Ce beneficii deosebite ne aduce consumul de prune

Ce beneficii deosebite ne aduce consumul de prune
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Cu o cantitate uriaşă de antioxidanţi şi un conţinut important de vitamine şi minerale, prunele au capacităţi curative şi preventive spectaculoase pentru organismul uman.

Consumate atât în stare crudă, cât şi uscate, acestea conţin doi fitonutrienţi unici, neoclorogenic şi acid clorogenic, substanţe antioxidante puternice, care distrug radicalii liberi ce atacă celulele umane. De asemenea, au proprietăţi energizante, alungă oboseala şi senzaţia de stres, dar sunt şi un adjuvant pentru îmbunătăţirea funcţiilor intestinale. Iată de ce ar trebui să consumi mai des prune!

Previn cancerul şi diabetul

Datorită antocianinei, pigmentul roşiatic-albăstrui al prunelor, putem preveni unele tipuri de cancer. Studiile arată că aceste fructe au o acţiune antitumorală intensă, protejând celulele sănătoase ale organismului şi împiedicând îmbătrânirea celulară. Consumul lor regulat contribuie la dezvoltarea rezistenţei corpului împotriva cancerului pulmonar sau al cavităţii bucale.

Ajută la menţinerea sănătăţii oaselor

Fiind surse bogate de bor organic, substanţă cu rol deosebit de important în asimilarea calciului şi menţinerea sănătăţii sistemului osos, medicii recomandă consumul de prune persoanelor care au probleme cu asimilarea calciului. De asemenea, acestea previn osteoporoza, fiind indicate în special femeilor. Un consum regulat de prune ajută la prevenirea deficitului de hormoni feminini, problemă care duce la pierderea masei osoase.

Tratează constipaţia

Sedentarismul, consumul predominant de carne sau alimentaţia săracă în fibre poate provoca constipaţia, una dintre cele mai întâlnite afecţiuni. Consumul de prune timp de două, trei zile ajută la tratarea şi prevenirea constipaţiei datorită conţinutului crescut de celuloză şi mucilagiu. Acestea stimulează tranzitul intestinal oferind un efect laxativ.

Previn bolile de inimă

Pentru că sunt sărace în grăsimi şi nu conţin grăsimi saturate, prunele nu sunt un risc pentru inimă. Consumul de prune nu duce la creşterea colesterolului şi automat scade riscul atacului de cord.

Trebuie menţionat însă că prunele nu sunt recomandate persoanelor care suferă de probleme renale sau la nivelul vezicii biliare, având un conţinut bogat de oxalaţi, care se pot cristaliza şi acumula în timp.

Citit 1889 ori Ultima modificare Duminică, 24 Noiembrie 2019 16:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.