TRIUMF al fotbalului DIN PASIUNE! Fotbalistele au luptat pentru promovare cu durere în suflete
Foto: Liviu Pazargic

TRIUMF al fotbalului DIN PASIUNE! Fotbalistele au luptat pentru promovare cu durere în suflete
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Echipa feminină de fotbal AFC Universitatea Galaţi a promovat în prima ligă, câştigând meciul decisiv pe terenul contracandidatei, Selena Constanţa. Marea victorie a unui proiect care la start a avut la bază pasiunea şi voluntariatul a fost dedicată basarabencei Dumitriţa Prisăcari, revenită la echipă în preziua meciului, de la înmormântarea mamei sale.

Durerosul eveniment din viaţa jucătoarei din Republica Moldova a amplificat unitatea fotbalistelor din lotul gălăţean, Alexandra Ivan mărturisind că s-a jucat cu o dorinţă imensă de a-i oferi Dumitriţei Prisăcari o alinare, prin obţinerea marii victorii. "Mai presus de orice, am jucat pentru "Dumy". Nu ne-a mai stat gândul şi sufletul la atingerea obiectivului în sine, ne doream doar ca prin câştigarea meciului să-i mai alinăm durerea", ne-a spus cea mai mare dintre cele patru surori Ivan din echipa gălăţeană.

Dumitriţa Prisăcari s-a întors de la înmormântarea mamei sâmbătă şi a plecat imediat cu echipa la Constanţa. "A fost foarte greu, dar am vrut ajut fetele. Mi-am strâns ultimele puteri și am jucat. Foarte tare am vrut să câştigăm, ca să fie mama mândră de mine și de acolo, din Ceruri. Le mulţumesc fetelor pentru că m-au susţinut foarte mult şi pentru această victorie", a spus jucătoarea ce face parte şi din echipa naţională a Republicii Moldova.

"A făcut eforturi foarte mari să fie prezentă la meci, şi-a dorit mult să joace şi a făcut un meci foarte bun. Muncitoare, bătăioasă şi chiar mai calmă ca de obicei", a lăudat-o Gabriel Călinescu, unul dintre cei doi antrenori.

Au dominat total

Cele două echipe se aflau la egalitate de puncte înaintea meciului, iar pe teren dominarea echipei gălăţene a fost totală. A condus cu 2-0 încă din minutul 17, gazdele au redus diferenţa din penalti la începutul părţii secunde, iar aproape de final FC Universitatea a marcat din nou pentru 3-1.

"Am fost echipa mai talentată şi mai ambiţioasă. Toată echipa a fost motivată, unită şi nu s-a pus problema în niciun moment al jocului să fie obiectivul în pericol. Tot respectul pentru devotamentul şi pasiunea fetelor", a concluzionat Gabriel Călinescu, antrenor al echipei, împreună cu Alexandru Caracaş, cei doi fiind totodată şi conducătorii clubului.

De asemenea, Alexandra Ivan a spus că încrederea a fost maximă, chiar şi în momentului în care au înscris adversarele. "Meciul a fost dificil doar din punct de vedere al căldurii, eram şi în echipament negru şi ne-a cam moleşit soarele. În rest, am simţit că suntem mai bune, nu ne-a fost teamă nici după ce am luat golul şi am mai avut alte ocazii mari până să dăm al treilea gol", a adăugat Alexandra Ivan. Alături de trei dintre surorile sale, Elena, Valentina şi Irina, a format într-una din partidele din acest sezon (4-1 în deplasare cu Onix Rm. Sărat) întreaga linie defensivă a echipei gălăţene.

Toate patru au făcut parte şi din echipa FC Oţelul, care a fost desfiinţată înainte de a apuca bucuria de acum, a promovării. O altă jucătoare de atunci, Loredana Nica, a marcat primul gol al derbiului de la Constanţa, aceasta intrând pe teren chiar dacă avea dureri la spate, de la o hernie de disc în fază incipientă.

"A fost testul final, pe care l-am trecut cu brio. Atuul nostru a fost grupul, unitatea, toate am jucat pentru Dumy şi pentru echipă. Pentru asta am tras, pentru asta am făcut transferuri. De asta m-am întors, să promovăm, să ajut fotbalul feminin din Galaţi, un sport care nu are prea mult sprijin financiar. Dacă n-am apucat să promovăm cu FC Oţelul, că s-a desfiinţat, iată că vedem acum acest vis împlinit, cu acest grup minunat", a spus Loredana Nica, care începuse sportul de performanţă ca handbalistă.

Start dat de doi "nebuni"

Fotbalul feminin a revenit la viaţă în Galaţi, oficial, în toamna anului 2015, când se aproba afilierea la FRF, la nouă luni distanţă de desfiinţarea echipei de la Oţelul. Din pasiunea a doi tineri profesori, Gabriel Călinescu şi Alexandru Gabriel Caracaş, ambii acum în vârstă de 30 de ani, alături de cea a unor jucătoare de la fosta Oţelul, a fost înfiinţat atunci un nou club, AFC Universitatea Galaţi, care s-a înscris în campionatul ligii secunde.

Ambii sunt absolvenţi ai Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, profesori de educaţie fizică, şi spuneau în septembrie 2015 că tot proiectul are la bază pasiunea pentru fotbal a fetelor şi dorinţa de a promova în zona Galaţiului fotbalul feminin. Părea curată nebunie, de vreme ce spuneau că nu aveau în spate vreo persoană potentă financiar sau vreo firmă puternică ca sponsor, ci doar pasiune şi voluntariat. Inclusiv din partea jucătoarelor, care veneau la echipă fără a pretinde salarii sau indemnizaţii de efort. Costurile participării în campionat erau acoperite în cea mai mare parte din fondurile alocate special pentru fotbalul feminin de către FRF, iar diferenţele erau suportate din buzunarele proprii. Tot prin voluntariat se asigura şi asistenţa medicală de la meciuri, având în acest sens sprijinul Asociaţiei "SMURD" Galaţi şi al unor medici pasionaţi de fotbal.

Ulterior, au apărut subvenţii de la Primărie, dar sub bugetul necesar. Astfel, în turul campionatului, doar patru jucătoare au avut salarii, iar din retur s-a reuşit şi pentru celelalte. E vorba, însă, de salarii mici, unele de doar 500 de lei.

Coeziune jucătoare - antrenori

"Cu aceşti doi băieţi inimoşi, la cât s-au luptat pentru noi, am fost sigură că vom ajunge aici. La începutul proiectului, toată lumea se gândea doar la pasiune, dar treptat ne-am dat seama că putem munci pentru un obiectiv mare, dincolo de fotbalul jucat din plăcere", a rezumat Alexandra Ivan cei aproape trei ani ai AFC Universitatea Galaţi.

Şi Georgiana Stratu, una dintre fetele care au jucat şi la Oţelul, dar care a absentat aproape tot sezonul din cauza unei accidentări, şi-a exprimat aprecierea faţă de Caracaş şi Călinescu, printr-un mesaj postat pe Facebook: "În urmă cu aproape trei ani, am început să joc din plăcere, voluntariat la AFC Universitatea Galati, acest club fiind condus de Gabi Călinescu şi Alexandru Caracaş, doi tineri care și-au dorit să promoveze fotbalul feminin în Galaţi. Doi oameni simpli, care și-au asumat riscul. Respect! Au pornit de jos, au luptat şi au crezut în noi, ceea ce este foarte important! Și-au dorit mult promovarea și uite că au reușit. Mă bucur enorm pentru voi toți. Vă felicit, îmi doresc enorm să vă regăsesc în aceeași formulă și cu aceeași dăruire și acelaşi devotament. Felicitări, fetelor!".

Alexandru Caracaş consideră acest moment ca o răsplată pentru toate eforturile grupului din cei aproape trei ani trecuţi de la înfiinţare. "Este o zi specială, ziua în care culegem roadele a trei ani de muncă şi de emoții. Aceste fete minunate merită toată stima și le mulțumesc din suflet pentru toate clipele, și bune, și rele, pe care le-am petrecut în aceşti trei ani. Am reușit alături de ele să mai ridicam puțin sportul gălățean, să mai aducem Galațiul încă o dată în prim-plan sportiv și mai ales fotbalistic. Mulțumim, de asemenea, autorităților pentru sprijinul acordat și, nu în ultimul rând, familiilor acestor fete, prietenilor și tuturor celor ce au pus câte un gând frumos la clădirea acestor rezultate. Datorită vouă, am crezut tot timpul în această promovare", a declarat Caracaş.

Gabriel Călinescu a admis că la înfiinţare se gândea doar să reziste în primul an competiţional. "Nu mă gândeam în 2015 că vom ajunge aici, era greu să gândim pe termen lung. Voiam doar să rezistăm în acel sezon. Dar iată că în al treilea sezon am realizat că e timpul să riscăm, inclusiv bănuţii noştri, pentru că ştiam că este realizabilă promovarea. Chiar dacă anul trecut bugetul a fost mic şi în tur au fost plătite doar patru jucătoare, celelalte fete au dat dovadă de înţelegere şi asta spune foarte mult despre caracterul şi dăruirea lor pentru fotbal. Din retur, au fost plătite majoritatea, chiar dacă sumele au fost mici. Acum le vom oferi o mică primă, chiar dacă este peste bugetul nostru", spus Gabriel Călinescu, antrenor, fondator şi conducător de club, toate împreună cu Alexandru Caracaş.

Călinescu a dorit să mai precizeze că promovarea este un triumf şi al celorlalţi tehnicieni care i-au sprijinit: "Promovarea nu este doar a noastră, este şi a celor care ne-au ajutat de-a lungul sezonului: antrenorul Mihai Ciobanu, cu portarii a lucrat Gheorghe Cucu, iar Liliana Nanu a lucrat cu echipa la partea fizică. Mulţumiri şi felicitări! Desigur, mulţumiri şi Primăriei, consilierilor locali, care ne-au susţinut şi îi aşteptăm să ne sprijine şi cu un buget adecvat pentru Liga I".

AFC Universitatea mai are de jucat un singur meci în liga secundă, pe teren propriu, cu ultima clasată, Viitorul Reghin, duminică, 27 mai, de la ora 11.00, la "Siderurgistul".

Ultima echipă din Galaţi în prima ligă a fost Sirena, în anii '90.

Citit 4468 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Mai 2018 10:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.