Unitatea Primiri Urgenţe de la Judeţean va fi modernizată şi extinsă

Unitatea Primiri Urgenţe de la Judeţean va fi modernizată şi extinsă
Semnarea contractului de finanţare, la sediul CJ Galaţi
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Peste 2.000 de pacienţi din Galaţi şi din judeţele învecinate se prezintă lunar în Unitatea Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi, ceea ce face din UPU cea mai aglomerată secţie a spitalului. Situaţia actuală, care generează nenumărate nemulţumiri în rândul bolnavilor şi al aparţinătorilor, s-ar putea îmbunătăţi în viitorul apropiat, după ce secţia va fi extinsă, modernizată şi dotată cu aparatură medicală performantă.

Unitatea Primiri Urgenţe a celui mai mare spital din judeţ se întinde acum pe o suprafaţă de aproape 700 de metri pătraţi. Cum numărul pacienţilor care vin la urgenţe a crescut constant, de la an la an, spaţiul disponibil pentru sălile de aşteptare şi pentru cabinetele medicale a devenit insuficient. Totodată, pentru că secţia nu are un serviciu propriu de imagistică medicală, bolnavii aflaţi în stare critică, pentru care intervenţia medicală imediată este esenţială, sunt plimbaţi acum pe targă din UPU la tomograful amplasat la subsolul spitalului. Aceste inconveniente şi multe altele ar putea deveni istorie, în doar câţiva ani, totul datorită unui proiect gândit şi pus pe picioare de Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi. Este vorba despre o investiţie realizată în special cu bani europeni, care urmăreşte extinderea, modernizarea şi dotarea UPU din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi. Concret, corpul de clădire deja existent va fi extins pe orizontală cu încă aproape 700 de metri pătraţi, iar noul spaţiu va fi amenajat în conformitate cu nevoile actuale ale secţiei.

Timp redus de aşteptare pentru pacienţi

"Vor fi reconfigurate circuitele medicale şi vom dota secţia cu aparatură medicală, inclusiv cu un computer tomograf destinat doar pacienţilor care vin la urgenţă. Astfel, vom reduce timpul de aşteptare şi vom decongestiona secţia. De asemenea, vom amenaja un garaj cu dublu sens pentru ambulanţe, ceea ce înseamnă că maşinile vor intra pe o parte şi vor ieşi pe partea cealaltă. Şi pentru acest proiect avem procedurile de achiziţie publică demarate deja”, a declarat Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi.

Proiectul are o valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro, dintre care aproape un milion de euro reprezintă bani europeni. Restul sumei este asigurată din bugetul naţional şi din bugetul propriu al CJ Galaţi. Semnarea contractului de finanţare pentru acest proiect a avut loc miercuri, 3 aprilie. După stabilirea constructorului, lucrările ar putea începe chiar din această vară şi sunt programate să dureze aproximativ doi ani.

Spaţiu de imagistică pentru urgenţele medicale

Modernizarea şi dotarea Unităţii Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi include şi realizarea unui spaţiu pentru servicii de imagistică destinat special circuitului de cod roşu. Acest lucru înseamnă că pacienţii aduşi în stare critică la UPU vor putea face investigaţii medicale de tipul tomografiilor mult mai rapid decât în prezent.

"Proiectul prevede realizarea unui spaţiu pentru servicii de imagistică pe circuitul de cod roşu, care va include o cameră de pregătire a pacienţilor, o cameră de investigaţii, camera de comandă a computerului tomograf, un cabinet pentru medici şi o sală de aşteptare, precum şi realizarea de spaţii de depozitare pentru filme radiologice, extinderea sălii de aşteptare pentru circuitul galben şi extinderea spaţiului de arhivă. Pe lista echipamentelor medicale care vor fi achiziţionate pentru dotarea UPU se mai află paturi tip UPU/Brancard, electrocardiografe, ventilatoare transport pacienţi, incubator transport neonatologie, aparat de radiologie mobil, precum şi mobilier medical", a precizat Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi.

Acoperire medicală regională

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi asigură asistenţa medicală pentru 60 la sută din totalul persoanelor spitalizate din judeţul Galaţi şi pentru peste 80 la sută din urgenţele medico-chirurgicale din judeţul Galaţi şi din zona adiacentă acestuia, ce totalizează o populaţie de peste un milion de locuitori. Astfel, prin multe dintre secţiile sale, Spitalul Judeţean Galaţi are o adresabilitate regională.

În foto 1, galerie, preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, alături de Luminiţa Mihailov, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Est. Foto 2. Mii de pacienţi se prezintă la UPU Galaţi în fiecare lună

Citit 3088 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Aprilie 2019 01:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.