şi de la faptul că automăturătorile achiziţionate anul trecut de Primărie nu ajung pe sub maşini, ceea ce înseamnă că în anumite zone curăţenia se face deficitar. O măsură imediată ar fi, potrivit directorului Ecosal, însoţirea celor care mătură străzile de oameni cu suflante. „Vrem să ieşim la curăţenia stradală cu maşină de măturat mecanică însoţită de unul sau doi oameni cu suflantă. Să eliminăm astfel zonele în care nu poţi ajunge. Aşa, cu suflantele, dacă dăm jetul de aer, îţi aruncă frunzele, de exemplu, pe carosabil, şi de acolo poate fi măturat mult mai uşor”, ne-a detaliat directorul Ecosal.

Vom avea echipe pe fiecare cartier

Potrivit şefului Menaj, Vasile Taşcă, de la anul va fi aplicat un concept de „gospodarul cartierului”, vor fi echipe speciale pentru fiecare cartier, ca să nu mai disloce echipe dintr-un punct în altul. Totodată, directorul Ecosal spune că această măsură va fi luată pentru a mai evita cazurile în care se intervenea târziu în anumite zone, dar şi plângerile. „Ele vor rămâne pe cartierele respective 365 de zile. Oamenii vor fi dotaţi cu maşină de tuns gardul viu, să nu mai stea la forfecuţă, vor avea şi maşină de tuns iarbă şi toate celelalte ustensile necesare. Echipa va fi de minim cinci oameni şi se poate duce numărul până la opt - zece, în funcţie de mărimea cartierului. Vor pleca dintr-un punct al cartierului şi vor ajunge în acelaşi punct o dată la două săptămâni, pentru că, dacă pe aliniamentele stradale stăm relativ bine, în interioarele de cartier se ajunge ceva mai greu. Plângerile erau destul de numeroase pe parte de tuns iarbă şi eram mereu întrebaţi când se ajunge în cutare sau cutare punct”, ne-a declarat directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu.

La sfârşitul lunii octombrie, Primăria Galaţi a achiziţionat pentru Ecosal patru motocultoare şi trei maşini de tuns iarba, în valoare de 150.750 lei fără TVA. Unul dintre motocultoare este compatibil pentru ataşarea de bară de cosire, tocător de vegetaţie, turbină de zăpadă, perie rotativă şi sărăriţă de trotuar, iar celorlalte trei li se pot ataşa cisternă, în loc de tocător de vegetaţie. Astfel că Ecosal pare să îşi pregătească deja terenul pentru aceste sisteme.

Asociaţii de proprietari şi munca în folosul comunităţii

Potrivit şefului Menaj, Vasile Taşcă, pentru a fi un volum cât mai mare de muncă şi pentru a nu fi blocate echipele care sunt deja dislocate pe anumite sectoare, vor fi deplasate în cartiere şi echipele de muncă în folosul comunităţii. Totodată, un plus ar fi o legătură cât mai apropiată cu preşedinţii Asociaţiilor de proprietari. „Munca în folosul comunităţii îşi face treaba, iar din discuţiile cu preşedinţii Asociaţiilor de proprietari ni se transmit, în urma fiecărei întruniri, o înşiruire de observaţii. Noi luăm legătura cu asociaţiile să vedem ce doleanţe au avut. Chiar avem deja un exemplu, în Micro 39. Era o zonă care, în mod normal, nu o aveam în program decât o dată sau de două ori pe an. Au zis că vor curăţenie. Locatarii ne-au ajutat şi ei. Nu am intrat noi până în peretele blocului, pentru că au garduri, dar atunci mulţi dintre ei şi-au scos deşeurile (frunze, crengi) din grădini, iar dincolo de gard noi le preluăm”, a mai explicat şeful secţiei Menaj, Vasile Taşcă.

Foto-arhivă "Viaţa liberă"

Citit 3894 ori Ultima modificare Vineri, 27 Noiembrie 2015 01:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.