Ce trebuie să ştii despre ”boala sărutului” la copii

Ce trebuie să ştii despre ”boala sărutului” la copii
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

"Boala sărutului" este provocată de un virus. Pentru că la copii poate da simptome asemănătoare gripei, trebuie să ajungi la medic pentru diagnostic. Mononucleoză sau "boala sărutului" este cauzată de virusul Epstein-Barr (EBV), care se găseşte în salivă şi mucus. Se transmite de la o persoană la altă prin sărut, tuse, strănut sau prin orice contact cu saliva. De aceea, afecţiunea se mai numeşte şi "boala sărutului".

Această boală se poate răspândi şi prin împărţirea tacâmurilor. Cei care se îmbolnăvesc fac boala o singură dată în viaţă. Semnele apar de regulă după patru-şapte săptămâni de la expunerea la virus. Printre simptome, se numără: febra, durerile musculare, oboseala, durerea în gât, durerea de cap, ganglionii limfatici extinşi la nivelul gâtului, splina mărită, uneori provocând durere în partea superioară stângă a abdomenului. Pe lângă aceste simptome, la copiii care au urmat un tratament cu antibiotice, cum ar fi amoxicilina sau ampicilina, poate apărea o erupţie roz-colorată pe corp.

Cum este diagnosticată

Deoarece simptomele "bolii sărutului" pot fi foarte asemănătoare cu cele ale altor afecţiuni, precum răcelile, mononucleoza poate fi dificil de diagnosticat doar pe baza simptomelor. De aceea, este necesară efectuarea unui test de sânge şi a unui examen fizic, pentru a verifica dacă cel mic are amigdalele umflate ori ficatul sau splină mărită, simptome care adesea reprezintă un semn al infecţiei.

Ce metode de tratament există

Cel mai bun tratament pentru "boala sărutului" este odihna, în special la începutul bolii, când simptomele sunt severe. Dacă micuţul se confruntă cu dureri în gât, oferă-i alimente moi, uşor de înghiţit, cum sunt supele, budinca şi iaurtul. Trebuie să evite alimentele foarte sărate, picante sau acide (citrice). Acetaminofenul sau ibuprofenul pot ajuta la ameliorarea febrei şi durerilor musculare. Antibioticele nu sunt recomandate, pentru că boală este cauzată de un virus. Nu oferi niciodată aspirină unui copil care suferă de o boală virală, deoarece utilizarea acesteia poate duce la apariţia sindromului Reye, boală care poate fi fatală.

În majoritatea cazurilor, simptomele bolii trec în câteva săptămâni, cu multă odihnă şi un consum ridicat de fluide. Medicii recomandă copiilor diagnosticaţi să evite sportul cel puţin o luna după ce simptomele au dispărut. În felul acesta, nu există riscul că splină mărită să se rupă şi să provoace sângerări interne şi dureri abdominale.

Ce complicaţii pot apărea

Cei mai mulţi copii diagnosticaţi cu "boala sărutului" se recuperează complet fără probleme. În cazuri rare, pot să apară probleme cu ficatul sau cu splina, anemie, meningită, probleme de respiraţie sau cardiace. Mononucleroza este contagioasă când copilul are febră. După ce febra a dispărut, virusul se mai găseşte în salivă în cantităţi mici, timp de până la şase luni.

Citit 12226 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Iunie 2019 19:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.