La Marseillaise şi două semnături

La Marseillaise şi două semnături
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Prefectul Claudiu Brânzan: „Este normal ca noi, românii, să ne orientăm către francezi” *

Semnăturile depuse, oficial, joia trecută, la Băleni, pe carta de înfrăţire între această localitate gălăţeană şi comuna Amboise, din Franţa, de către primarii lor, în prezenţa a peste 200 de oameni, încununează 19 ani de prietenie strânsă între ele. S-a meritat să răsune, spre seară, în noul cămin cultural din Băleni, „La Marseillaise” şi „Deşteaptă-te, române!”.

Ochii tuturor, spre membrii delegaţiei franceze. Primarul Christian Guyon, cu eşarfa tricoloră pusă; consilierul municipal Philippe Levret şi adjuncta Chantal Alexandre, la fel. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa domnului Claudiu Brânzan, prefectul judeţului Galaţi.

În premieră pentru oaspeţi: Lică Oprea, primarul Bălenilor, le-a dat posibilitatea să ia parte, direct, la sfinţirea căminului cultural. Slujba, oficiată de preotul Ionel Nechifor: toată lumea, sus, în picioare! Rugăciunea „Tatăl nostru”, câteva manevre făcute cu mănunchiul de busuioc înmuiat în agheasmă, şi gata, căminul poate funcţiona.

La discursurile ce au urmat, tari francezii, inspiraţi şi românii. Tonul adecvat l-au dat, pe tiparul românesc, primarul Lică Oprea, iar pe cel de sorginte pariziană, Michelin Beaussier, preşedinte Asociaţiei „Amboise-Băleni”. Nu s-a vorbit în gol. Poezie, în cantităţi mici. În schimb, mult pragmatism.

Invitat să se adreseze sălii, prefectul Claudiu Brânzan nu pierde ocazia de a le ura „celor 17 de la Amboise” la mulţi ani de Ziua Naţională a Franţei, marcând astfel, din start, un punct preţios pentru comuna-gazdă. Se putea să nu fie aplaudat? Bineînţeles că nu.

Abil, a echilibrat apoi balanţa între poezie şi lucrurile reci, punând auditoriul româno-francez, la un moment dat, în situaţia emoţionantă de a redescoperi chiar acolo, în căminul cultural, pe loc, ce are fiecare în partea stângă a pieptului – la francezi, inimi ce băteau pentru Băleni; la consătenii domnului Oprea, inimi bătând clar pentru Amboise.

„Tabloul în roşu şi în negru al soţilor Ceauşescu, înfrânţi”

Primarul Lică Oprea, destoinicul de la mijlocul judeţului: „Acum doi ani ne aflam la Amboise pentru înfăptuirea primei etape a procesului de înfrăţire. Astăzi suntem din nou împreună, numai că, de data aceasta, în România, pentru finalizarea a ceea ce ne-am propus să facem”.

N-a folosit cuvinte umflate, de paradă: „Spre regretul nostru, li s-a adresat oaspeţilor, noi nu vă putem oferi încă ce ne-aţi oferit dumneavoastră, la Amboise. Sperăm însă ca anumite aspecte deficitare ale situaţiei economice şi sociale de la noi să fie compensate de ospitalitatea noastră românească şi de frumuseţile naturale ale ţării, frumuseţi de care vă veţi putea bucura pe tot timpul şederii în România”.

Omologul său francez, Christian Guyon: descoperirea României, prin felul de a fi al locuitorilor comunei Băleni, l-a emoţionat. Întorcându-se în timp, s-a apropiat de România din decembrie 1989, reamintindu-şi ce însemna ea, atunci, pentru Franţa : ”Tabloul în roşu şi în negru al soţilor Ceauşescu, înfrânţi”.

Faptul că la Amboise, în anii de cimentare a legăturilor cu Băleniul, s-au schimbat trei primari n-a dăunat asociaţiei. Dimpotrivă, aceasta a rezistat şi s-a întărit.

Un „Sterică Bădălan” pentru Franţa

Carta de înfrăţire a fost citită în limba română şi în limba franceză. Semnarea ei, momentul de vârf al zilei. S-a aplaudat ca pentru scurtarea distanţei de 2.750 de kilometri ce separă, pe harta rutieră, Băleniul de Amboise.

Schimb de cadouri contând ca o invitare a artei plastice la înfrăţire. La înaintare, primarul Christian Guyon: a dăruit Primăriei Băleni un tablou de dimensiuni mari, despachetat – nu uşor ! – de către Lică Oprea, pe scenă, lângă masa prezidiului.

O oră mai târziu, românul avea să-şi spele şi el obrazul, procedând ca în diplomaţie, simetric: pe fundalul ridicării cupelor cu şampanie, la bibliotecă, în onoarea „celor 17”, i-a dăruit primarului Guyon un „Sterică Bădălan”.

Merlot vechi de trei ani, combinat cu „Hora de la Frumuşiţa”

Ansamblul Folcloric „Doina Covurluiului”, neincomodat de ce indica mercurul din termometre, s-a ridicat, prin spectacolul muzical-coregrafic dedicat înfrăţirii între Amboise şi Băleni şi unei săli plină de lume, la un nivel de excepţie. Cântece alese, dansuri populare demne de sudul Moldovei. Costumele naţionale, „scrise” pe artişti.

I-au băgat pe francezi, frumos de tot, în „Dulce-i urda, dulce-i caşu’ / Frumuşel e ciobănaşu”, să uite de Amboise. Doamna Chantal Alexandre a îmblânzit gradele Celcius din sala de spectacole, recurgând la evantai; scena, testată fără milă de dansatorii de la „Doina Covurluiului” – vă anunţ că a rezistat şi a fost de faţă la „probe” inclusiv inginerul constructor care a garantat-o, din Bihor.

Veniţi din ţara vinurilor, francezii abia dacă s-au atins, miercuri seara, de licoarea albă pusă la dispoziţia lor de primarul Oprea. În schimb, roşul, în cazul de faţă Merlot-ul, cu o vechime de trei ani, le-a plăcut la nebunie. Au ştiut ce să aleagă, orientându-se, probabil, şi după „indicaţia” dată de…viticultorul din delegaţie, Thierry Denay.

Altă grijă de-a lor: n-au plecat în voiaj fără o infirmieră-psihoterapeut – Pauline Delbarre.

Despre translator, doamna Sofia Dima, de la Universitatea „Dunărea de Jos”: încântaţi de calitatea traducerilor, francezii i-au oferit, public, un superb coşuleţ-aranjament de flori.

Explicaţii foto:

1 - După semnarea Cartei, primarul Lică Oprea - domnul cu centimetri mai mulţi - şi prietenul său şi al locuitorilor comunei Băleni, Christian Guyon, primarul de la Amboise. Fiecare, cu tricolorul său.

2 - Doamna Micheline Beaussier urmărind spectacolul artistic susţinut de "Doina Covurluiului". Fără eforturile dumneaei, Asociaţia "Amboise-Băleni" ar mai fi avut de aşteptat până la înfrăţire.

3 - De la stânga spre dreapta: Philippe Levret, Chantal Alexandre, Christian Guyon şi Lică Oprea.Comuna Băleni nu-l va uita pe niciunul!

Citit 931 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.