Ferma avicolă din Bucești, amendată și obligată să ecologizeze terenul infestat cu păsări moarte
Foto: Marian Calestru

Ferma avicolă din Bucești, amendată și obligată să ecologizeze terenul infestat cu păsări moarte
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Scandalul păsărilor moarte de la Ivești se îndreaptă către un deznodământ firesc și, așteptat, pe undeva. În urma verificărilor efectuate, Garda de Mediu a dispus ecologizarea terenului infestat în cel mai scurt timp cu putință și predarea amplasamentului către firme autorizate în acest sens, ulterior urmând a fi necesare analize ale solului.

Totodată, conform comisarului-șef al Gărzii de Mediu Galați, Marian Daniel Mocanu, operatorul economic Vanbet SRL a fost sancționat cu o amendă de 150.000 de lei. În plus, organele de cercetare abilitate vor stabili dacă sunt elemente de natură penală în acest incident de mediu.

Locurile de muncă, "la pachet" cu neplăceri... olfactive

Situația de la Bucești era binecunoscută administrației publice locale, mai ales că, potrivit primarului Maricel Gheoca, mirosurile fetide persistau în serile călduroase de vară, chiar și până la doi kilometri de "locul faptei". "Am avut mai multe discuții cu cetățenii care locuiesc în zona Avicola, i-am rugat să dea amănunte, dar nu am avut nicio adresă scrisă pe care să o pot înainta către Garda de Mediu", ne-a spus edilul-șef iveștean.

Acesta a precizat că au fost demarate procedurile pentru restricționarea traficului greu pe acele artere de legătură cu fermele de păsări, un alt aspect adus în discuție de locuitorii din zonă. "Am făcut demersurile către Poliția Rutieră, iar intenția noastră este de a realiza un drum extern, pentru ca traficul greu către ferme să nu mai treacă prin comună", a prezentat Maricel Gheoca pașii necesari, menționând că va fi nevoie și de o hotărâre a consiliului local în acest sens.

În altă ordine de idei, angajații din ferme sunt, în marea lor majoritate, circa două treimi, localnici și acest aspect contează pentru comună. "Vanbet SRL este unul dintre cei mai mari angajatori din comună, din moment ce a creat aceste 200 de locuri de muncă, dar trebuie să respecte, fără nicio discuție, toate normele de mediu", a mai spus Maricel Gheoca.

Explicațiile operatorului economic

La rândul său, administratorul Vanbet SRL, Fănel Bogos, este de părere că "avem noroc în România că avem organe de control care îți dau și consultanță, dar nu avem legislație" și nu își explică situația, din moment ce încă din luna mai fermele de la Bucești nu mai dețin pui porumbaci. În apărarea sa, acesta aduce în discuție faptul că nu a mai fost de multă vreme în zonă, compania deținând nu mai puțin de 25 de ferme avicole. "A fost doar un accident, este vorba doar de trei saci cu găini moarte aruncate atunci când incineratorul a fost stricat, o foarte scurtă perioadă", a adăugat Fănel Bogos, menționând că poliția poate face lumină în acest caz.

Nu în ultimul rând, administratorul Vanbet SRL este nemulțumit de lipsa firmelor abilitate în a întocmi diverse documentații, inclusiv de mediu. "Este extrem de greu, practic, trebuie să o iei de la zero ca să mărești capacitatea unui incinerator de la 50 la 70 de kilograme", ne-a mai declarat Fănel Bogos.

CITEȘTE ȘI: Mii de găini moarte aruncate la marginea satului. Grav incident de mediu în judeţul Galaţi

Citit 2481 ori Ultima modificare Vineri, 27 August 2021 12:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.