Siderurgia, mai tare în investiții decât pandemia. Interviu în exclusivitate cu Aida Nechifor, director general al Liberty Steel Galați

Siderurgia, mai tare în investiții decât pandemia. Interviu în exclusivitate cu Aida Nechifor, director general al Liberty Steel Galați
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Anul 2021 a fost unul destul de tumultuos pentru combinatul Liberty Steel Galați. Reconfigurarea modelului de afaceri, criza COVID-19, adaptarea la noul trend de reducere a emisiilor de carbon, dezvoltarea de noi tehnologii și diversificarea gamei de produse, o politică de resurse umane sustenabilă - sunt câteva dintre provocările cu care combinatul siderurgic gălățean s-a confruntat pe parcursul acestui an. Despre toate acestea, într-un interviu în exclusivitate acordat ziarului "Viața liberă" de Aida Nechifor, directorul general al Liberty Steel Galați.

- Cum ați defini acest an și cum a fost reconfigurat modelul de afaceri în contextul pandemic?

- În ultimii doi ani, Liberty a reușit să transforme performanța afacerii de la Galați, un adevărat "turnaround", cum îl denumim noi, sau o schimbare majoră. Din iulie 2019, când a preluat Galațiul, Liberty Steel Group a oferit un sprijin financiar semnificativ, de peste 300 de milioane de euro, resurse care au sprijinit afacerea în cea mai dificilă situație de piață din ultimii ani și apoi pe parcursul pandemiei. În tot acest timp, am continuat să reclădim compania, după ani de investiții la nivel redus. Folosind un proces de îmbunătățiri operaționale al Liberty, numit "Blueprint For Change", și prin conducerea eficientă a producției, Liberty Galați nu a oprit și nici nu a redus semnificativ operațiunile în timpul pandemiei - cum au făcut cei mai mulți producători de oțel - continuând să livreze clienților înainte ca piața să își revină. Acum creștem producția și țintim 3 milioane de tone anual, o creștere majoră față de momentul preluării noastre de către Liberty.

- După ce GFG a preluat Combinatul, în februarie 2020, a fost anunțat un plan investițional de 1 miliard de euro pentru următorii zece ani. Care este stadiul implementării acestui plan?

- Planul de transformare a Liberty Galați într-un furnizor de oțel Greensteel,  oțel cu amprentă neutră de carbon, folosind o combinație de tehnologii noi și inovatoare de producere a oțelului, reciclarea sporită a fierului vechi și producerea internă de energie regenerabilă, va ajuta România să fie în avangarda "producției verzi" și în construirea viitorului său.

Planurile noastre rămân neschimbate, Liberty intenționează să investească 1 miliard de euro în planul de transformare Greensteel a Liberty Galați, pentru a-l face sustenabil economic, social și privind mediul înconjurător. Acest plan va implica realizarea unui cuptor cu descărcare în arc electric, care va putea reduce emisiile de CO2 cu până la 80 la sută, deoarece reciclează fier vechi, ajutând astfel și la economia circulară. De asemenea, avem în vedere realizarea unei instalații de reducere directă a fierului (D.R.I.), care va folosi pentru început gaz metan, înainte de a face tranziția către "hidrogen verde", ceea ce, virtual, ar conduce la o amprentă de "carbon zero". Planurile strategice includ și un posibil mini-laminor, numit MI.DA, care ar putea crește producția anuală de la 3 la 4 milioane de tone, volumul suplimentar fiind, de fapt, produse lungi. Vom construi, pe amplasamente interne, parcuri fotovoltaice de 180 MW și parcuri eoliene de 20 MW, care să maximizeze producția internă de electricitate, dar vor fi și alte iniţiative. Toate acestea vor fi sprijinite de Academia Greensteel Liberty. Deja planificăm aceste proiecte strategice, care sunt de o mare complexitate în ceea ce privește tehnologiile folosite, procesele și finanțarea.

- GFG a întâmpinat probleme financiare din cauza insolvenței finanțatorului său, Greensill. Cum au fost afectate planurile pentru Galați?

- Rămânem pe deplin angajați privind investițiile strategice despre care am discutat. Liberty Galați este în centrul viziunii globale Greensteel a GFG, iar transformarea noastră va reprezenta un pas major al Combinatului către obținerea neutralității de carbon până în 2030. Aceasta va fi realizată prin: modernizarea rutelor metalurgice, tranziția - în timp - de la furnale către cuptoare cu descărcare în arc electric, ceea ce va permite să reciclăm mai mult fier vechi, folosirea gazului metan ca agent de reducere a fierului (înainte de trecerea către hidrogen) și folosirea într-o mai mare măsură a energiei verzi produse intern cu ajutorul soarelui și vântului.

Cu toate acestea, nu putem atinge singuri obiectivele neutralității de carbon (CN30) din cauza provocărilor financiare și tehnice mari, ceea ce arată necesitatea unei colaborări pe termen lung cu Guvernul României, cu Uniunea Europeană, cu autoritățile din zona energetică, cu partenerii de afaceri, clienții, dar și cu mediul academic.

- Care au fost investițiile-cheie derulate în 2021, care au fost îmbunătățirile aduse de acestea și care sunt ambițiile pentru 2022?

- Am investit semnificativ în construirea unei afaceri solide și în aducerea la zi a liniilor de producție, dar eforturile noastre se îndreaptă către pregătirea planurilor de transformare Greensteel. Romportmet este un proiect-cheie al acestei transformări și am pornit un plan de revitalizare a portului nostru de la Dunăre, pe baza unei serii de investiții mult-așteptate. De asemenea, am accelerat proiectele de digitalizare și automatizare, precum și cele de mediu, cum ar fi închiderea Haldei de zgură până în 2023, în vederea construirii unor parcuri de energie regenerabilă. În 2022, această abordare va continua și - în paralel - vom lucra la proiectele strategice.

- Cum a evoluat în acest an piața în care acționează Liberty Galați? Care au fost tendințele acestui an pe piețele internaționale și locale, ce tip de clienți țintește acum Combinatul?

- Noi vindem produse plate din oțel de calitate, pentru aplicații diverse, cum ar fi: infrastructură, construcții, auto, tubulatură de fluide energetice și altele. În 2021 am făcut eforturi mari pentru a servi clienții și a le furniza volumele și calitatea de care aceștia au nevoie. Producția este, acum, în creștere către ținta amintită.

- Care au fost rezultatele financiare pentru acest an? Pot fi aceste rezultate menținute sau chiar îmbunătățite?

- Îmbunătățirile echipei de leadership sunt, acum, clare. Liberty Galați a raportat în al doilea trimestru din acest an cele mai bune rezultate din 2008, iar în a doua jumătate a anului am continuat să avem performanțe solide. De asemenea, creșterea de producție și rezultatele financiare și operaționale au fost sprijinite de o îmbunătățire a calității produselor și serviciilor pentru clienți.

- Cum s-a reflectat criza COVID din perspectiva angajaților? Ce măsuri au fost luate pentru a-i încuraja să se vaccineze și care este rata de succes?

- Liberty Galați a fost și rămâne în avangarda acțiunilor de protejare a angajaților. Deseori, măsurile luate de noi au fost înaintea celor din alte zone de activitate. Am fost printre primii care am introdus verificarea obligatorie a temperaturii pentru toți angajații și vizitatorii, am lansat campanii ample și diverse de promovare a vaccinării și de susținere a colegilor care doresc să se imunizeze. De asemenea, s-au făcut eforturi mari pentru a avea un mediu intern cât mai curat și sănătos.

Siderurgiștii sunt oameni responsabili. Acesta este motivul pentru care - în momentul în care purtăm această discuție - mai mult de 55 la sută din colegii noștri sunt vaccinaţi. Dar țintim să creștem și - astfel - să ne protejăm mai bine echipele și familiile noastre.

- Câți angajați are acum Combinatul și care sunt politicile actuale de resurse umane?

- Liberty Steel Group are 5.500 de angajați direcți în România, inclusiv 1.100 de femei, ceea ce ne definește ca unul dintre marii angajatori din țară. Am angajat în acest an aproape 650 de noi colegi. Extinderea subliniază actuala strategie de transformare, prin crearea a 100 de noi slujbe, pe fondul creșterii producției, a digitalizării și automatizării. Viziunea noastră este de a transforma Liberty Galați într-o companie a viitorului, prin sustenabilitate, digitalizare și formare profesională. Strategia noastră de resurse umane pune echipa Liberty în centrul acestei transformări. Intenționăm să ne întărim echipele mai departe, prin atragerea de tineri care să ne ajute să transformăm această industrie și să investim în calificarea și recalificarea oamenilor noștri, pentru a se dezvolta și a utiliza tehnologiile viitorului.

Strategia Liberty Galați include programe diverse de calificare, dezvoltare și pregătire, în colaborare cu Academia Greensteel, precum și programe ample de Securitate și Sănătate în Muncă. Compania a lansat recent programe de învățare accelerată de care au beneficiat deja 105 angajați, iar alți 80 vor începe în curând să se pregătească. În colaborare cu Agenția Județeană de Orientare și Formare Profesională vom continua să ne pregătim viitorii muncitori, în cadrul Școlii de Ucenicie.

Citit 10203 ori Ultima modificare Sâmbătă, 18 Decembrie 2021 00:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.