Istorie, asfaltări și proiecte, la Grivița. Reportaj din foișorul conacului
Foto: Marian Calestru

Istorie, asfaltări și proiecte, la Grivița. Reportaj din foișorul conacului
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Trecutul și prezentul își pot da loc de întâlnire la Grivița, la 50 de kilometri de Galați. Pare o figură de stil, dar, extrapolând, ne putem imagina o altă lume, dincolo de eforturile actuale.

Un personaj local din secolul al XIX-lea este fostul prefect și deputat cu rădăcini elene Tache Anastasiu, considerat om politic şi filantrop, care a donat întreaga sa avere Academiei Române şi pentru întreţinerea unor şcoli. El este înmormântat la Călmăţui, sat component al comunei. La mormântul său, din curtea bisericii din sat, există o impunătoare cruce din marmură de Carrara, în semn de preţuire. În luna lui Cuptor, urcând în foișorul conacului boierului, construit alături, în stil simplu doric, lipsa de aer este resimțită, probabil mai rău decât inexistența unui sistem de canalizare în comună.

După acesta din urmă oftează actualul edil-șef, Niță Chebac. Valoarea proiectului este de patru milioane de euro și se menține, încă, la stadiul de deziderat, deși studiul de fezabilitate și toate avizele sunt obținute. "Încă din 2004, cu fonduri SAPARD (de preaderare - n.r.), am rezolvat problema apei în comună, dar proiectul de canalizare nu am reușit, încă, să îl implementăm”, explică primarul din Grivița.

Între timp, la vizita noastră, reabilitarea DJ 254 către Ivești era în toi. "Peste trei kilometri de drum județean vor fi modernizați, inclusiv cu trotuare, în intravilan, iar proiectul Consiliului Județean este în avantajul nostru", spune Niță Chebac, însă în avantajul său este faptul că 80 la sută dintre drumurile din comună au fost deja asfaltate cu șase milioane de lei, în perioada 2006-2021.

Alte lucrări sunt, în plină desfășurare, atât la dispensarul medical, cât și la grădinița din Grivița, ambele proiecte în valoare de circa 500.000 de euro, câștigate prin PNDL. Locul de întâlnire de la toamnă al preșcolarilor este aproape "țiplă", în timp ce, peste stradă, șantierul dedicat celor care au depus jurământul lui Hippocrate mai are de așteptat chiriași cu apartament dedicat, cabinete și zero costuri. Asta și pentru că, deocamdată, tinerii absolvenți ai facultăților de Medicină se regăsesc, mult mai ușor, în mediul urban. "Am prieteni, colegi cu care am vorbit și deocamdată nu am reușit să îi conving", ne spune consilierul pe fonduri europene de la Primăria Grivița, un alt tânăr, Marius Petică.

În soarele crâncen de iulie, primarul Niță Chebac nu poate decât să confirme. Momentan, un medic de familie din Ivești asigură problemele stringente ale comunității.

Iluminat public, da, gaze, ba

Aflat la al cincilea mandat, obţinut la alegerile de anul trecut din septembrie, primarul din Grivița, Niță Chebac, spune că, după două mandate câștigate din partea Partidului Conservator, a trecut la PSD. "Am dorit să fiu mai conectat cu ceea ce înseamnă partea de accesare a fondurilor europene", își mărturisește acesta trecutul politic.

Altfel, Niță Chebac trece la realizări ampla investiție de iluminat public în comună, un proiect de aproape două milioane de lei. Pe de altă parte, veșnica problemă a satului gălățean, alimentarea cu gaze nu se întrevede a putea fi operaționalizată prea curând, în contextul în care o astfel de lucrare este estimată la 1,8 milioane de euro, iar comuna Grivița este izolată. "Proiectul este depus pe POR din decembrie, dar Iveștiul și Lieștiul sunt branșate, iar Costache Negri s-a dus către Cudalbi. Deci, eu nu am cu cine să mă asociez, iar conducta de gaze este la marginea satului, la 50 de metri de ultima casă...", explică același Niță Chebac.

Cu specific legumicol, comuna Grivița are în prezent 3.780 de locuitori, dar șapte-opt sute sunt plecați, iar gradul de îmbătrânire este destul de ridicat. Cei rămași sunt angrenați în culturi de varză, toate ciclurile de producție, dar și în solarii, unde predomină tomatele și pepenii. "Majoritatea tinerilor lucrează în construcții, iar la ajutor social mai avem doar circa 60 de persoane, cei mai mulți cu probleme de sănătate", ne-a precizat primarul grivițean. El are un proiect interesant ce constă în achiziționarea anuală de către primărie a câtorva case rămase nelocuite, pentru a fi, ulterior, acordate, în chirie, tinerilor ce doresc sau deja și-au întemeiat o familie.

Grivița este Sat European de Tineret

Comuna Grivița a depus la Compania Națională de Investiții un proiect de reabilitare și extindere a Căminului Cultural, cu o valoare de jumătate de milion de euro. Într-o vizibilă stare de degradare, actualul imobil se află în vecinătatea unui cochet parc.

Altfel, Grivița a preluat în noiembrie 2020 titlul de Sat European de Tineret (European Youth Village). Acesta implică diverse activități și ateliere în comunitate, majoritatea derulate în parcul comunal, când vremea o permite. Pentru toate acestea, există un buget alocat de Ministerul Tineretului și Sporturilor, doar de 10.000 de lei, întregit de contribuția primăriei, ce totalizează 75.000 de lei. "Ne dorim un centru de tineret pentru că acolo am putea avea mult mai multe activități, inclusiv să mergem în întâmpinarea nevoilor tinerilor pe zona de resurse umane", spune consilierul Marius Petică.

În același timp, primarul Niță Chebac visează la amenajarea iazului de la Călmățui, cu o suprafață de 7.000 de metri pătrați, inclusiv zona de agrement. "Mai întâi, trebuie reparat barajul, o investiție de trei milioane de lei", a precizat edilul-șef din Grivița, ce și-ar mai dori un teren de tenis de câmp, dar și o sală de gimnastică.

Retrocedare vs reabilitare, la Călmățui

Monument istoric, conacul boierului Tache Anastasiu din Călmățui este într-o stare avansată de degradare: coloane crăpate, tasări de teren și desprinderi de tencuială. Momentan, în clădire funcționează o grupă de grădiniță, cu doar 12 preșcolari. Din spusele reprezentanților primăriei, situația a fost adusă la cunoștința Consiliului Judeţean și Direcției Județene pentru Cultură, existând o corespondență cu regretatul Marius Mitrof. Construcția priceputului om de afaceri elen, ce-i urmărea cu ochianul din foișor pe sătenii de pe moșie, se află în diverse litigii privind retrocedarea, o viitoare intervenție de reabilitare fiind, astfel, puțin probabilă.

Citit 12762 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iulie 2021 02:43

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.