ÎNCEPE Festivalul Internaţional ”Leonard” | În program, PREMIERA unui musical celebru, la Galaţi

ÎNCEPE Festivalul Internaţional ”Leonard” | În program, PREMIERA unui musical celebru, la Galaţi
În imagine, Lady Dova de Deborah Stanley, California, colaj inspirat de scena curselor de cai din "My Fair Lady"
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional "Leonard", organizat de Teatrul Muzical gălăţean, debutează duminică, 29 octombrie, de la ora 18.00, cu premiera celebrului musical "My Fair Lady". Musicalul "My Fair Lady", care are la bază un libret de Alan Jay Lerner, scris după capodopera literaturii dramatice "Pygmalion" de G.B.Shaw, şi o muzică inspirată şi atractivă, a cunoscut un succes nemaiîntâlnit, fiind montat pe toate scenele lumii. Musicalul s-a jucat în diferite variante şi pe scena gălăţeană, fiind cerut de public.

"Montarea gălăţeană a împlinit aproape 30 de ani de reprezentare, un adevărat record pentru teatrul nostru, de aceea am dorit să aduc o nouă versiune, dinamică, adaptată cerinţelor publicului de astăzi. Am dorit să realizez un spectacol unitar, în care scenele se succed fără întrerupere, fără interludii muzicale adăugate spre a beneficia de timp pentru schimbarea decorului. Acest lucru a necesitat şi colaborarea cu un maestru scenograf inventiv, care să găsească soluţii favorabile unor astfel de situaţii scenice, ceea ce sper că s-a şi întâmplat", spune directorul teatrului, Teodor Niţă, cel care este şi regizorul, dar şi interpretul rolului profesorului Higgins. Alături de el vor  urca pe scenă: Alice Silvia Niţă, Dominic Cristea, Tudorel State, Viorica Mărăndici, Florina Nistor, Costel Donose, Adrian Ţurcanu, Adina Gurenciuc, Maria Macovei, Dumitru Barbu, Maria Orzan.

Despre cum a realizat decorurile care sunt un punct cheie al spectacolului, ne-a povestit scenografa Andreea Săduleasa: "Am urmărit să concep un decor simplificat şi sincer, exact ca firea personajului Eliza Doolittle. Decorul cu elemente de arhitectura tipic englezeşti este gândit să susţină fluiditatea întregii acţiuni a piesei, o fluiditate aproape filmică, cu schimbări rapide de decor. Astfel piaţa cu flori din faţa Covent Gardenului se va transforma, pe rând, în importanta bibliotecă a domnului Higgins sau în celebrul Ascot."

Dirijorul spectacolului este Dan Eugen Drăgoi: "În 2012, debutam, la pupitrul orchestrei Teatrului "N. Leonard", cu acest musical încântător. Însuşindu-mi în timp record spectacolul, mi-a încolţit în minte următoarea întrebare: Oare cum reuşeşte muzica lui Frederick Loewe să transforme cerşetorii din suburbiile de odinioară ale Londrei în prinţi şi prinţii în cerşetori? Acum cred cu tărie că secretul constă în scoaterea la iveală, din fiecare personaj în parte, a trăsăturilor celor mai frumoase, ceea ce este fundamental, într-o lume în care "estetica" urâtului domină spaţiul de expunere publică. Spectacolul "My Fair Lady" ne învaţă în cel mai vesel şi mai frumos mod posibil că indiferent de rolul pe care îl jucăm, de transformările prin care trecem, trebuie să avem puterea de a redeveni noi înşine."

Citit 2422 ori Ultima modificare Vineri, 09 Iunie 2023 10:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.