Evaluaţi acest articol
(14 voturi)
3 comentarii

Cunoscuta expresie "un măr pe zi ţine doctorul la distanţă" s-a transformat în contextul actual, în care s-a dovedit că acest fruct ar avea mai multe pesticide decât vitamine, într-un mit. 
Testele efectuate recent de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) arată că legumele şi fructele de la noi conţin, cel mai des, imazalil, un pesticid periculos pentru sănătate. Concret, conform ANSVSA, cele mai nesigure alimente pentru consum sunt cartofii, căpşunele, merele, nectarinele, piersicile, ţelina, strugurii, cireşele, spanacul, ardeii graşi, roşiile şi castraveţi. La polul opus, alimentele care conţin mai puţine pesticide sunt: avocado, porumb, ananas, varză, mazăre, ceapă, sparanghel, mango, papaya, kiwi, vinete şi pepene. Spre exemplu, în general, strugurii, roşiile şi lămâile conţin între două şi şapte pesticide diferite, iar merele, între două şi şase.

Cum scăpăm de pesticide

O persoană care consumă legume sau fructe ingerează până la zece pesticide diferite. În consecinţă, ANSVSA recomandă respectarea mai multor reguli, pentru a scădea cantitatea de pesticide ingerată. Fructele şi legumele trebuie să fie spălate bine cu apă călduţă, iar acolo unde este cazul, acestea trebuie curăţate de coajă pentru a reduce cantitatea de pesticide conţinută.
Totodată, este recomandat să fie evitat consumul de fructe şi legume cultivate în extrasezon, pentru că atunci se folosesc cele mai multe substanţe chimice. Roşiile, piersicile, merele, perele trebuie spălate riguros timp de cel puţin trei minute, după care să fie lăsate într-un vas cu apă în care este adăugat puţin bicarbonat de sodiu, care are calitatea de a elimina unele pesticide.
Imazalil (E233) este pesticidul care acoperă coaja citricelor, conform Asociaţiei InfoCons. Acest pesticid este o substanţă autorizată în 24 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv în România, începând de la 1 ianuarie 2012 până la 31 decembrie 2021, iar limita maximă admisă, la citrice, este de cinci miligrame pe kilogram.

Citit 5090 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Ianuarie 2020 18:53

3 comentarii

 • postat de Conde Luni, 03 Februarie 2020 21:34 82.76.227.*** Link la comentariu
  0
  2

  Un articol util!

  Raportează
 • postat de ferma bio Sâmbătă, 01 Februarie 2020 00:19 89.137.136.*** Link la comentariu
  0
  10

  Suntem otraviti constant si lent si in 5-6 ani murim de cancer sau alte boli. Cine beneficiaza? Ghiciti!

  Raportează
 • postat de x Joi, 30 Ianuarie 2020 12:22 95.76.3.*** Link la comentariu
  4
  47

  DE CE să cojesc fructele, deoarece până de curând toate articolele “se jurau” că mai bine de jumătate din vitamine sunt în ... COAJĂ ?????
  Dacă, în realitate, fructele și legumele conțin pesticide și analizele au confirmat acest adevăr ... DE CE se permite vânzarea acestora ?????
  Să se dea amendă organelor de la Vamă și de la DSV care au permis intrarea pe piață & comercializarea acestora ...

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.