Acuze grave, anomalii și conflict deschis la Direcţia Sanitară Veterinară şi de Siguranţa Alimentelor Galaţi

Acuze grave, anomalii și conflict deschis la Direcţia Sanitară Veterinară şi de Siguranţa Alimentelor Galaţi
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

La Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Galați, activitatea este grevată, ca să nu spunem mai mult, de o serie de reclamații destul de serioase aduse actualei conduceri.

Este de notorietate că orice organizație se ghidează după un set de reguli; mai pe scurt, conform unei birocrații, dincolo de sensul peiorativ pe care l-a căpătat acest termen în societatea postdecembristă. Regulile (procedurile) sunt construite în așa fel încât să asigure funcționarea normală a organizației, iar, de cele mai multe ori, apariția excepțiilor este însoțită de neregularități. Este și cazul conflictului ce a izbucnit destul de recent într-o instituție publică gălățeană, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi. 

Mai concret, consilierul superior Traian Bălănică din cadrul instituţiei a devenit, în decurs de un an de zile, reclamat, apoi acuzator și avertizor de integritate, nu neapărat în această ordine. În ultima sa calitate enumerată mai sus, Traian Bălănică ne-a invitat, pe finalul lunii octombrie, la o ședință a Comisiei de Disciplină, chestiune inedită, dar nu neapărat utilă în demersul nostru jurnalistic ulterior. Omul este absent de la muncă încă de la începutul anului, de când, ca urmare a unei ședințe organizate la sediul instituției, a fost informat că va trebui să fie prezent zilnic la Galați. Rămas la Tecuci, la un punct de lucru al DSVSA, Traian Bălănică își întocmește singur pontajul, dar nu este și retribuit, iar, între timp, a ajuns și în Comisia de Disciplină. El se află în conflict deschis cu directorul executiv Vasile Ștefan, cu șefa sa directă, Sorina Mihaela Hîncu, coordonator al Serviciului Catagrafie Autorizare Înregistrare și Evidență Informatizată (SCAIEI) din DSVSA Galați, dar, mai nou, și cu alți colegi, pe care i-a recuzat din calitatea de membri ai Comisiei de Disciplină.

Acuze serioase

De fapt, Traian Bălănică invocă faptul că a fost înștiințat în legătură cu schimbarea locului său de muncă permanent printr-o adresă neconformă, redactată în data de 3 ianuarie 2022, înregistrată și transmisă a doua zi și care nu poate fi considerată act administrativ (facsimil 1). Cei din conducerea DSVSA se apără, recunosc că este vorba despre o eroare materială de tehnoredactare, dar consideră că nota de serviciu transmisă este act administrativ. Altfel, trebuie spus că Traian Bălănică a reclamat, ulterior, trucarea unor concursuri organizate de instituție pentru posturi de conducere în toamna anului trecut și a deschis acțiuni penale în acest sens, aflate, în prezent, în curs de cercetare de către organele abilitate. ”Ei (Ștefan și Hîncu – n.r.) făceau bibliografia, ei făceau subiectele, plus că modificau încontinuu componența comisiilor de concurs. Eu am semnalat, verbal, încă din 2021, aceste probleme, însă, ulterior, văzând că nu se ia nicio măsură, am fost obligat, în calitatea mea de funcționar public, să înștiințez organele de cercetare penală”, ne-a declarat consilierul superior din DSVSA Galați. ”Tăvălugul a plecat, este doar o chestiune de timp”, mai spune Traian Bălănică și apreciază că ”relocarea” se constituie într-o acțiune vindicativă a șefilor săi, după ce a semnalat neregulile din 2021. La rândul său, conducerea DSVSA ne-a menționat că aspectele incriminate au fost verificate deja de Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP), ce a constatat doar nerespectarea dispozițiilor legale privind afișarea și a atribuțiilor prevăzute în fișele posturilor, corespunzătoare funcțiilor publice în cauză. Totodată, se recomandă o analiză asupra oportunității sesizării instanței de contencios administrativ competente în vederea anulării concursului (foto 2).

Anomalii de funcționare

Pe de altă parte, conform unor documente invocate de conducerea DSVSA, decizia de stabilire a locului de muncă a lui Traian Bălănică la Tecuci, act administrativ întocmit în 2014, vine în contradicție cu reglementări ulterioare, din 2018. Practic, din urmă cu patru ani, activitatea consilierului superior tecucean ar fi trebuit să se desfășoare în Galați, strada Cezar nr. 8 bis. Această anomalie nu poate fi explicată de managementul actual al instituției, care dă din umeri și plasează responsabilitatea pe umerii vechilor echipe de conducere. Pe lista ”ciudățeniilor” se înscrie și achitarea concediului legal de odihnă efectuat de Traian Bălănică în vara acestui an, în contextul în care alți bani nu au intrat în contul tecuceanului. Explicația DSVSA Galați este dată de efectuarea unor zile de concediu aferente anului 2021, când omul era, dar, de fapt, nu era prezent nici atunci la sediul instituției din municipiul reședință de județ, însă Traian Bălănică este cât se poate de categoric: ”Acest concediu de odihnă a fost pe anul în curs”.

Una peste alta, nu se poate spune că activitatea instituției este efectiv afectată, dar nici nu poate fi evaluată mai mult de ”satisfăcător”, în condițiile în care, din hățișul legislativ care reglementează modul său de funcționare, apar astfel de anomalii. În ceea ce privește aspectele grave semnalate, gen trucarea unor concursuri, se vor pronunța, mai devreme sau mai târziu, instituțiile abilitate. Între timp, mai facem o comisie de disciplină pe ai cărei membri îi recuzăm, sau niște pontaje întocmite unilateral, iar unii operatori economici comercializează produse de origine animală ce scapă filtrului de control sanitar-veterinar...

Citit 5837 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Mai 2023 09:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.