Pe ce se duc BANII din TAXA pentru CURĂŢENIA Galaţiului

Pe ce se duc BANII din TAXA pentru CURĂŢENIA Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

* "Trebuie să renunţăm uşor la curăţenia cu târnul şi să evoluăm spre automăturători", declară Ionuţ Pucheanu, directorul Ecosal


Străzile sunt pline de angajaţi Ecosal care dau la mătură, fie vară, fie iarnă. Este praf şi, în orice caz, curăţenia nu poate fi realizată la fel de bine cum ar fi făcută cu o mătură profesionistă, mecanică. Ce-i drept, dacă ar fi să gândim un pic mai profund, nici străzile nu sunt făcute pentru automăturători. Prea bine nu stăm nici când vine vorba de utilaje pentru deszăpezire; în fiecare an, Ecosal trebuie să închirieze utilaje sau oameni cu utilaj, pentru a-şi putea face treaba, dar asta ţine şi de modul în care este programat procesul de deszăpezire, pentru că o împărţire pe cartiere, aşa cum ni se promite iarna aceasta, nu e rea deloc. Oricum ar fi, rămâne întrebarea, ce se întâmplă cu taxa de habitat pe care o plătim către Primărie? Ei bine, am fost curioşi să vedem câţi bani a investit Primăria în utilarea serviciului care se ocupă de curăţenia străzilor, de colectarea gunoiului şi de deszăpezirea pe timp de iarnă. Dar să vedem şi cât a cerut Ecosalul de la Primărie, pentru a-şi îmbunătăţi activitatea.

Ce s-a cerut şi ce s-a recepţionat

Potrivit directorului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, în ultimii ani, serviciul pe care îl conduce a fost dotat cu utilaje ba din taxa de habitat, ba din fondul de amortizare, însă o dotare majoră nu s-a mai întâmplat de la ISPA. "Sunt maşini de gunoi luate în fiecare an, ba din fondul de amortizare, strâns în fiecare an, ba, până anul acesta, din excedentul care nu era cheltuit din taxa de habitat. Fiind o taxă specială, nu putea fi cheltuită decât pentru salubrizare. Ne consultam de fiecare dată. Făceam solicitare către Primărie, Primăria analiza şi, în funcţie de limitele financiare, demara procedurile", ne-a explicat şeful Ecosal.

Aşa se face că, în 2014, dintr-un necesar de utilaje în valoare de 9,6 milioane, din taxa de habitat s-a realizat o achiziţie în valoare de 4,8 milioane de lei. S-au achiziţionat din banii respectivi patru măturători mecanice, în valoare de 744.000 de lei, un excavator multifuncţional, cerut din 2013, în valoare de 220.000 de lei, patru automăturători de cinci metri cubi, cerute tot din 2013, în valoare de 3 milioane de lei, trei tractoare, în valoare de 579.390 de lei, şi trei remorci de tractor, în valoare de 200.570 de lei.

Ecosal a mai cerut în 2014 şi au fost aprobate pe lista de investiţii, din taxa de habitat, trei încărcătoare frontale, în valoare de aproape 1,6 milioane de lei, trei autogunoiere de 15 metri cubi, în valoare de peste 1,7 milioane de lei, trei autogunoiere de 3,5 metri cubi, în valoare de 849.000 lei, dar şi o maşină de spălat recipiente, în valoare de 544.000 de lei.

În 2015, au mai fost cerute ca investiţii, de către Ecosal, din taxa de habitat, motocultoare şi maşini de tăiat vegetaţia. La sfârşitul lunii octombrie, Primăria a atribuit un contract de furnizare a patru motocultoare şi trei maşini de tuns vegetaţia, la preţul 150.750 de lei.

Alte solicitări de dotări şi achiziţii

Dincolo de ce a aprobat Primăria pentru a fi achiziţionat din taxa de habitat, au fost făcute o serie de investiţii şi din fondul de amortizare, potrivit directorului Ecosal. Astfel, în 2014, au fost achiziţionate, pentru secţia de colectare a gunoiului, trei autogunoiere cu o capacitate de nouă tone, în valoare de 1.457.000 de lei. Tot în 2014, pe lista aprobată de investiţii a Primăriei pentru dotarea Ecosal se află şi achiziţia a trei automăturătoare de trotuar, dar investiţia în cauză nu apare ca realizată. Asta înseamnă că ori nu a fost făcută achiziţia de către Primărie, ori utilajele încă nu au ajuns la Ecosal, deşi a trecut un an de când municipalitatea a aprobat investiţia. În 2015, lista de investiţii aprobată pe fondul de amortizare pare să se fi axat mai mult pe utilaje de iarnă, respectiv trei sărăriţe, patru freze de zăpadă şi două tractoare, în valoare de 756.000 de lei, care sunt în curs de livrare.

"S-ar justifica o creştere a taxei de habitat"

După cum ştim, consilierii locali au hotărât păstrarea taxei de habitat la aceeaşi valoare pentru 2016, respectiv, 56 de lei pe an. Cu toate acestea, directorul Serviciului de Salubrizare consideră că ar fi fost necesară o creştere a acestei sume. "Până în 2012, colectarea deşeurilor se făcea cu şase maşini. Din 2012, de când a devenit operaţional Programul ISPA, se face colectarea cu 16 maşini, uneori chiar 19, în funcţie de nevoile zilei respective. Astfel, costurile şi standardele au crescut. În plus, pentru fiecare punct de colectare a gunoiului este necesar uneori să facem câte trei, patru, uneori chiar şase drumuri. Pentru a prelua sticla se face un drum, pentru a prelua cartonul şi PET-urile - că se iau în aceeaşi maşină, dar compartimentată - faci alt drum, apoi mai faci un drum şi pentru deşeurile menajere. Dar se întâmplă să trebuiască ridicăm şi materiale inerte", a explicat directorul Serviciului Public Ecosal.

Evoluţie cu târnul nu se poate

Totodată, şeful Ecosal consideră că, fără o utilare profesionistă a serviciului, acesta va face în continuare salubrizare în stil medieval. Prin urmare, este nevoie o modernizare a acestui segment, pentru a da roade. "Lumea evoluează. Există automăturători stradale, dar şi de trotuar. Noi ne axăm încă pe târn. Sunt game de produse ce pot fi utilizate acasă, ca hobby, dacă te pasionează grădinăritul sau vrei să îţi cumperi o automăturătoare pentru curte, mai sunt cele semiprofesionale, tot pentru acasă, dar pentru o utilizare mai intensivă şi sunt utilajele profesionale. Lumea caută pe internet „maşină”. Maşină înseamnă şi Trabant, şi Mercedes, dar cu siguranţă nu ajungi la performanţele unui Mercedes cu un Trabant. Într-adevăr, poţi privi simplist, cum a fost şi cu maşinile de măturat stradal, care potrivit unora au costat prea mult. Măturat stradal putem face şi cu mătura, nu înţeleg de ce nu au fost comparate cu o mătură din bambus de 17 lei”, ne-a explicat directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu.

Citit 3353 ori Ultima modificare Vineri, 04 Decembrie 2015 00:35

13 comentarii

 • postat de Mihaela T
  Luni, 07 Decembrie 2015 17:33
  198.178.50.***
  Patru măturători mecanice în valoare de 744.000 de lei?? La un scurt calcul matematic ar venit 186.000lei noi pe maturatoare, care la o privire mai atenta nu are cabina pt cel ce o cunduce, deci este impinsa. Deci o masina din asta care undeva prin europa e la 3-4 mii cel mult la noi s-a platit aproape 2 miliarde lei vechie echivalent cu valoare unui apartament intr-o zona buna. CHIAR NU SE SESIZEAZA NIMENI??!?!?!?! Se vede de la o posta ca asta e un furt si ca pretul e mult supraevaluat. Prin mainile cui trec aceste contracte publice?? Asta e furt calificat pe banii cetatenilor si apoi voi ii platiti pe cei care fac curatenie cu 9 mil pe luna?!? RUSINE
  0
  0
  Raportează
 • postat de julien
  Joi, 03 Decembrie 2015 16:19
  5.13.177.***
  ce inrebare????!!!!!!!banii se fura la fel ca cei din taxa de acarisaj.dna doarme politia doarme sri doarme.somn usor tovarasi.
  2
  5
  Raportează
 • postat de NoName
  Joi, 03 Decembrie 2015 15:48
  79.116.107.***
  O intrebare am si eu pentru cap de minge..groapa de gunoi s-a mutat cumva langa cimitirul Eternitatea?
  2
  2
  Raportează
 • postat de nu mai udati strazile
  Joi, 03 Decembrie 2015 14:59
  213.177.13.***
  Oare cand renuntati sa mai udati strazile,fie vara fie iarna?vara se face efect de sera si este mai cald decat normal,chiar nu intelegeti? E ca si cum ai vopsi ceva nesters,ca si cum ai vopsi peste rugina
  2
  1
  Raportează
 • postat de madame
  Joi, 03 Decembrie 2015 14:57
  5.13.192.***
  In micro 20 -pe str Brailei un chiosc numit Oscar este imprejmuit de gunoaie- si pe acoperis sint aruncate pungi cu gunoi-am sesizat Sanepidul dar nimeni nu ia nici o masura.Acel chiosc trebuie demolat- fiind pe artera principala si puse banci-sint multi batrini pe aici.E adevarat ca oamenii sint necivilizati dar nici Ecosal-ul nu trece cu matura prin spatele chioscului.M-as duce eu sa matur,ca tare ma deranjeaza mizeria de acolo,dar e unitate comerciala..are si angajata(ce vinde o saltea pe luna).Of!
  1
  0
  Raportează
 • postat de 781-usa
  Joi, 03 Decembrie 2015 13:33
  98.193.216.***
  eu zic ca totul incepe cu educatia voastra si a urmasilor vostri, nu mai aruncati gunoiul pe geamul de la baie , sau pus langa container , nu mai hraniti cainii, nu aruncati pe jost chistoace si ambalaje, daca va plimbati potaile faceti un effort si adunati-le dejectiile,paharele de la cafea puneti-le la gunoi,nu ma scuipati pe trotuare si pe geamul masini, celor careo fac atragetile atentia ...cand o s a faceti toate astea orasul o sa fie curat si nu o sa mai aveti nevoie de aceste chetuilei in plus cu maturi automate si tigani cu maturoaie radicand tarana in slavi. simplu huh?
  1
  10
  Raportează
 • postat de noul stadion din noul oras dementa schizofrenie amestecate cu manipulare
  Joi, 03 Decembrie 2015 11:15
  5.13.219.***
  la placinte inainte la razboi inapoi

  marius sta-li-n reales
  2
  1
  Raportează
 • postat de Zaz
  Joi, 03 Decembrie 2015 11:06
  213.233.85.***
  Domnul Pucheanu face parte din tânăra generație pesedistă de MARE viitor. Până acum am văzut măsura talentului său profesional, atât vara cât și iarna. Vara: praf și zoaie; iarna: munți de gunoaie și de zăpadă aruncată aiurea. Și pentru asta vrea mai mulți bani. În ritmul ăsta să ne pună să plătim câte un salariu lunar ca să avem puțină curățenie. Maestre, un serviciu se plătește pentru a fi realizat, în primă instanță și prețul său este apoi mărit DUPĂ ce îl eficientizezi și vrei să amortizezi investiția făcută. În Galați acest serviciu de salubritate NU FUNCȚIONEAZĂ dacă te faci că nu vezi. Și nu funcționează mai bine nici de când te-ai proptit acolo tu. Îl "gestionezi" la fel de bine ca și înaintașul tău. Dacă din taxa de habitat plătită de noi toți tu ai reușit să faci doar atât și la prețurile alea poate că ar trebui să te gândești să pleci că este clar că nu poți mai mult. Sincer. Deci pentru mărire să vii cu rezultate mai întâi, că de promis poate oricine să promită că primind mai mulți bani va munci mai bine. Pe fapte, nu pe vorbe se muncește, tinere.
  1
  8
  Raportează
 • postat de Mickey Mouse
  Joi, 03 Decembrie 2015 10:36
  79.116.100.***
  Cred ca e unul din putinele orase din tara unde salubrizarea se face de catre o firma in subordinea CL. Si daca tot sunt bani publici la mijloc, numirile in functii sunt politice iar cheltuirea banului se face functie de interesul firmelor de partid. Celebrele automaturatori pe care le lauda seful tinerilor PSD-isti sunt de o inutilitate vizibila cu ochiul liber intrun oras cu trotuare ca cele din Galati. Sa nu mai vorbim ca transurb achizitioneaza din banul public autobuze iesite din uz de un deceniu in Olanda dar pentru gunoi se achizitioneaza numai utilaje absolut noi ca deh, oamenii n-au valoarea resturilor menajere. Iar numarul mare de drumuri pentru colectarea gunoiului se explica prin putinele tomberoane de cartier amplasate prin parcari care se umplu foarte rapid. De ex pe strada Rosiori , de la Trei-Star si pana la Ancora sunt doar 4 tomberoane de plastic pentru tot sirul de blocuri cu 11 nivele- BR-urile, dar si pt blocul de 4 etaje cu 8 scari- B1. Adica aproximativ 600 de apartamente. Deci daca s-ar demola niste cotinete din spatele blocurilor si s-ar amenaja un spatiu mai generos pt colectarea gunoiului n-ar mai trebui nici atatea drumuri dese, s-ar crea cateva locuri de parcare intr-un cartier sufocat de masini si s-ar schimba si aspectul strazii dominate de imaginea gunoaielor care umplu pana la refuz tomberoanele.
  1
  7
  Raportează
 • postat de Marin
  Joi, 03 Decembrie 2015 10:22
  89.136.0.***
  Oare cand o sa modernizeze si maturile angajatilor? in 2015 inca se matura orasul cu maturi din crengi facute de angajati, maturi ce au 0 ZERO eficienta si nu aduca decat gunoaiele mari, dar in urma ramane pamantul si pietrele. Dom Pucheanu a auzit de maturile perie? acelea foarte late si care trebuiesc impinse? care aduca absolu tot si care au o eficienta net superioara? Poftiti dom Pucheanu, va fac consiliere gratuita, numai sa fie orasul mai curat http://itthing.com/wp-content/uploads/StreetBroom.jpg
  1
  5
  Raportează
 • postat de luke
  Joi, 03 Decembrie 2015 10:06
  89.137.225.***
  Pe caldura mocangiilor
  0
  4
  Raportează
 • postat de Fanu
  Joi, 03 Decembrie 2015 09:43
  194.105.20.***
  Domn Director, sa-ti maresti tie singur taxa si la tot neamul tau. Daca tot te lauzi ca adunati selectiv deseurile, din aceste deseuri selectate selectiv ies niste bani, normal ar fi sa scada taxa de habitat. La fel si cu masinile, se achizitioneaza 1-2 masini noi care fac munca a 10 oameni, acei oameni se pot disponibiliza si reorientati catre altceva. Ce-i asa greu sa vezi cum fac alte firme de salubrizare de e taxa mai ieftina si tie iti da cu minus????
  1
  13
  Raportează
 • postat de Mircea
  Joi, 03 Decembrie 2015 09:20
  5.13.234.***
  Serviciul privat de salubrizare in toata tara costa mai putin ca la noi. Suntem singurul oras cu institutie publica de salubrizare. Ecosal e o vaca de muls. (...)
  1
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.