Care sunt cele mai toxice fructe şi legume

Care sunt cele mai toxice fructe şi legume
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Cunoscuta expresie "un măr pe zi ţine doctorul la distanţă" s-a transformat în contextul actual, în care s-a dovedit că acest fruct ar avea mai multe pesticide decât vitamine, într-un mit. 

Testele efectuate recent de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) arată că legumele şi fructele de la noi conţin, cel mai des, imazalil, un pesticid periculos pentru sănătate. Concret, conform ANSVSA, cele mai nesigure alimente pentru consum sunt cartofii, căpşunele, merele, nectarinele, piersicile, ţelina, strugurii, cireşele, spanacul, ardeii graşi, roşiile şi castraveţi. La polul opus, alimentele care conţin mai puţine pesticide sunt: avocado, porumb, ananas, varză, mazăre, ceapă, sparanghel, mango, papaya, kiwi, vinete şi pepene. Spre exemplu, în general, strugurii, roşiile şi lămâile conţin între două şi şapte pesticide diferite, iar merele, între două şi şase.

Cum scăpăm de pesticide

O persoană care consumă legume sau fructe ingerează până la zece pesticide diferite. În consecinţă, ANSVSA recomandă respectarea mai multor reguli, pentru a scădea cantitatea de pesticide ingerată. Fructele şi legumele trebuie să fie spălate bine cu apă călduţă, iar acolo unde este cazul, acestea trebuie curăţate de coajă pentru a reduce cantitatea de pesticide conţinută.

Totodată, este recomandat să fie evitat consumul de fructe şi legume cultivate în extrasezon, pentru că atunci se folosesc cele mai multe substanţe chimice. Roşiile, piersicile, merele, perele trebuie spălate riguros timp de cel puţin trei minute, după care să fie lăsate într-un vas cu apă în care este adăugat puţin bicarbonat de sodiu, care are calitatea de a elimina unele pesticide.

Imazalil (E233) este pesticidul care acoperă coaja citricelor, conform Asociaţiei InfoCons. Acest pesticid este o substanţă autorizată în 24 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv în România, începând de la 1 ianuarie 2012 până la 31 decembrie 2021, iar limita maximă admisă, la citrice, este de cinci miligrame pe kilogram.

Citit 7067 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Ianuarie 2020 18:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.