România ar putea intra în INFRINGEMENT pentru GROPILE DE GUNOI

România ar putea intra în INFRINGEMENT pentru GROPILE DE GUNOI
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Decizia Guvernului de a suspenda, până la 1 ianuarie 2019, aplicarea taxării la groapă a deşeurilor cu 80 de lei pe tonă va duce la intrarea României în infringement, pentru nerealizarea reducerii cantităţii de deşeuri depozitate cu 50 la sută până în 2020, iar din 2021 România va plăti până la 200.000 euro pe zi, avertizează Coaliţia pentru Economia Circulară în România, o iniţiativă privată şi apolitică a unor experţi de mediu.

Prin Ordonanţa de Urgenţă 48/2017, aprobată vineri, în şedinţa de guvern, fără consultare publică, Executivul a suspendat aplicarea taxării la groapă a deşeurilor, până în data de 1 ianuarie 2019.

"Poziţia surprinzătoare a Ministerului Mediului, care pare că a uitat că principala sa obligaţie este protejarea mediului înconjurător şi a României de penalităţile de infringement, are ca efect direct accelerarea umplerii depozitelor de deşeuri şi aşa insuficiente, distrugerea a mii de hectare de teren şi afectarea pânzei freatice, conducând, în cele din urmă, la îngroparea României sub un munte de gunoaie", se arată într-un comunicat transmis de Coaliţia pentru Economia Circulară în România.

Taxa avea doar şase luni 

Taxa de 80 de lei pe tonă, prin care se urmăreşte reducerea cantităţii deşeurilor depozitate, încurajarea colectării selective a deşeurilor şi reciclarea, capitole la care România se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană, a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017, după o amânare de trei ani.

"Prin suspendarea acestei penalităţi, România se îndreaptă într-o direcţie total opusă pachetului European de Economie Circulară, aprobat şi de Senat, prin Hotărârea nr 3/2016, precum şi eforturilor depuse la nivel european pentru devierea depunerii la groapă a deşeurilor şi creşterea gradului de reciclare a deşeurilor. Suntem singura ţară din Uniunea Europeana care încurajează depozitarea deşeurilor la groapă", se mai arată în comunicat.

Poziţia surprinzătoare a Ministerului Mediului are ca efect direct accelerarea umplerii depozitelor de deşeuri şi aşa insuficiente, distrugerea a mii de hectare de teren şi afectarea pânzei freatice, conducând, în cele din urmă, la îngroparea României sub un munte de gunoaie

 

Coaliţia pentru Economia Circulară în România
Citit 2451 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Iulie 2017 01:14

1 comentariu

 • postat de CA GRECII
  Miercuri, 05 Iulie 2017 16:50
  UITE DIN CAUZA ASTA GRECII NICI NU MAI RIDICA GUNOIUL SI IL LASA PE STRAZI !
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.