Ajutoare sau complicaţii europene?

Ajutoare sau complicaţii europene?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* HG 600 are lacune mari de compoziţie * Hotărârea alocă ajutoare şi pensionarilor cu pensii speciale! * În plus, actul a apărut după ce consiliile judeţene au aprobat bugetele * La Galaţi se lucrează după chipul şi asemănarea actului normativ, adică fără cap! * Statistica centralizată la Consiliul Judeţean nu corespunde cu cea de la Casa de Pensii *

Ca un „încurcă lume” ce este, Guvernul a reuşit şi în acest an să dea bătăi de cap… financiare suplimentare administraţiilor publice locale, prin apariţia unei hotărâri. Este vorba despre HG 600 din 13 mai 2009, publicată în Monitorul Oficial pe data de 3 iunie, care se referă la acordarea de ajutoare alimentare unor categorii defavorizate de persoane din ţară, sursa financiară a acestor ajutoare fiind Uniunea Europeană, mai exact, stocurile de intervenţie ale Comisiei Europene. 

Totul bine şi frumos, numai cu „o mică” problemă: hotărârea guvernamentală a fost adoptată după ce majoritatea consiliilor judeţene din ţară şi-au adoptat bugetul de venituri şi cheltuieli. Motiv pentru care, acum, autorităţile locale care s-au trezit pe cap cu noi responsabilităţi financiare trebuie să dea dovadă de multă imaginaţie, pentru a nu lăsa miile de nevoiaşi fără ajutoarele alimentare, dar şi pentru a nu „pica prost” în faţa mai marilor de la Centru…

Ce spune hotărârea de guvern?

Beneficiarii acestor ajutoare sunt persoanele care încasează venitul minim garantat, conform Legii 416/2001, şomerii care beneficiază de indemnizaţia de şomaj, conform Legii 76/2002, pensionarii cu pensie (sau, după caz, din pensii cumulate) sub 400 de lei pe lună, persoanele neinstituţionalizate cu handicap grav şi accentuat, adulţi şi copii.

De asemenea hotărârea de guvern spune că „o persoană beneficiază de ajutor – produse alimentare – o singură dată în cadrul planului şi pentru o singură categorie de persoane defavorizate căreia îi aparţine la data distribuirii ajutoarelor, chiar dacă se regăseşte la acea dată în mai multe din categoriile de mai sus".

Tot actul normativ mai arată că plata pentru furnizarea ajutoarelor (produse alimentare), depozitarea lor, gestionarea, transportul etc este efectuată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură dar „în limita a 4 la sută din valoarea de intervenţie a produselor puse la dispoziţie”.

Despre restul de 96 la sută nu se vorbeşte şi este destul de important acest aspect, având în vedere că aceste fonduri nu se încadrează în capitolul de cheltuieli eligibile şi, ca atare, vorbim de bani de la bugetul de stat şi nu de fonduri europene.

O altă prevedere a HG 600 spune că în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat trebuie să încheie protocoale cu consiliile judeţene din ţară, pentru asigurarea spaţiilor de depozitare a alimentelor.          

Câţi beneficiari sunt la Galaţi?

Mulţi, aşa s-ar putea spune pe scurt şi ca să fim cât mai aproape de realitate. Şi asta, pentru că, deocamdată, datele furnizate de instituţii diferite despre aceeaşi problemă diferă ca de la cer la pământ. 

Astfel, potrivit estimărilor centralizate la Consiliul Judeţean, în total, vorbim de 63.003 beneficiari ai HG 600. Având în vedere că, în total, populaţia judeţului Galaţi este de 600.000, rezultă că zece la sută dintre gălăţeni sunt într-o situaţie financiară atât de precară, încât au nevoie de alimente pentru a putea supravieţui.

Preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac, a detaliat, marţi, cu privire la numărul beneficiarilor: „Potrivit estimărilor făcute, din cei 63.003 potenţiali beneficiari ai HG 600, 27.641 sunt beneficiari ai venitului minim garantat,  5.997 - şomeri, 19.160 – pensionari şi 10.205 – persoane cu handicap. Urmează ca în baza acestor liste pe care noi le trimitem la Ministerul Muncii, să primim ulterior lista cu cei care vor fi selectaţi să primească ajutor…”.

Ajutoarele alimentare ce urmează să fie distribuite nu reprezintă o mare premieră pentru Galaţi; şi anul trecut au fost distribuite ajutoare alimentare – zahăr şi făină, tot cu ajutorul Uniunii Europene, prin Planul European de Ajutoare Alimentare în beneficiul Persoanelor Defavorizate. Atunci însă distribuţia a fost coordonată la nivelul prefecturilor.

Astfel, anul trecut, numărul total al beneficiarilor era de  51.984, din care 21.847 - pensionari agricultori, 27.571 - beneficiari ai venitului minim garantat, 1.453 - persoane aflate în centrele rezidenţiale şi 1.113 - beneficiari ai cantinelor de ajutor social (952 la Galaţi, 126 la Tecuci şi 35 la Tuluceşti).

În concluzie, anul acesta sunt cu 11.019 mai multe persoane aflate în situaţii dificile din punct de vedere financiar.       

Ba nu sunt atâţia!

Problema este că datele centralizate la nivelul Consiliului Judeţean nu par a fi cele exacte, având în vedere situaţia numai pe numărul de pensionari cu pensii sub 400 de lei.

Potrivit unui comunicat de presă al Casei Judeţene de Pensii, „la nivelul judeţului Galaţi, beneficiază de ajutorul alimentar un număr total de 36.274 persoane cu drepturi de pensie lunare mai mici de 400 lei, din care 15.344 sunt pensionari agricultori şi 1.332 pensionari de urmaş”.

„Din totalul de 36.274 persoane cu pensii sub 400 lei, un număr total de 3.307 persoane încasează, în sistemul public, şi venituri din indemnizaţii prevăzute de legi cu caracter special şi anume: indemnizaţii acordate veteranilor şi văduvelor de război, foştilor deţinuţi politici, persoanelor persecutate din motive etnice sau celor care au efectuat serviciul militar în cadrul detaşamentelor de muncă, indemnizaţii reparatorii pentru revoluţionari, indemnizaţii pentru soţul supravieţuitor etc. De asemenea, un număr de 205 persoane încasează şi drepturi de pensie din alte sisteme de pensii (militar, avocaţi, culte)”.

Trecând peste acest aspect care demonstrează o hibă a HG 600 şi anume aceea că există peste 3.500 de pensionari care au pe lângă pensia de până în 400 de lei şi alte pensii speciale, rămâne diferenţa foarte mare  dintre numărul de pensionari „număraţi” de Casa de Pensii şi cel de la Consiliul Judeţean. 

Am încercat ieri să lămurim acest aspect, însă reprezentanţii ambelor instituţii au subliniat că aceea este situaţia pe care o au!

Concluzia: poate că legea e proastă, dar acelaşi lucru se poate spune şi despre aplicarea ei, la Galaţi! 

„Ar trebui să ne înjurăm pe noi înşine…"

În plus, HG 600 are şi alte probleme, enumerate de preşedintele CJ, Eugen Chebac: „Rezervele Statului nu mi-au pus la dispoziţie un spaţiu adecvat pentru depozitarea alimentelor. Mai mult, nu am o copie a contractului între APIA şi furnizorul de produse alimentare… Noi, la nivelul CJ, am constituit comisia de lucru pentru distribuirea alimentelor, însă această comisie trebuie să primească de la Ministerul Muncii listele cu beneficiarii selectaţi, în baza necesarului trimis de noi”.

„Ulterior, se va face arondarea pe cele trei puncte: depozitul de la Galaţi, Tecuci şi Tg. Bujor. (…) Anul trecut, când s-au distribuit alimente prin prefecturi, alimentele s-au depozitat la primării, uneori în condiţii improprii…”.

O altă problemă semnalată de preşedintele CJ Galaţi este lipsa alocării de fonduri pentru gestionarea programului: „Conform HG, APIA decontează doar 4 la sută din cheltuieli. Dacă nu vom reuşi să ne încadrăm în această sumă, voi apela  la fondul de rezervă al Judeţului”.

Concluzia? Eugen Chebac spune, elegant, că „orice lucru este perfectibil şi noi căutăm să acoperim lacunele din hotărâre şi să rezolvăm esenţa – acordarea de ajutoare pentru cei defavorizaţi (…) Nu înjur Guvernul, ar trebui să ne înjurăm pe noi înşine că am ajuns unde suntem”.

Citit 862 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.