Festivalul Antiquitas Rediviva. Spectacol de imagine superb, realizat pe muchie de cuţit (FOTO)

Festivalul Antiquitas Rediviva. Spectacol de imagine superb, realizat pe muchie de cuţit (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Am auzit multe exclamaţii de uimire sinceră, sâmbătă dimineaţa, la Castrul roman de la Tirighina, la începutul spectacolului ediţiei a V-a a festivalului de reconstituire istorică "Antiquitas Rediviva". Cele câteva sute de gălăţeni pe care directorul Direcţiei de Cultură, instituţia gazdă,  i-a aplaudat pentru curajul de a se trezi atât de dimineaţă - stoluri întregi de copii, alături de părinţi sau de bunici - au putut vedea superbe armuri romane, arme strălucitoare şi mânuirea lor în lupte cu dacii şi cu barbarii, straşnice veşminte ale dacilor înarmaţi, huni fioroşi, atacând călare, războinici care au tras cu arcurile din goana calului, i-au cam "fript" pe romani şi s-au întrecut şi între ei, călărind de-a deşelatelea, într-un fel de greco-romane… călare, cu doborâri la pământ, desigur, dureroase. Am mai admirat femeile romane în toge, dacele şi sălbaticele frumoase năvălitoare, am putut să auzim explicaţii, de la "Terra Dacica", despre rolul fiecărui detaliu al îmbrăcăminţii sau al armamentului.

După-amiază, momentul atelierelor mai reuşite parcă decât până acum, am avut parte, în Grădina Publică, de meşteşuguri antice, fie romane, fie dacice, fie de tras cu arcul, învăţaţi de huni, care i-au şi plimbat călare pe copii - o încântare! Cei mici au putut desena în stil dacic şi au aflat taine ale miturilor strămoşilor. Bucătăria dacică şi cea romană au fost la înălţime! Pentru că au fost prezente alte asociaţii - cele care veneau de obicei cu cu ateliere de fierărie şi pielărie, au primit cam târziu decontările pentru ediţia anterioară - şi bucatele au avut alt gust.

Transportul a fost excelent până la castru, cursele pe traseul 30 au fost îndesite. Şoferul autobuzului nostru, foarte îndatoritor, nu a ştiut însă unde să oprească, în lipsa unui semn în dreptul castrului. Primii sosiţi au avut experienţe similare în identificarea locului. A fost nevoie de intervenţia organizatorilor pentru ca picii să nu se apropie de şanţurile săpăturilor arheologice. În continuare, e dificil urcuşul pe deal, însă cândva va fi construit aici un amfiteatru roman. E clar, copiii, dar şi adulţii rămân fascinaţi de frumuseţea şi exotismul costumelor antice, de caii superbi, cadrul real istoric, care aduc mult farmec festivalului. Prima parte a spectacolului nu a avut scenariu sau regizor, a doua însă a fost un "război" coerent. Cele două asociaţii participante s-au înţeles din mers, deşi cei de la "Terra" ajunseseră foarte târziu în noaptea aterioară, din pricina unui accident rutier.

„Era cât pe ce ca această ediţie să nu  aibă loc: bugetul a fost redus la jumătate”, festivalul fiind posibil, a precizat directorul, cu ajutorul primarului şi a consilierului Toma Dumitrescu.

Dar bine că nu s-a renunţat la festival. Evenimentul a fost organizat de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Asociaţia "Tinerii şi Viitorul" şi Primărie, cu sprijinul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, al Jandarmeriei şi al Poliţiei.

Foto 2: Am mâncat şi... unul dintre puţinele cuvinte dacice păstrate: "brâzză" - pe turtă dacică

Foto 9: Greu la deal de urcat... Dar la coborât, te pui?!

Foto 91: La sfârşit, publicul a fost "atacat" într-o şarjă, cu săbii, arcuri şi suliţe, de romani, daci şi huni. Pe noi toţi ne atacă...

 

Citit 3284 ori Ultima modificare Marți, 25 Septembrie 2018 11:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.