UPDATE | Galațiul, sub COD GALBEN

UPDATE | Galațiul, sub COD GALBEN
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

UPDATE | Ministerul Afacerilor Interne spune că este pregătit să intervină, la nivel naţional, cu peste 20.000 de poliţişti, pompieri şi jandarmi, precum şi cu aproximativ 9.000 de utilaje. (R.B.)


UPDATE | Toată ţara se află până în noaptea de luni, 30 octombrie, sub cod galben sau portocaliu de vânt puternic, ploi şi ninsori. Iar la munte, rafalale depăşesc 80 de kilometri pe oră şi accentuează senzaţia de frig.

A fost emis un cod galben de vânt, disconfort termic și precipitații mixte în perioada 29 octombrie, ora 10,00 - 30 octombrie, ora 23,00. Zonele afectate: toată țara. În intervalul menționat, intensitatea vântului va fi în creștere în toate regiunile, cu viteze la rafală în general între 55 și 70 km/h și local 75...85 km/h. Valorile termice vor scădea în toată țara, iar intensificările de vânt vor determina amplificarea senzației de rece.

În regiunile din vestul, centrul și nordul țării pe arii extinse vor fi ploi moderate cantitativ, iar din noaptea de duminică spre luni (29/30 octombrie) în Maramureș, Transilvania și zona deluroasă a Crișanei și a Moldovei se vor semnala precipitații mixte.

Meteorologii au emis și un cod portocaliu de vânt, ninsori și zăpadă, valabil în aceeași perioada. Astfel, duminică (29 octombrie) și luni (30 octombrie), în zonele montane vântul va sufla tare, rafalele vor depăși 80...90 km/h, iar pe creste 100...120 km/h. Va ninge viscolit, vizibilitatea va scădea temporar sub 50 m și se va depune strat consistent de zăpadă. (VLG)

Transfăgărăşanul, închis mai devreme

De altfel, la munte este viscol încă de sâmbătă, iar mai mulţi turişti au rămas blocaţi cu maşinile, la Bâlea Cascadă, din cauza zăpezii, reuşind să coboare pe Transfăgărăşan doar după intervenţia drumarilor. Drumul Naţional 7 C - Transfăgărăşan - este închis de sâmbătă, de la ora 15.00, din cauza viscolului. În mod normal, Transfăgărăşanul se închide, anual, la 1 noiembrie.

De asemenea, din cauza viscolului şi a zăpezii este închisă circulaţia rutieră şi pe DN 67C - Transalpina, între Rânca şi Obârşia Lotrului, pe tronsonul kilometric 34+500 - 59+800.

Circulaţia rutieră a fost oprită, duminică după-amiază, pe două drumuri naţionale din judeţul Harghita, unde din cauza vântului puternic au căzut copaci pe şosea, în timp ce pe DN 18 se circulă în condiţii de iarnă, iar drumul judeţean Cavnic-Budeşti, din judeţul Maramureş, este blocat tot din cauza unor copaci căzuţi pe partea carosabilă.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) spune că este pregătit să intervină, la nivel naţional, cu peste 20.000 de poliţişti, pompieri şi jandarmi, precum şi cu aproximativ 9.000 de utilaje. (R.B.)


Avertizare meteo: VREME EXTREMĂ în acest weekend. AFLĂ cum va fi la Galați | Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare meteo de intensificări temporare ale vântului, precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare la munte şi disconfort termic, valabilă de vineri, ora 21,00, până luni, ora 23,00. Potrivit meteorologilor, până duminică dimineaţa, 29 octombrie, vântul va avea intensificări temporare, în special în sud-vestul şi centrul ţării, cu viteze cuprinse, în general, între 45 şi 55 km/h. Duminică şi luni, intensitatea vântului va fi în creştere în toate regiunile, iar la munte va sufla puternic. În zona montană, va ninge viscolit. Valorile termice vor scădea în toată ţara, iar intensificările de vânt vor determina amplificarea senzaţiei de rece.

Iată cum va fi vremea la Galați

Acest weekend va fi parţial înnorat, şansele de precipitaţii fiind sâmbătă, 28 octombrie, de circa 50 la sută. Temperatura în acest sfârşit de săptămână nu va depăşi valoarea maximă de 14 grade Celsius, iar pe timpul nopţii, mercurul în termometre va coborî până la circa 5 grade Celsius. Vântul va bate cu o viteză de până la 16 kilometri pe oră, sâmbătă, iar în următoarea zi - de până la 31 de kilometri pe oră. Presiunea atmosferică va oscila în jurul valorii de 757 mm coloană de mercur, iar umiditatea nu va depăşi 73 la sută. (Informaţii preluate din surse online)

Citit 15419 ori Ultima modificare Vineri, 09 Iunie 2023 10:38

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.