Cine îl sapă pe Brătianu?

Cine îl sapă pe Brătianu?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Viceprimarul liberal Mircea Cristea explică simplu: ISPA! * La P-uri, lângă Elice, se va desfăşura o lucrare inedită pentru oraşul nostru: foraj orizontal *

În curând, cel mai cunoscut loc de întâlnire din Galaţi – „La Elice”, ori „La statuie” (adică la statuia lui Brătianu) – va fi indisponibil. Şi asta pentru că lucrările desfăşurate în cadrul proiectului ISPA – apă canalizare – au ajuns fix la acest punct de pe harta oraşului. Ieri, deja muncitorii de la firma turcească Yapi  System lucrau la organizarea de şantier, adică împrejmuiau parcul de „La Elice” cu panouri de metal. Doi reprezentanţi ai firmei supravegheau lucrarea.

De la viceprimarul liberal Mircea Cristea am aflat mai multe detalii despre natura lucrărilor ce se vor desfăşura acolo în următoarele (cel mult) trei luni. „În parc se va lucra pentru a se construi o staţie de pompare a apelor uzate. Staţia este pe sistem închis – se construieşte sub parc, se închide, iar deasupra se va reface parcul, cu flori, iarbă şi… statui”, ne-a explicat Mircea Cristea.

Cum multe voci se aud, în ultimul timp, spunând chiar că şi Elicea şi Brătianu vor fi mutate de acolo, pentru a nu fi afectate de lucrări, dar şi pentru siguranţa muncitorilor, Mircea Cristea a ţinut să precizeze că „Brătianu rămâne unde este, nu îl dă nimeni jos!”.

Foraj orizontal

În afară de această lucrare, tot în zonă, va avea loc o a doua, extrem de complexă şi în premieră pentru Galaţi. De-a lungul aleii pietonale de la P-uri, de fapt, dedesubt, trebuie săpat, scoasă conducta de canalizare (canalul colector, vechi de 100 de ani) şi introdusă una nouă.

Cum să faci un astfel de lucru fără să distrugi aleea, spaţiile verzi, copacii şi chiar fundaţiile blocurilor turn din zonă (mai ales că acestea nici nu au subsoluri, ci sunt construite pe „pat” de pietriş)?

A fost o întrebare la care Mircea Cristea spune că „nu exagerez, am avut vreo 35 de întâlniri cu toţi proiectaţii. Am întors problema pe toate feţele şi până la urmă s-a decis: se va folosi un utilaj care forează orizontal. Mai exact, se va săpa un cub (de la Parcul de pe Faleză), pe acolo se va introduce utilajul special, iar acesta va săpa pe sub pământ, până sus, în Domnească”.

Lucrare complexă, care a mai fost realizată la Cluj şi Bucureşti şi care are cele mai mici efecte asupra mediului. De altfel, acelaşi stil de lucrare se propune şi pentru traversarea şoselei de pe Faleza Superioară (cam la 30 de metri distanţă de Nik-Nik), însă, deocamdată, este doar o variantă… Discuţiile sunt lungi, pentru că, este drept, lucrarea nu afectează mediul înconjurător, însă costă.

Şi încă ceva: utilajul care va realiza în premieră locală lucrarea de la P-uri aparţine omului de afaceri Corneliu Mangalea, care a adus special maşinăria din Germania, în urmă cu un an, când se intenţiona traversarea digului de la Siret, din cartierul Dimitrie Cantemir. Lucrare care nu s-a realizat nici acum, din varii motive: ba inundaţia Siretului, ba procesele deschise de autorităţile brăilene în legătură cu autorizaţiile de construcţie ale gălăţenilor...

Citit 1507 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.