Președintele ales va avea o sarcină importantă după ce își va începe mandatul, cea de a forma un guvern, în contextul în care PSD a votat să iasă de la guvernare. Pentru a-şi începe oficial mandatul, Nicușor Dan trebuie să depună jurământul în fața celor două camere ale Parlamentului, reunite în ședință comună. Acest lucru ar putea avea loc luni, 26 mai.
Duminică noaptea, imediat după ce a aflat rezultatele alegerilor, Nicușor Dan a anunțat că va începe negocierile informale cu partidele pro-europene, adică PSD, PNL, UDMR și USR. Există mai multe scenarii: un guvern minoritar, unul format din PSD, PNL, UDMR și minorități sau unul format în jurul unei coaliții extinse din care să facă parte toate partidele pro-europene.
Matematică parlamentară
O primă ipoteză este aceea în care PSD decide să fie în continuare la guvernare. În acest scenariu, s-ar putea forma cu PNL, USR, UDMR şi minorităţi o majoritate solidă formată din 301 parlamentari. Pentru validare, un guvern are nevoie de minimum 233 de voturi.
În varianta fără USR, formulă în care a funcţionat executivul condus până acum de Marcel Ciolacu, guvernul ar dispune de o majoritate fragilă, de numai 242 de voturi.
A treia opțiunea este un guvern minoritar, alcătuit din PNL, USR, UDMR şi minorități, cu susținerea parlamentară a social-democraților. În cazul în care PSD nu va susține această formulă, nu s-ar putea forma o majoritate cu doar 179 de parlamentari. Astfel, orice guvern are nevoie de susținerea în parlament a social-democraților (122 de senatori şi deputaţi), în cazul în care aceştia nu vor dori să intre la guvernare.
Deşi puţin probabil având în vedere rezultatul alegerilor prezidenţiale, PSD ar putea susţine şi un guvern AUR-POT-SOS, care au împreună 150 de parlamentari, sau chiar ar putea conduce un guvern din care să facă parte cele trei partide.
În această săptămână, sunt așteptate mai multe ședințe la PSD, pentru a decide dacă partidul va intra sau nu la guvernare.