Plante naturale pentru ameliorarea alergiilor

Plante naturale pentru ameliorarea alergiilor
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Alergia apare când sistemul imunitar al unei persoane reacţionează la substanţele din mediu care sunt inofensive pentru majoritatea oamenilor. Aceste substanţe sunt cunoscute ca alergeni şi se găsesc in acarieni de praf, părul animalelor de companie, polen, insecte, căpuşe, mucegaiuri, alimente şi unele medicamente. Gravitatea alergiilor variază de la o persoana la alta si poate varia de la iritaţii minore pana la anafilaxie, reacţie alergică severă care vă poate pune viata în pericol. Există, din fericire, câteva plante folosite des în remediile naturale, datorită efectelor lor foarte puternice în calmarea simptomelor alergiilor.

Trei-fraţi-pătaţi  (Viola tricolor)

Unele dintre cele mai supărătoare simptome ale alergiilor sunt date de mâncărimi şi de eczeme. Tratamentul acestor simptome urmăreşte nu numai minimizarea neplăcerilor, ci şi restabilirea funcţiei de barieră a pielii cât mai repede posibil pentru a reduce efectele iritanţilor sau alergenilor. Într-un studiu observaţional multicentric, la 127 de pacienţi cu diferite tipuri de dermatită le-a  fost administrat un complex care avea majoritar în compoziţie viola tricolor. În 119 din 127 de cazuri, s-a observat o îmbunătăţire clară, fără efecte secundare.

Lavanda (Lavanda angustifolia)

Lavanda îşi păstrează efectele calmante şi în cazul alergiilor! Este responsabilă pentru calmarea iritaţiilor pielii, dar şi pentru reducerea inflamaţiei căilor respiratorii şi decongestionarea mucoaselor.  Într-un studiu publicat în iunie 2014, cercetătorii au subliniat efectele antiinflamatorii ale uleiului esenţial de lavandă ca tratament pentru astm. Astmul bronşic se caracterizează prin inflamaţie alergică bronşică, care reduce capacitatea căilor respiratorii de a mişca aerul în şi din plămâni.

Coacăz-negru (Ribes nigrum)

Dar poate cel mai puternic inamic natural împotriva simptomelor alergiilor este coacăzul negru. Are o putere apropiată de cea a corticosteroizilor sintetici, substanţe medicamentoase folosite atunci când răspunsul imun al organismului este exagerat. Acesta este şi motivul pentru care coacăzul negru este numit şi cortizon natural! Este preferat ca metodă alternativă de ameliorare a simptomelor alergice deoarece nu are efectele adverse ale corticosteroizilor sintetici,  de multe ori foarte puternice şi problematice.

Coacăzul negru este responsabil în special pentru ameliorarea simptomelor alergiilor de la nivelul tractului respirator.

Citit 1633 ori Ultima modificare Duminică, 08 Martie 2020 13:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.