Statul român trebuie să salveze COMBINATUL!

Statul român trebuie să salveze COMBINATUL!
În foto, Victor Paul Dobre, Bogdan Rodeanu și George Stângă
Evaluaţi acest articol
(34 voturi)

Este semnalul de alarmă pe care îl trag trei parlamentari gălăţeni


Vestea că ArcelorMittal doreşte să renunţe la combinatul siderurgic de la malul Dunării, dar şi la alte unităţi pe care le deţine, pentru a achiziţiona în schimb cea mai mare oţelărie din Europa - Ilva, Italia, a generat reacţii în rândul a trei dintre cei 13 parlamentari gălăţeni. Aceştia spun că statul trebuie să se implice de urgenţă pentru ca unitatea de la Galaţi să nu fie rasă de pe faţa pământului.

Deputatul PNL Victor Paul Dobre (membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Camerei) spune că autorităţile române trebuie să demareze de urgenţă negocieri cu ArcelorMittal, dar şi cu reprezentanţii Comisiei Europene de la Bruxelles „pentru găsirea celei mai bune soluţii de salvare a unui obiectiv emblematic şi, deopotrivă, strategic pentru ţară, Combinatul Siderurgic de la Galaţi”. „Între soluţiile posibile, care pot fi luate în calcul, nu trebuie ignorate fie renaţionalizarea pentru o perioadă, fie cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni de către stat, în aşa fel încât din furnizori să nu existe riscul să devenim doar importatori, cu toate consecinţele de aici derivate. Menţionez că am avut deja o primă întâlnire cu domnul viceprim-ministru Viorel Ştefan, care, gălăţean fiind, cunoaşte îndeaproape situaţia reală a siderurgiei şi căruia i-am prezentat, în detaliile pe care le cunosc, situaţia, împreună cu propunerile mai sus menţionate. Prin urmare, vă aduc la cunoştinţă, doamnă Prim-ministru, faptul că deja este târziu, dar nu prea târziu, din fericire, pentru iniţierea procedurilor despre care am făcut vorbire, situaţia fiind una critică, iar soluţia neputând veni decât din partea guvernului pe care îl conduceţi”, a afirmat deputatul Victor Paul Dobre.

„Vânzarea, blocată către o entitate dintr-o ţară ostilă”

Deputatul USR Bogdan Rodeanu (vicepreşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională) consideră că „statul român are ca principală obligaţie blocarea vânzării combinatului către o entitate dintr-o ţară ostilă României” şi cere desecretizarea contractului de privatizare al Sidex. Parlamentarul susţine, de asemenea, că „statul mai poate interveni pentru condiţionarea preluării combinatului siderurgic, în interesul dezvoltării tehnologice, al păstrării locurilor de muncă şi al protecţiei mediului prin condiţionări către un posibil nou proprietar, fie în limitele clauzelor contractuale de la vânzarea din anul 2001, dacă acestea sunt suficiente, fie printr-o nouă negociere, de pe o poziţie mai avantajoasă decât cele pe care guvernul PDSR condus de Adrian Năstase şi-a asumat-o, în 2001, la semnarea contractului de privatizare. Acest avantaj va consta din exercitarea calităţii de membru UE. Însă contractul de privatizare al combinatului siderurgic, încheiat în anul 2001, a fost şi este secret. Ca să ştim ce pot şi ce nu pot să facă autorităţile statului român, acest contract de privatizare trebuie desecretizat de îndată”, a declarat deputatul USR.

Care va fi reacţia şefului Guvernului?

La aproximativ două săptămâni de la apariţia scenariului privind vânzarea combinatului siderurgic gălăţean de către Grupul ArcelorMittal (la acea vreme, conducerea companiei nu confirmase oficial planul), senatorul PNL George Stângă a transmis o întrebare oficială prim-ministrului României, iar în prezent aşteaptă răspunsul şefului Executivului. „Doamnă prim-ministru, vă aduc la cunoştinţă faptul că un dezechilibru care s-ar instala în cadrul ArcelorMittal Galaţi ar putea duce la consecinţe catastrofale din punct de vedere socio-economic pentru întreg judeţul Galaţi. Asigurându-vă de întreaga mea consideraţie, vă rog să îmi transmiteţi care este poziţia pe care Guvernul României o are în ceea ce priveşte situaţia Combinatului Siderurgic, în perspectiva vânzării acestuia”. Rămâne de văzut ce vor răspunde guvernanţii, dacă şi cum decide statul român să se implice.

Citit 10871 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Aprilie 2018 15:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.