Românii ocolesc mersul la medic sau la spital

Românii ocolesc mersul la medic sau la spital
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Statistică alarmantă în România: patru din zece români nu s-au dus deloc la medic în ultimul an. Concluzia se desprinde din cele mai recente statistici furnizate de Eurostat. Mai rău decât noi stau doar grecii şi bulgarii, care merg la consultaţii chiar mai rar decât o fac românii.

Tendinţa de a evita mersul la medic se regăseşte, în mod surprinzător, în special în rândul tinerilor cu studii superioare. „O persoană tânără, care nu are niciun fel de simptomatologie sau nu dezvoltă probleme de sănătate, nu concepe, din păcate, să aibă o prezenţă la medic. De asemenea, programele de screening şi programele de educare a publicului larg în România nu funcţionează. Oamenii încă nu înţeleg că ar trebui făcut un control anual, chiar şi la tineri, pentru că medicii pot găsi elemente care nu sunt conştientizate de pacienţi”, a explicat medicul Dumitra Gindrovel, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Tinerii preferă să apeleze la internet

Potrivit medicului citat, un alt motiv pentru care prezenţa la medic este scăzută ţine şi de lipsa unor reglementări foarte clare în domeniu, ceea ce face ca persoanele tinere să amâne să meargă la medic, pentru profilaxie, aşa cum se întâmplă în alte state, care obligă asiguraţii să meargă cel puţin la controale medicale anuale. „Una e când depistezi un cancer de col uterin în etapa infraclinică şi te adresezi cu un tratament specific care vindecă leziunea respectivă şi alta e să găseşti pacienta cu o leziune după ce apar simptomele, când tratamentul este unul paleativ”, a completat medicul de familie. Cozile interminabile la medicii de familie sau la medicii specialişti sunt alte motive pentru care românii amână vizita medicală. Ba mai mult, cei care locuiesc în mediul rural nici măcar nu au acces la asistenţă primară, susţine şi Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România (APCR), conform "Adevărul".

„Statisticile Eurostat nu mă miră. La asta a dus faptul că avem un deficit major de cadre medicale şi de medici în mediul rural. În primul rând, cozile interminabile la medicii de familie şi la medicii specialişti determină oamenii să recurgă la automedicaţie. În al doilea rând, situaţia socio-economică a României şi a românilor îi îndepărtează din ce în ce mai mult de educaţie şi de sănătate. În al treilea rând, chiar dacă situaţia îi impune să se prezinte la medic, are de luptat cu sistemul: trimiteri medicale, adeverinţe, nu găseşte loc la investigaţii, bani nu are să şi le plătească şi renunţă să se mai prezinte la medic”, a explicat Irimia.

Citit 2174 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Februarie 2019 19:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.