Fidelitate de uninominal

Fidelitate de uninominal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prima sesiune legislativă a noului Parlament de după alegerile din 2008 s-a închis, ocazie cu care Institutul de Politici Publice a realizat o monitorizare a activităţii parlamentarilor României, situaţie care urmează să fie dată publicităţii.

Până atunci însă, ne-am uitat, pe scurt, la activitatea deputaţilor şi senatorilor gălăţeni, aşa, de curiozitate, ca să vedem cum au încercat să reprezinte interesele gălăţenilor cei 15 aleşi uninominal?     

Unde (nu) ne găsim aleşii?

Să începem cu deputaţii. În funcţie de cât de iute pot fi găsiţi de gălăţenii electori, pe primele locuri s-ar situa Mihail Boldea – care are postat pe site-ul Camerei adresa biroului parlamentar de colegiu, cu persoană de contact şi număr de telefon - şi colegul său de partid, Mircea Toader – care, la fel dă adresa biroului său din Tecuci.

De altfel, democrat-liberalii sunt singurii care şi-au înfiinţat special, în colegiul în care au fost aleşi, birouri parlamentare. Cel puţin, aşa indică site-ul oficial al Parlamentului.

Restul deputaţilor se împarte în cei care s-au mărginit să treacă adresa partidului din care fac parte – precum Victor Paul Dobre (PNL) şi Dan Nica (PSD), cei care au trecut o adresă incompletă – precum Florin Pâslaru (PSD), care trece o persoană de contact şi un număr de telefon, dar fără adresă!, şi cei care nu au trecut nicio adresă – de altfel, cei mai mulţi deputaţi: Dragoş Zisopol (Uniunea Elenă din România), Ştefan Viorel (PSD), Lucreţia Roşca (PSD), Bogdan Ciucă (PC), Carmen Axenie (PDL).

Mai există un caz, cel al deputatului Nicolae Păun (Partida Romilor „Pro Europa”) care la adresa unde ar trebui să fie găsit în colegiul nr. 3 Galaţi a trecut o stradă… din Bucureşti!

Toader - vorbăreţ, dar nepăsător, Nica - aproape invizibil

Un alt top poate fi realizat în funcţie de cât de „vorbăreţi” sau nu au fost deputaţii noştri. Astfel, dacă ne ghidăm după numărul de luări de cuvânt în plen, în capul listei se plasează Mircea Toader, cu 77 de cuvântări, urmat de Victor Paul Dobre (50),  Bogdan Ciucă (28), Carmen Axenie (15), Florin Pâslaru (14), Ştefan Viorel (13), Mihail Boldea (7), Dragoş Zisopol (6), Lucreţia Roşca (4), Nicolae Păun (3) şi cel mai „tăcut”, deputatul, ministrul de interne şi vicepremierul României – Dan Nica (1)!

Desigur, funcţiile pe care le îndeplineşte pot explica numărul mic de luări de cuvânt în plenul Camerei, însă statistica rămâne statistică!

Să privim şi la numărul întrebărilor şi/sau interpelărilor, pentru că în funcţie de acesta se poate stabili un alt clasament – cel al deputaţilor cărora le pasă de comunitatea care i-a votat.

Pe primul loc se află Bogdan Ciucă (50), urmat de Mihail Boldea (26), Florin Pâslaru (17). Spre coada listei, la mare distanţă se află Victor Paul Dobre, cu patru interpelări, Carmen Axenie şi Nicolae Păun, cu câte două şi Mircea Toader şi Dan Nica, cu nicio interpelare!

Pseudo-deputaţi de Galaţi cu birouri la Bucureşti şi protejaţi la Tulcea

Amândoi deputaţii „de Galaţi” care au obţinut acest mandat deoarece au candidat din partea minorităţilor (iar la redistribuire, mandatul lor a revenit, potrivit calculelor colegiilor 3 şi 6 din Galaţi) au făcut în prima sesiune parlamentară 2008-2009 interpelări care dau măsura implicării acestor parlamentari în viaţa comunităţii pe care, teoretic, o reprezintă.

De pildă, Dragoş Zisopol (deputat de Galaţi, colegiul nr. 6) a depus o singură interpelare. Este vorba despre memoriul preotului paroh Vasile Olaru, care nu este un gălăţean, cum v-aţi fi aşteptat, ci … tulcean. Cum de a ajuns plângerile tulceanului la urechile deputatului de Galaţi? Simplu, scrie în interpelare: „La Biroul Parlamentar din Bucureşti am primit din partea domnului…”.

Aţi înţeles, da? Asta, în condiţiile în care acelaşi deputat Zisopol nu figurează cu nicio adresă de birou parlamentar, nici la Galaţi, nici la Bucureşti. Nici măcar la Tulcea. Cum l-o fi găsit preotul tulcean, Dumnezeu ştie!

Cel de-al doilea deputat „de Galaţi”, în colegiul nr. 3, Nicolae Păun măcar este „sincer”: pe site-ul Parlamentului dă ca adresă a „Biroului parlamentar al colegiului nr. 3 Galaţi: Strd. Victor Eftimiu, nr. 1-3, etaj 5, sector 1, Bucureşti, tel: 021/313.8540, persoană de contact - Pădureanu Constantin”, motiv pentru care nu ne mai mirăm că cele două interpelări pe care le-a avut se referă la probleme de interes naţional şi nu local – „Excluderea organizaţiilor civice ale romilor de la consultarea privind desemnarea şefului Agenţiei Naţionale pentru Rromi” şi „Modul şi eficienţa de utilizare a fondurilor europene administrate de Agenţia Naţională pentru Romi”!

Foto: Mediafax

Citit 853 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.