UPDATE | A murit proprietarul garsonierei unde a avut loc explozia
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

UPDATE | A murit proprietarul garsonierei unde a avut loc explozia
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

UPDATE, 29 martie | Bărbatul în garsoniera căruia a avut loc explozia de la G5 a decedat în spital. Acesta avea arsuri pe 20 la sută din suprafaţa corpului, dar şi arsuri ale căilor respiratorii. Din cauza acestora din urmă au apărut complicaţii, care au dus la  moarte bărbatului, în vârstă de 50 de ani.

Cel de-al doilea bărbat rănit, care avea politraumatisme, a fost stabilizat de medici şi transferat la Spitalul de Psihiatrie „Elena Doamna”.

Vă reamintim că în urma exploziei de la blocul G5, o fetiţă de un an şi jumătate şi-a pierdut viaţa, la scurt timp după deflagraţie.


UPDATE, 24 martie. Se aşteaptă devizul pentru lucrările de la blocul G5 | Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Galaţi s-a întrunit, vineri, 24 martie, pentru a stabili următorii paşi în soluţionarea cazului exploziei de la blocul G5 din Micro 19.

În cadrul şedinţei, s-a decis ca până luni, 27 martie, să fie gata devizul estimativ pentru lucrările care sunt necesare la scara 2 a blocului (cele de punere în siguranţă şi consolidare). De asemenea, tot până luni trebuie să fie finalizate anchetele sociale pentru locatarii evacuaţi şi să se demareze procedurile pentru contractarea unui constructor care să facă lucrările.

Conform datelor furnizate de Primăria Galaţi, pe perioada desfăşurării acestor lucrări, locatarii vor sta în locaţiile identificate imediat după accident, respectiv Garnizoană, căminele ASE şi centrele municipalităţii, şi vor primi hrană de la Cantina de Ajutor Social.


UPDATE, 22 martie. La blocul G5 sunt necesare lucrări de consolidare | Explozia de sâmbără seară, de la blocul G5 din Micro 19, are urmări grave pentru imobil. Este concluzia la care au ajuns experţii în construcţii, care au constat că structura de rezistenţă de la etajul patru, acolo unde a avut loc deflagraţia, este afectată. Într-un raport preliminar înainate de experţi către Primăria Galaţi se arată faptul că „accidentul tehnic produs la blocul G5, scara 2, a avariat grav elemente structurale în vecinătatea camerei unde s-a produs explozia”.

Experţii în consrucţii au făcut şi câteva recomandări cu privire la blocul respectiv. Astfel, într-o primă etapă, s-a recomandat efectuarea unor lucrări privind sprijinirea temporară a pereţilor afectaţi de explozie, iar, pentru eliminarea riscurilor,  locatarii să fie evacuaţi.

„După realizarea acestor lucrări se va stabili dacă o parte dintre apartamentele din scară vor putea fi din nou locuite (cele care nu au fost afectate)”, ne-a declarat Raluca Ardean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

De asemenea, experţii au explicat că sunt necesare lucrări de consolidare şi reabilitare (refacerea structurii de rezistenţă) a camerelor afectate de la etajele trei şi patru.


UPDATE | Viaţa la două zile după EXPLOZIA de la blocul G5. Anchete şi expertize - Blocul G5 din Micro 19 a fost evacuat în totalitate. Acest lucru s-a decis după ce Inspectoratul pentru Disciplina în Construcţii a recomandat, în cadrul şedinţei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, ca blocul zguduit de explozia de sâmbătă seară să nu mai fie locuit.

Iniţial, s-a stabilit că toată lumea se va muta în căminele de pe strada Aurel Valicu, dar, după ce a inspectat camerele de acolo, primarul a decis să caute şi alte soluţii. Acestea nu au întârzizat să apară, aşa că s-a decis că oamenii vor fi mutaţi la Căminele ASE, la un bloc al Garnizoanei 23 şi la Centrul de Primiri Urgenţe.

"În scara 2 a blocului G5, acolo unde a avut loc explozia, sunt 94 de apartamente, în care locuiesc 77 de persoane. Din informaţiile culese de la faţa locului, 50 de persoane (din 30 de apartamente din scară) doresc să fie mutate într-un spaţiu pe care Primăria Municipiului Galaţi îl poate pune la dispoziţie", ne-a explicat, duminică, Raluca Ardean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Poliţia Locală, lăsată să păzească imobilul

Deşi li s-au promis condiţii decente de trai, oamenii s-au lăsat greu înduplecaţi să îşi părăsească garsonierele, mai ales că le era frică să nu rămână fără bunuri. Primarul şi viceprimarul Picu Roman s-au deplasat la faţa locului şi i-au convins pe locatari că este spre binele lor să se mute. "Poliţiştii locali vor rămâne aici permanent şi vor păzi. Dacă veţi vrea să vă mai luaţi lucruri, vă puteţi întoarce şi, cu ajutorul poliţiştilor locali, veţi putea intra în garsoniere pentru a vă lua ceea ce vreţi. Nimeni nu va rămâne fără bunuri", le-a explicat primarul.

Astfel, oamenii au decis, până la urmă, să se mute. O parte au ajuns la căminele de la ASE, alţii la blocurile armatei de pe strada Regiment 11 Siret, alţii au preferat să meargă la rude.

"Oamenii au înţeles, până la urmă, că nu este de joacă şi că viaţa lor este mult mai importantă decât lucrurile care rămân aici. În caz de cutremur, blocul nu mai este sigur şi riscăm să avem un efect de domino, iar etajele superioare să cadă peste cele inferioare. Specialiştii au recomandat relocarea, aşa că îi ascultăm. Le vom oferi oamenilor şi mâncare, prin Cantina de Ajutor Social, astfel încât să treacă mai uşor peste acest necaz", ne-a declarat Ionuţ Pucheanu.

Cu ajutorul a două autobuze, puse la dispoziţie de Transurb, oamenii au fost mutaţi. Cei ajunşi la căminele ASE s-au declarat mulţumiţi de condiţii. "E bine, dar ne gândim la casele noastre. Locuiesc de mulţi ani în acea scasă şi nu am plecat niciodată de acolo. Este casa mea şi am muncit mult pentru ce este în ea. Sperăm să ne întoarcem cât mai repede acasă", ne-a spus una dintre locatarele blocului G5.

Anchetă penală la Parchet

Între timp, autorităţile locale au luat legătura şi cu familia fetiţei de un an şi jumătate, care şi-a pierdut viaţa în urma exploziei. "Am vorbit cu un unchi. Mama fetiţei este în stare de şoc, iar tatăl am înţeles că este în penitenciar. Vreau să îi ajutăm cu tot ce putem pentru înmormântarea micuţei", a adăugat primarul.

În ajutorul familiei lovite de marele necaz au sărit şi vecinii, care au strâns câţiva bănuţi pentru înmormântare şi toate cele necesare în astfel de situaţii.

În timp ce unii se pregătesc de înmormântare, iar alţii se străduiesc să îşi reia traiul zilnic, procurorii fac cercetări pentru a stabili ce s-a întâmplat de fapt sâmbătă seară. "S-a deschis un dosar penal pentru ucidere şi vătămare corporală din culpă şi distrugere. Proprietarul apartamentului a fost audiat şi a spus că s-a trezit, nu a simţit mirosul de gaz şi şi-a aprins o ţigară, după care nu îşi mai aminteşte nimic", ne-a declarat procurorul Hariton Stancu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi.

Urmează ca specialiştii să se pronunţe, în urma unei expertize complexe, dacă scara 2 a blocului G5 mai poate sau nu fi locuită sau dacă are nevoie de lucrări de consolidare.


EXPLOZIE PUTERNICĂ în Micro 19. Un copil a murit, iar locatarii vor fi mutaţi în alt imobil | Deflagraţia s-a produs sâmbătă din cauza unei butelii. Un copil de un an a murit şi mai mulţi adulţi au fost răniţi. Toţi locatarii blocului unde s-a produs explozia au fost evacuaţi.

Explozie puternică, sâmbătă seară,  la blocul G5 din Micro 19. În urma deflagraţiei, doi bărbaţi, unul dintre ei fiind chiar proprietarul garsonierei unde s-a produs tragedia, au fost transportaţi la spital, iar o fetiţă de un an şi jumătate şi-a pierdut viaţa. Copilul, care locuia într-un apartament învecinat cu cel în care a avut loc explozia, a fost transportat de poliţişti la spitalul de Pediatrie în stop cardio-respirator. Din păcate însă, medicii s-au chinuit să îl resusciteze, fără succes însă. Cei doi bărbaţi sunt încă în stare gravă, proprietarul garsonierei având arsuri pe 20 la sută din suprafaţa corpului, iar celălalt politraumatisme. ”Starea pacienţilor răniţi în explozie se menţine în continuare gravă, cu o uşoară evoluţie favorabilă, dar vor rămâne în continuare în terapie intensivă, necesită investigaţii suplimentare şi tratament”, ne-a declarat medicul Cristina Bordeianu.

O ţigară aprinsă a dus la tragedie

În urma deflagraţiei, care s-a produs din cauza unei acumulări de gaze de la o butelie, toate garsonierele de la etajul patru al imobilului, dar şi cele de le etajul al treilea, au fost afectate. Pompierii au reuşit să stabilească şi o cauză a tragediei. ”Colegii mei au discutat cu proprietarul garsonierei unde a avut loc explozia şi a spus că în momentul în care a intrat şi-a aprins o ţigară şi s-a produs deflagraţia, iar apoi nu mai ştie nimic. Probabil că nu a simţit mirosul de gaze”, ne-a explicat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi. 

Explozia a fost atât de puternică încât bubuitura s-a auzit în aproape tot oraşul, iar plafonul blocului s-a ridicat în sus. ”Până în momentul de faţă am expertizat 21 de apartamente, care au distrugeri, cinci dintre ele cu distrugeri masive, inclusiv structuri de rezistenţă la etajul patru şi chiar la plafoanele de la etajul trei. La etajul patru, în urma deflagraţiei,  plafonul s-a ridicat în sus şi a coborât înapoi. Din trei garsoniere, acum se vede doar una, pereţii despărţitori sunt dărâmaţi”, a adăugat lt. col. Eugen Chiriţă.  

Evacuare de urgenţă

Toţi locatarii blocului G5 au fost evacuaţi de urgenţă sâmbătă seară. Oamenilor nu li s-a permis accesul în imobil decât după ce autorităţile au făcut o primă evaluare a structurii de rezistenţă. Concluzia specialiştilor a fost că cei de la etajul patru şi o parte din locatarii etajului trei nu se pot întoarce în casele lor. Astfel, şase dintre locatari, printre care şi un copil de 12 ani, au fost transportaţi la Centrul de Primiri Urgenţe a Primăriei Galaţi, iar alţii au preferat să meargă la rude. 

Duminică dimineaţă, autorităţile locale, specialiştii de la Disciplina în Construcţii, dar şi pompierii au revenit la faţa locului pentru noi evaluări. În timp ce specialiştii făceau expertize, preoţii de la Biserica Sf. Ana au venit să le aducă locatarilor hrană, impresionaţi de tragedia prin care trec aceştia.  

Concluzii înfiorătoare

După evaluările de la faţa locului, primarul, prefectul şi specialiştii care au făcut evaluările au participat la o şedinţă pentru a stabili care sunt măsurile urgente care se impun în acest caz. ”Specialiştii în construcţii recomandă ca începând din acestă seară întreaga scară de bloc să nu mai fie locuită. În acest sens, primarul a identificat 90 de locuinţe tip garsonieră la liceul Aurel Vlaicu. Oamenii vor fi ajutaţi să se mute de lucrătorii de la Ecosal. Nu îşi vor putea lua bunurile, acestea vor fi depozitate în module, puse la dispoziţie de Prefectură, şi vor fi păzite de poliţiştii locali”, ne-a explicat, la finalul şedinţei, Raluca Ardean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Şedinţă deîndată şi speranţe la Guvern

Primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu. va convoca o consilierii locali într-o şedinţă deîndată pentru a putea da ajutoare financiare,  din fondul de urgenţă, celor afectaţi. Mai mult, edilul speră ca va avea ajutor şi de la Guvern, sperînd la o relocare a tuturor celor care locuiesc la G-uri. ”Atât cei de la ISU, cât şi Prefectura au anunţat Guvernul de situaţia în care ne aflăm. Sperăm, cu această ocazie, să primim ceva fonduri pentru a putea reloca toată această populaţie undeva unde sunt condiţii mult mai bune. Ne dăm seama că lucrurile acestea nu se pot face peste noapte, ele vor necesita vreo doi-trei ani de zile, dar sperăm să găsim ecourile necesare în cadrul Guvernului pentru a ne fi alocate fondurile necesare îmbunătăţirii vieţii acestor oameni”, ne-a declarat Ionuţ Pucheanu. Până la relocarea oamenilor, Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţii Sociale va face anchete sociale, pe care le vor trimite la Guvern în vederea obţinerii de fonduri pentru aceşti oameni.

Postare 18 martie, ora 20,15

Citit 62733 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 08:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.