Pe adresa „Vieţii libere” am primit o scrisoare din partea unui pensionar care a pus pe hârtie principalele probleme cu care se confruntă, în prezent, vârstnicii.
Selectăm din scrisoare: „Mă numesc Neculai Ioniţă – pensionar, locuiesc în Galaţi, str. Feroviarilor 17, bloc C9, ap. 18 şi vă aduc la cunoştinţă câteva probleme, de care mă lovesc ca de o stâncă atât eu cât şi semenii mei care, răbdători şi cuminţi, căutăm răspunsul şi rezolvarea «la Dumnezeu», că aici pe Pământ trebuie să te mai naşti odată ca ele să fie rezolvate”.
„Problemele pe care le voi arăta mai jos au mai fost de multe ori scoase în evidenţă, dar am rămas cu promisiuni şi cu dezamăgirea ca vorba proverbului, «Câinii latră, ursul merge înainte»”.
„Iată care sunt aceste probleme: nerezolvarea nici până în prezent a tichetelor de călătorie date pensionarilor; creşterea plafonului de impozitare a pensiilor de la 1000 lei la 1500 lei; rezolvarea cât mai urgentă a pensiei soţului (soţiei) decedate, repartizând din pensia decedatului celor rămaşi în viaţă; pensia soţului în viaţă să nu depăşească 1500 lei”.
Tichetele CFR, pe linie moartă
„Toţi am aşteptat rezolvarea acestor tichete de tren, dar preocuparea celor care ar trebui să rezolve această problemă au tras-o pe linia moartă. Cea mai mare preocupare este campania electorală, îndemnul de a ieşi la vot, iar problemele oamenilor de rând… mai la toamnă, acum avem altele de rezolvat. Nu aceste nimicuri cerute de pensionari. Mereu au fost aduse în atenţie de reprezentanţii pensionarilor din întreaga ţară, dar cei care trebuie să audă, să ia o decizie, au minţile tulburi de atâta aviditate de putere şi de ros osul. Se gândesc numai la ei – nu şi la cei umiliţi care le dau votul”.
„Mulţi dintre noi nu folosesc aceste tichete de călătorie. Ce se face cu banii de pe tichetele nefolosite? Care este misterul lor? Ce se ascunde în spatele acestor tichete nefolosite? Fac apel la cei pe care gălăţenii (pensionarii) i-au votat de curând şi au ajuns în Parlament să lămurească pentru totdeauna această enigmă – ori contravaloarea lor, ori bonuri de masă după opţiunea fiecăruia”.
Impozitarea pensiilor
„Se face o mare discriminare – când treci peste 1000 lei intră legea în vigoare şi impozitează pensia. Nu ni se pare corect pentru că banii ce-i primesc ca pensie s-au impozitat odată. La majorare s-a dat 3%, şi depăşind plafonul mulţi ca mine plătesc aceste dări. Ceea ce nu este corect”.
„Vă spun deschis şi cinstit: am să ies la vot, de-acum încolo, numai atunci când şi cei aleşi de noi îşi vor îndrepta faţa către cei mulţi şi năpăstuiţi. Când vor lucra pentru interesul poporului şi se vor apleca asupra necazurilor şi greutăţilor care-i apasă, atunci vom înţelege în ce direcţie va merge ţara asta”.
„Nu-i putem înţelege de ce nu-şi trec în agenda lor de lucru şi problemele celor mulţi – sau nu au pix pentru aşa ceva? Nu cer nimic, doar ce-i legal şi omenesc. Sau s-a întors pământul cu fundul în sus, ce-i legal este ilegal şi invers?”