Premieră medicală la Spitalul Judeţean Galaţi. Procedură salvatoare pentru o pacientă cu AVC

Premieră medicală la Spitalul Judeţean Galaţi. Procedură salvatoare pentru o pacientă cu AVC
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

O premieră medicală pentru judeţul Galaţi a avut loc în cursul zilei de duminică, 20 ianuarie 2019, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”. O pacientă ajunsă la urgenţe după ce suferise un accident vascular cerebral (AVC) a fost supusă unei proceduri de tromboliză intravenoasă, tratament efectuat pentru prima oară la Galaţi. Astfel de intervenţii vitale pentru pacienţii cu AVC vor fi efectuate de acum în mod frecvent în judeţul nostru, promit autorităţile.

Pacienta de 68 de ani supusă duminică intervenţiei de tromboliză suferise de curând un AVC. Procedura a fost efectuată de o echipă de medici în cadrul Unităţii de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean din Galaţi. În cadrul tratamentului, substanţa injectată intravenos, prin intermediul unei perfuzii, a distrus un cheag format într-un vas de sânge din creierul femeii.

„Din fericire, pacienta s-a prezentat la UPU în fereastra terapeutică cerută de acest tip de intervenţie. Concret, este vorba de primele 4,5 ore după suferirea AVC-ului. Aceasta a fost prima intervenţie de acest tip efectuată la Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi. Procedura a decurs conform planului, iar pacienta se recuperează în prezent, starea sa fiind stabilă din punct de vedere clinic”, a precizat Alina Dobrea, managerul Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi.

Autorităţile gălăţene promit faptul că noua procedură va deveni o rutină în Galaţi. Astfel, pacienţii din judeţul nostru, precum şi cei din Brăila şi Tulcea, vor putea fi trataţi direct aici. Până acum, pacienţii trebuia transportaţi cu elicopterul la Iaşi sau la Bucureşti. „Începând de acum acesta nouă procedură va salva multe vieţi şi va reduce mult efectele negative în cazul unui asemenea accident”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi.

Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” se află în subordinea CJ Galaţi.

Un sfert dintre pacienţi au şanse totale de recuperare

Recent, Ministerul Sănătăţii a extins lista spitalelor finanţate pentru a realiza tratamentul de tromboliză de la zece la 41. Este vital însă ca bolnavul să ajungă rapid la medicul neurolog. Potrivit specialiştilor, în cazul în care tromboliza este efectuată în primele 90 de minute de la survenirea AVC-ului, un sfert dintre pacienţi se pot externa fără deficit neurologic. Costul unei asemenea proceduri poate fi de aproximativ 1.000 de euro.

Citit 19351 ori Ultima modificare Marți, 22 Ianuarie 2019 00:48

6 comentarii

 • postat de Pesimist din nastere
  Marți, 22 Ianuarie 2019 15:52
  82.113.99.***
  Măi băieț..procedura poate costa pana la 1000 €...asta in traducere nu inseamna ca o platiti din buzunarul vostru. In orice spital din lumea asta se scrie o factura pentru orice procedura, care in cazul de fata e platita de firma de asigurari, adicatelea casa de asigurari de sanatate. Spital trebuie sa-si ia banii de la asigurari si trebuie sa demonstreze ca procedura administrata e necesara si suficienta pentru tratarea afectiunii. AVC este in continuare o urgenta medicala, la care tromboliza e Gold Standard in primele ore de la stenoza vasului afectat. In cazul de fata, Galatiul se aliniaza Protocoalelor de Stroke Unit din Europa. Nu mai fiti mofturosi, ca e de bine. Nu va ia nimeni banii
  0
  5
  Raportează
 • postat de Misu
  Luni, 21 Ianuarie 2019 20:26
  5.13.129.***
  SA INTELEGEM DLE C FOTEA CA CINE ARE BANI TRAIESTE CINE NU.......!HALAL APORT ADUS SANATATII GALATENE DE CONSILIuL JUDETEAN IN SPETA ACEST FOTEA!!!!
  3
  9
  Raportează
 • postat de radu h.
  Luni, 21 Ianuarie 2019 18:16
  89.137.137.***
  Si daca suntem asigurati tot 1000 de euro costa?
  1
  12
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Luni, 21 Ianuarie 2019 18:14
  84.117.41.***
  De ce sa coste bani?
  Unde sunt banii din asigurari de sanatate
  Pacinenta probabil este pensionara, a lucrat candva
  de ce sa platesti 1000 de euro?
  1
  14
  Raportează
 • postat de Maria
  Luni, 21 Ianuarie 2019 15:06
  89.137.30.***
  Da,dar sa nu stai peste 6 ore la urgente [cum am stat acum doi ani,cu o coasta rupta,nu fisurata,piciorul pur si simplu il taram,ca nu puteam pasi,mana rupta,ca osul mai avea putin si iesea afara] ai sanse sa scapi .Dar daca astepti ore bune,apoi sa te mai trateze cu dispret cate un doctor plin de sine,cam greu sa scapi cu viata .
  1
  12
  Raportează
 • postat de Daniela Lawson
  Luni, 21 Ianuarie 2019 14:39
  95.145.120.***
  Felicitări ! E o încântare să vezi şi asemenea interes şi reuşită, în practicarea actului medical, în nobilul sens al acestuia, de salvare de vieţi. Mai ales când face cinste propriei urbe. Succes deplin aplicării acestei proceduri, în Spitalul gălăţean şi cinste medicilor care fac să avem cu ce ne mândri ! Respect şi admiraţie.
  0
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.