Un proiect european închis. Publicului.

Un proiect european închis. Publicului.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Fosta casă de protocol de la Vlădeşti a fost reabilitată, cu peste 360.000 de euro * În continuare, oamenii de rând nu vor avea acces acolo,  pentru că proiectul a vizat înfiinţarea uni centru de protecţie a mediului * Cum să cheltuieşti bani europeni pentru o sală de şedinţe şi câte aplauze sunt necesare pentru aşa ceva? *

Ieri, 25 august, la sediul Consiliului Judeţean Galaţi a avut loc închiderea proiectului „Centrul Transfrontalier de Protecţie a Mediului”, situat în comuna gălăţeană Vlădeşti. Acţiunea s-a desfăşurat în prezenţa preşedintelui CJ Galaţi, Eugen Chebac, a preşedintelui Consiliului Regional Cahul, Gheorghe Vasilache şi a preşedintei  Info – Media Cahul, Maria Ajder.

Proiectul încheiat ieri a fost realizat în parteneriat cu autorităţile din Republica Moldova şi are ca obiectiv îmbunătăţirea managementului comun şi infrastructura de susţinere privind protecţia transfrontalieră a mediului la graniţa dintre România şi Republica Moldova.

Valoarea totală a proiectului a fost de 368.970 euro, contribuţia CJ Galaţi fiind de 36.970 euro. Astea ar fi informaţiile oficiale, puse la dispoziţia presei în  mapele de prezentare a proiectului.

Beneficiari „finali”:  gălăţenii şi moldovenii

Totuşi, cum este vorba despre Vlădeşti -  un fost obiectiv de agrement închis publicului de rând, atât înainte de ’89, cât şi după –, am vrut să aflăm dacă măcar acum, după reabilitarea centrului, cetăţenii se vor putea bucura de oaza de linişte de acolo. Asta, mai ales în condiţiile în care în mapa de prezentare a proiectului respectiv ni se spune cine sunt „beneficiarii finali” ai acestui proiect: „locuitorii din judeţul Galaţi din România şi Raionul Cahul din Republica Moldova”.

Însă la această întrebare, am primit răspunsul din partea preşedintelui CJ Galaţi, Eugen Chebac (foto): nu, oamenii de rând nu vor avea acces acolo, deoarece „deşi până mai ieri era denumită vilă de protocol, o dată cu închiderea acestui proiect, vila intră în circuitul economic. Acolo nu este o casă de odihnă, ci se vor ţine seminarii, colocvii şi alte forme de instruire şi promovare a acţiunilor de mediu în colaborare cu Agenţia Regională de Mediu, cea judeţeană, Garda Regională şi Judeţeană de Mediu, ONG-uri şi, în final, cei care sunt interesaţi de protecţia mediului”.

Eugen Chebac a mai explicat că la Vlădeşti vor funcţiona „şi birouri lucrative”, dar nu permanent, ci „când vor fi pregătite seminariile…”.

Concluzia? Proiectul respectiv constă în investiţia a peste 360.000 de euro pentru transformarea unui obiectiv cu formidabil potenţial turistic într-un loc de desfăşurare a şedinţelor. 

Aplauze de tristă amintire

După ce a prezentat datele tehnice ale proiectului, moment în care din nou ni s-a explicat faptul că oamenii de rând vor fi beneficiari finali, adică „vor beneficia de informare concretă pe probleme de mediu”, responsabila de proiect cu promovarea, Daniela Untu, le-a cerut participanţilor să-i… aplaude  pe conducătorii prezenţi, fără de care proiectul nu s-ar fi realizat.

Moment care, poate, pentru unii a însemnat un gest de sinceră recunoştinţă, dar care tare a mai semănat cu ocaziile de exprimare a „prinosului de recunoştinţă conducătorului iubit”, specific perioadei dinainte de ’89…

Au urmat discursurile de mulţumire ale invitaţilor din Cahul, după care toată lumea s-a ridicat, fericită şi aplaudată.  Noi am fi vrut să aplaudăm şi responsabilul cu editarea broşurii de promovare, în care, la final, apare o imagine extrem de frumoasă, dar care nu are nicio legătură cu judeţul nostru (doar dacă, între timp, a apărut vreun munte, pe creasta căruia s-a ridicat un castel!), însă deja ne usturau mâinile de atâtea felicitări…

Citit 731 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.