Bruges - feeria din piatră şi ciocolată
Foto: Foto: Gabriel Kolbay

Bruges - feeria din piatră şi ciocolată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un oraş al măreţiei reci, gotice, dar şi al deliciilor belgiene * În 30 de minute de plimbare cu barca pe canale, veţi descoperi o parte din sufletul oraşului *

Bruges-ul e unul dintre oraşele europene pe care trebuie să le vedeţi măcar o dată, în timpul vieţii. Dacă vă place istoria medievală, din primul moment în care aţi coborât din maşină, în Piaţa Centrală, veţi simţi că v-aţi întors în timp, între secolele XII şi XV. Clădirile construite aici în urmă cu sute de ani sunt printre cele mai bine conservate monumente istorice de pe continent şi o parte au intrat în patrimoniul UNESCO în anul 2000. În scurt timp, periplul pe aleile pietruite va căpăta gust de ciocolată belgiană, iar plimbarea cu barca pe canalele oraşului vă va aminti că există locuri în care timpul are infinită răbdare cu cei care păşesc spre viitor preţuindu-şi trecutul.

Gotic şi modern

Cele mai multe clădiri din Bruges sunt construite în stil gotic, fapt care imprimă oraşului un aspect solemn. Abia ajunşi în Piaţa Centrală, stăm câteva minute în umbra clopotniţei Belfort. Are 88 de metri înălţime, veghează oraşul din secolul XIII, iar mecanismul ceasului din vârf are 47 de clopote, fiecare cu funcţii diferite. Piaţa e animată încă de dimineaţă, iar terasele restaurantelor încep încet-încet, să se umple cu turişti şi câţiva localnici. Cine vrea, se poate plimba cu trăsura. Din acest punct, fiecare stradă ascunde promisiunea unui oraş de care nu de poţi despărţi fără o cât de mică strângere de inimă. După ce păşim încet pe câteva alei, ajungem pe o stradă numită Lendestraat, unde marile magazine şi-au făcut loc la parterul clădirilor cu istorie de sute de ani. Centrul istoric e în sensul opus, aşa că ne întoarcem spre piaţă.

Oraşul văzut de pe apă

După nici 10 minute de mers pe jos din Piaţa Centrală, ajungem la câteva docuri, străjuite de ghivece cu flori galbene, unde sunt trase bărcile lungi, cu care turiştii se pot plimba pe canale. Plimbarea durează 30 de minute, timp suficient să admirăm zeci de clădiri construite între anii 1.200 şi 1.500, cărora destinaţia iniţială le-a fost schimbată şi au devenit ambasade, şcoli, restaurante sau locuinţe private.

După vreo 15 minute de navigat, vedem în spatele unui rând de clădiri impunătoare, cu aspect gotic, Biserica Maicii Noastre, construită între secolele XIII şi XV şi care deţine singura statuie cioplită de Michelangelo din afara Italiei. Pe apă, la capătul unui canal, vreo zece lebede îşi văd liniştite de dansul lor pe apă.

Vraja ciocolateriilor

Magazinele de ciocolată, cu sau fără laborator propriu, sunt la tot pasul. Odată ce aţi păşit într-un astfel de mic tărâm al deliciilor, în faţa ochilor vi se va deschide o nouă lume a gusturilor şi culorilor. Fiecare sortiment de ciocolată diferă de toate celelalte prin formă, aromă şi mod de ambalare. Aveţi de ales între bomboanele vrac, vândute cu doi sau trei euro suta de grame şi sortimente de ciocolată ambalate în cutii colorate. Preţul unei cutii începe de la aproximativ cinci euro şi poate ajunge până la câteva zeci de euro, în funcţie de mărimea şi de calitatea produselor. Găsiţi şi figurine din ciocolată, şi tablete şi combinaţii care mai de care mai îmbietoare de dulciuri cu fructe, nuga şi biscuiţi. Magazine de suveniruri sunt la tot pasul, iar preţurile obiectelor pe care le puteţi aduce celor dragi variază între 1 euro şi câteva zeci de euro.

Preţul vacanţei medievale

Preţul unui bilet dus-întors până la Bruxelles, rezervat în grabă pentru o persoană, ajunge la aporape 250 de euro, iar trenul din oraşul Parlamentului European până la Bruges nu costă mai mult de câteva zeci de euro. Cazarea la hotel, în Bruges, în cameră single, costă minim 40- 50 de euro pe noapte.   

N.A. Documentarea a fost făcută cu ocazia vizitei la Parlamentul European realizată prin intermediul Cabinetului Parlamentar Adriana Ţicău

Citit 2598 ori Ultima modificare Joi, 05 Aprilie 2012 18:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.