De ce numărul infectaților poate fi mai mare decât cel al testelor. Laboratoarele private raportează doar la nivel național

De ce numărul infectaților poate fi mai mare decât cel al testelor. Laboratoarele private raportează doar la nivel național
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Potrivit informaţiilor furnizate de Prefectura Galaţi, miercuri, 2 decembrie, în județul nostru a fost înregistrat un număr-record de infectări cu noul coronavirus. Astfel, 346 de noi cazuri s-au adăugat pe nedorita listă, din doar 275 de teste raportate în intervalul ultimelor 24 de ore.

Nici din punct de vedere sanitar și nici aritmetic, așa ceva nu este posibil. Purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului, Teodora Diaconița, explică: "Cele 346 de cazuri raportate miercuri (2 decembrie - n.r.) nu sunt confirmate în ultimele 24 de ore. Acestea au fost validate în platforma Coronaforms în ultimele 24 de ore, pe baza testelor efectuate în perioada 25 noiembrie - 1 decembrie. Validarea se face după identificarea județului de infectare, prin contactarea telefonică a persoanelor pozitive". Pe cale de consecință, este evident că cele 346 de cazuri confirmate au survenit ca urmare a efectuării a minimum tot atâtea teste, dar raportarea cazurilor a fost întârziată, iar numărul exact de teste nu este cunoscut în plan local.

Ne întoarcem puțin în timp, pentru a încerca să lămurim o dată și pentru totdeauna această problemă. Astfel, pe 12 noiembrie, purtătorul de cuvânt al Prefecturii ne preciza faptul că numărul de teste raportate zilnic de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați reprezintă doar testele lucrate în laboratoarele din județ. "La aceste teste se adaugă și cele efectuate la cerere în laboratoarele private, dar care se lucrează la București, acestea fiind raportate la numărul de teste lucrate la sediul central al laboratorului, fiind prinse doar în raportarea de la nivel național. Tot în raportarea națională sunt prinse și testele pe care DSP Galați le trimite pentru a fi prelucrate în alte laboratoare din țară", mai spunea Teodora Diaconița.

Pe românește, numărul de teste pentru depistarea infectării cu noul coronavirus efectuate de locuitori ai județului nostru la laboratoarele private aparținând de companii cu sediul, în special, în Capitală se "întorc", ca rezultate, numai în ceea ce privește persoanele pozitivate. Acest lucru se întâmplă periodic, uneori chiar și la o săptămână distanță de momentul efectuării testului Covid-19. Numărul acestor teste nu mai este comunicat în teritoriu și de aici inadvertența de miercuri, 2 decembrie.

Practic, din tot ce se recoltează în laboratoarele private, singura cifră care se întoarce la Galaţi este cea a persoanelor infectate, iar aceasta nu se raportează decât o dată la câteva zile, ceea ce determină o creştere semnificativă a infectărilor în data respectivă, care nu poate fi corelată cu numărul de teste efectuate. Evident, o astfel de procedură, care poate genera rezultate absurde, nu este deloc cea mai potrivită în contextul actual, în care orice suspiciune este interpretată. Până la găsirea unei soluţii tehnice adecvate, sperăm ca măcar să fi clarificat "enigma" pentru cititorii noștri.

Citit 3035 ori Ultima modificare Luni, 07 Decembrie 2020 00:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.