Aleşii, la raport | Ce activitate au avut deputaţii gălăţeni în ultimul mandat

Aleşii, la raport | Ce activitate au avut deputaţii gălăţeni în ultimul mandat
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

După alegerile parlamentare din 2012, gălăţenii au avut, timp de patru ani, 11 reprezentanţi în Camera Deputaţilor din Parlamentul României, dintre care şase de la Partidul Social Democrat, doi de la Partidul Naţional Liberal, unul de la Partidul Conservator, unul de la UNPR, unul de la PDL şi unul de la PP-DD.

Ulterior alegerilor, trei dintre aleşi au migrat de la un partid la altul, astfel că Laurenţiu Chirvăsuţă, ales pe listele UNPR, s-a alăturat PSD, Mircea Nicu Toader, ales în cadrul PDL, a trecut la PNL, în timp ce Eugen Chebac a trecut de la PPDD la UNPR. Schimbări au avut loc şi în cadrul deputaţilor din PSD, având în vedere că Aurel Nechita a fost în funcţie doar până în 4 iunie 2013, locul său fiind luat de Laura Marin, pe 11 iunie 2014. Actualmente, pe final de mandat, dintre cei 11 deputaţi care reprezintă vocea gălăţenilor în Parlamentul României, şase sunt de la PSD, trei de la PNL şi câte unul de la UNPR, partid care a fuzionat recent cu PMP, şi PC.

"Viaţa liberă" vă aduce la cunoştinţă, prin prezentul material, activitatea depusă de aleşii dumneavoastră, constând în iniţiative legislative, moţiuni, luări de cuvânt în plen, dar şi eventuale proiecte care au favorizat dezvoltarea Galaţiului.

Victor Paul Dobre, 54 de iniţiative, 10 legi

Preşedinte al Comisiei pentru administraţie şi amenajarea teritoriului, dar şi membru în Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, deputatul liberal a înregistrat, în ultimii patru ani de mandat, 54 de iniţiative legislative, dintre care zece au fost promulgate. Dintre acestea, amintim Legea 288/2015 privind votul prin corespondenţă, dar şi Legea 342/2013 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală. De asemenea, Victor Paul Dobre a depus 11 moţiuni, toate respinse sau retrase de pe ordinea de zi, în cele mai multe acuzând modul de guvernare al cabinetului Ponta. În ceea ce priveşte luările de cuvânt în plen, Victor Paul Dobre a intervenit în 114 rânduri, în timp ce în faţa Biroului Permanent a luat cuvântul în 22 de şedinţe. Potrivit declaraţiei de avere de pe pagina de internet a Camerei Deputaţilor, liberalul Victor Paul Dobre deţine două terenuri, în oraşul Galaţi şi în comuna Drăgăneşti, trei clădiri în Galaţi, un autoturism BMW seria 1 şi încasează anual venituri în valoare de 80.881 de lei, din pensie, indemnizaţie de salariu şi profit de pe urma firmelor deţinute.

Laurenţiu Chirvăsuţă, doar 14 luări de cuvânt

Ales ca reprezentant al gălăţenilor în Camera Deputaţilor pe listele Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), deputatul Laurenţiu Chirvăsuţă a migrat în rândurile Partidului Social Democrat în luna iunie a acestui an. În ceea ce priveşte activitatea sa parlamentară, pe cifre, aflăm că, în ultimii patru ani, acesta a luat cuvântul în plen doar de 14 ori, a făcut 11 declaraţii politice, a avut 28 de iniţiative legislative, dintre care trei au fost promulgate, şi a avut 25 de întrebări şi interpelări. Cele trei iniţiative ale sale care au devenit legi sunt declararea zilei de 19 februarie, "Ziua Brâncuşi", sărbătoare naţională (Legea 305/2015), proiectul de lege pentru modificarea şi completarea codului silvic (Legea 133/2015) şi un proiect de lege prinvind modificarea şi completarea statutului deputaţilor şi senatorilor (Legea 357/2015). Potrivit declaraţiei de avere, Laurenţiu Chirvăsuţă nu deţine niciun imobil, niciun autoturism, ci doar bijuterii şi ceasuri, în valoare totală de aproximativ 7.000 de euro, şi nu încasează niciun alt venit cu excepţia salariului de deputat, de peste 106.000 de lei pe an.

Mircea-Nicu Toader, lege pentru stoparea furtului de cale ferată

A candidat de pe listele Partidului Democrat Liberal, însă din februarie 2015 este membru şi reprezentant în Camera Deputaţilor al Partidului Naţional Liberal, fiind unul dintre cei trei deputaţi liberali care îi reprezintă acum pe gălăţeni în parlament. În ultimii patru ani, Mircea Toader a avut cifre bune în ceea ce priveşte activitatea, cu 205 luări de cuvânt în plen, în 110 şedinţe, 88 de luări de cuvânt în cele 57 de şedinţe ale Biroului Permanent, 70 de iniţiative legislative, dintre care opt s-au şi transformat în legi, dar şi 26 de moţiuni. La fel ca şi în cazul lui Victor Paul Dobre, moţiunile înaintate de Mircea-Nicu Toader au avut ca scop criticarea activităţii cabinetului Ponta şi a modului în care acesta a guvernat ţara. Graţie iniţiativei legislative a lui Toader, a fost promulgată Legea 199/2015, privind înfiinţarea Muzeului Naţional de Artă "Constantin Brâncuşi", dar şi Legea 38/2014, privind interzicerea achiziţionării de la persoanele fizice a materialelor feroase şi neferoase şi a aliajelor acestora utilizate în activitatea feroviară, lege menită să stopeze furtul de cale ferată. Conform declaraţiei de avere înregistrate pe pagina de internet a Camerei Deputaţilor, Mircea Toader deţine trei terenuri, două în Galaţi şi unul în Constanţa, trei clădiri, în aceleaşi localităţi, un autoturism Dacia Duster, bijuterii şi obiecte de artă în valoare totală de 50.000 de euro şi încasează venituri totale de 170.000 de lei pe an.

Eugen Chebac, printre cele mai puţine intervenţii

Deputat din partea Partidului Poporului Dan Diaconescu (PPDD), Eugen Chebac a trecut, din septembrie 2013, la Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR), însă activitatea sa în Camera Deputaţilor nu este una extraordinară. În ultimii patru ani, Eugen Chebac a avut patru luări de cuvânt în plen, trei declaraţii politice, 31 de iniţiative legislative şi două moţiuni. Dintre cele trei declaraţii politice, o amintim pe cea în care Eugen Chebac a a pus accentul pe folosirea de fonduri europene pentru dezvoltarea ţării. "Noile linii de finanţare pregătite de Uniunea Europeană trebuie valorificate de autorităţile locale care au acum datoria să acceseze bani europeni pentru a-şi reface, dezvolta şi evidenţia bogăţia locală în folosul tuturor. Am militat mereu pentru a atrage aceste fonduri europene, deoarece reprezintă cea mai simplă şi eficientă metodă de a dezvolta o regiune. Modelul expus de judeţul Galaţi în perioada 2000-2012, mai ales prin valorificarea potenţialului euroregional, este unul de urmat pentru cei care vor într-adevăr să-şi dezvolte comunitatea în interesul cetăţenilor", spunea Eugen Chebac, în septembrie 2014.

Conform declaraţiei de avere semnată în aprilie 2016, Eugen Chebac are două terenuri, un imobil de 238 de metri pătraţi, un autoturism de teren şi venituri totale anuale de 140.000 de lei.

George Scarlat, militant pentru drepturile gălăţenilor afectaţi de inundaţii

Ales deputat pe listele Partidului Naţional Liberal, George Scarlat este membru în comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice. Activitatea sa parlamentară, în cifre, este mai puţin intensă decât a altor deputaţi gălăţeni, dat fiind că are doar 24 de luări de cuvânt în plen. Cu toate acestea, are 105 propuneri legislative, din care 13 au fost promulgate, 14 moţiuni, precum şi şase declaraţii politice. Cea mai importantă declaraţie politică, în ceea ce îi priveşte pe gălăţeni, pare a fi apelul către firmele de asigurare privind efectele inundaţiilor în judeţul Galaţi. "În calitatea mea de deputat în Parlamentul României, ales şi reprezentant al locuitorilor din judeţul Galaţi, fac un apel, pe această cale, către toate firmele de asigurări să întocmească dosarele de daune şi să plătească cu prioritate şi în regim de urgenţă despăgubirile către cetăţenii afectaţi de inundaţiile care au distrus mai multe locuinţe în aproximativ 39 de localităţi din judeţul Galaţi. Doresc să reamintesc faptul că o parte dintre primării au făcut adrese către firmele de asigurări pentru a aduce la cunoştinţă, dacă mai era cazul, evenimentele care au avut loc şi, deşi avem cadru legal, asiguratorii ar trebui să vină în sprijinul cetăţenilor asiguraţi pentru a urgenta întocmirea dosarelor de daune şi să plătească neîntârziat. Cetăţenii afectaţi nu pot aştepta sosirea iernii! După o evaluare preliminară, discutăm despre un număr de 2.318 case, dintre care echipele mixte de evaluare au inspectat aproximativ 1.200, 81 dintre acestea fiind distruse, iar 485 în curs de prăbuşire, parte dintre acestea fiind asigurate. Dacă locuinţele majorităţii oamenilor afectaţi erau din chirpici, consider că cuantumul despăgubirilor nu este atât de mare. Din acest motiv, solicit public ca oamenii să primească la timp despăgubirile de care au nevoie în cea mai grea perioadă din viaţa lor. Nu trebuie să neglijăm faptul că acolo au avut loc tragedii şi pierderi de vieţi omeneşti, iar peste 560 de locuinţe sunt distruse în procent de 90-100 la sută", se arată în declaraţia lui George Scarlat, în septembrie 2013.

Ştefan Viorel, o singură moţiune în patru ani

Deputat din partea Partidului Social Democrat, Ştefan Viorel  a avut 107 luări de cuvânt în 48 de şedinte ale Camerei Deputaţilor, 42 de propuneri legislative dintre care 9 promulgate, şi o singură moţiune, care de altfel a fost şi adoptată. Intitulată "Achim Irimescu - cel mai mare dezastru din agricultura românească din perioada post-decembristă", moţiunea înaintată de deputatul gălăţean şi-a propus să sancţioneze gravele derapaje din domeniul agriculturii, printre care neacordarea plăţilor directe în agricultură, blocarea accesării de fonduri europene prin PNDR, dar şi blocarea investiţiilor în irigaţii. Moţiunea a fost adoptată în data de 9 mai 2016.

Dan Nica, cele mai slabe cifre

Ales ca deputat pe listele Partidului Social Democrat, Dan Nica şi-a dat demisia din Camera Deputaţilor în 23 iunie 2014, după ce a fost ales europarlamentar. În cei doi ani în care a reprezentat Galaţiul în Camera Deputaţilor, Dan Nica a fost membru în comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, a luat cuvântul de două ori în plen şi a avut o singură propunere legislativă, respinsă definitiv. Conform declaraţiei de avere, acesta deţine un imobil de 100 de metri pătraţi în Galaţi, un autoturism Audi A4, bijuterii din aur şi argint în valoare de 35.000 de lei, o colecţie de timbre în valoare de 70.000 de lei şi încasa, până în 2014, aproximativ 140.000 de lei pe an.

Florin Pâslaru, 18 proiecte devenite legi

În ceea ce priveşte activitatea de deputat a PSD-istului Florin Pâslaru, aflăm de pe site-ul Camerei Deputaţilor că acesta a avut 232 de luări de cuvânt în 109 şedinţe, 86 de declaraţii politice, 70 de propuneri legislative, dintre care 18 au devenit legi, şi o moţiune, prin care susţinea demersul contra lui Achim Irimescu, ministrul Agriculturii. Conform declaraţiei de avere, Florin Pâslaru deţine două autoturisme, bijuterii în valoare de 17.000 de euro şi încasează, pe numele său, venituri de doar 60.000 de lei pe an, din indemnizaţia de salariu.

Aurel Nechita, deputat pe termen scurt

Activitatea lui Aurel Nechita în Camera Deputaţilor este una fără prea mari evenimente, dat fiind că mandatul său a fost unul relativ scurt. Deputatul PSD şi-a încheiat activitatea în iunie 2013, dupoă ce a fost declarat incompatibil, locul său fiind luat de Laura Marin, inspector şcolar general la nivelul judeţului Galaţi în acea perioadă. În cele câteva luni în care i-a reprezentat pe gălăţeni ca deputat, Aurel Nechita a avut o singură luare de cuvânt în plenul Camerei Deputaţilor şi o singură interpelare.

Lucreţia Roşca, interesată de sistemul de sănătate

Secretar al comisiei pentru sănătate şi familie din septembrie 2013, Lucreţia Roşca (PSD) este unul dintre deputaţii care pun accentul pe dezvoltarea sistemului de sănătate şi a celui de protecţie socială din România, lucru care reiese din declaraţiile politice făcute, dar şi din iniţiativele legislative. Spre exemplu, unul dintre proiectele doamnei Roşca, privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, s-a transformat în Legea 131/2014. În cei patru ani de mandat, Lucreţia Roşca a avut 34 de luări de cuvânt în plen, 55 de iniţiative legislative, dintre care 14 au devenit legi, dar şi 12 declaraţii politice. Conform declaraţiei de avere, Lucreţia Roşca deţine un imobil, un automobil Mercedes A180 şi încasează venituri anuale de peste 130.000 de lei, din indemnizaţia de salariu şi din încasările cabinetului medical particular pe care îl deţine.

Laura Marin a pus accentul pe educaţie

Intrată în Camera Deputaţilor în 2014, în locul lui Aurel Nechita, declarat incompatribil, Laura Marin face parte din comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, iar declaraţiile ei politice, 9 la număr, relevă o apetenţă către sistemul educaţional din România. În plenul Camerei Deputaţilor, Laura Marin a vorbit despre dreptul tuturor elevilor la manuale gratuite, despre stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor care provin din familii dezavantajate, dar şi despre stimularea angajatorilor privind încadrarea în muncă a elevilor şi studenţilor. În cei doi ani de mandat, deputatul PSD a avut 28 de propuneri legislative, dintre care opt promulgate, o moţiune şi şapte interpelări.

Bogdan Ciucă, singurul deputat conservator

Ales de pe listele Partidului Conservator, Bogdan Liviu Ciucă a avut patru ani activi în Camera Deputaţilor, acolo unde a avut 160 de luări de cuvânt în plen, în 77 de şedinţe, 15 declaraţii politice, 97 de iniţiative legislative, dintre care 20 promulgate, o moţiune şi 105 interpelări. Actualmente, Bogdan Ciucă este preşedintele Comisiei Juridice, de Disciplină şi Imunităţi, dar şi vicepreşedinte în subcomisia pentru monitorizarea executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului. Din declaraţia sa de avere, aflăm că deţine şase terenuri, trei imobile, obiecte de artă în valoare de peste 12.000 de euro şi că încasează venituri anuale de peste 600.000 de lei din activităţile prestate, în Parlament, la Universitatea "Dunărea de Jos", la cabinetul notarial sau în alte activităţi.

Citit 3198 ori Ultima modificare Marți, 23 August 2016 00:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.