Un ochi râde, altul plânge la Munteni

Un ochi râde, altul plânge la Munteni
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Primarul din Munteni, Dănuț Oprea, are un proiect de suflet pentru vârstnicii din comună. În satul Țigănești, cu fonduri europene de 2,5 milioane de lei, atrase prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, pe o suprafață de 7.000 de metri pătrați se ridică un centru de zi care ar putea fi la cheie în circa două luni.

Vineri, 13 mai, la data vizitei noastre în localitatea aflată la doar câțiva kilometri de municipiul Tecuci, lucrările erau în toi la această investiție, cu materiale de cea mai bună calitate. Imobilul, structurat pe mai multe încăperi generoase ca dimensiuni, cu diferite destinații de agrement pentru seniorii comunei. În plus, centrul de zi este prevăzut cu parcare, grădină, foișor cu grătar, fiind prevăzut cu panouri fotovoltaice în vederea asigurării apei calde. ”Aici erau bălării cât camionul și două clădiri în paragină pe care nu mai avea niciun rost să le reabilităm. Tot pe acest teren va fi și o sală de sport și vom face o un drum de acces cu o terasă pentru ca bătrânii să poată ajunge și la râu”, ne-a descris Dănuț Oprea etapele viitoare ale proiectului. Apa Bârladului este fix la doi pași de noul centru social de zi din Țigănești.

Prin contrast izbitor, conacul poetului Costache Conachi, din același sat component al comunei Munteni, a fost lăsat în paragină de Academia Română, proprietarul imobilului ridicat în secolul al XVIII-lea, cu o curte imensă de 70 de hectare. Așa cum arată în prezent, vandalizat periodic și practic în ruină, clădirea impozantă își va da, cel mai probabil, ”obștescul sfârșit” după un seism de magnitudine ridicată. Tristețea este cu atât mai mare cu cât apropiindu-te de incinta monumentului istoric, descoperi că din bălăriile imense se înalță ceea ce a mai rămas în picioare din ruinele arcului de triumf, un fel de poartă domnească, concepută în stil gotic. Dacă ar avea glas, conacul ar striga după ajutor, însă acesta întârzie să vină și, deja, credem că este prea târziu.

”Domnii de la Academia Română au fost aici, noi am făcut studii și măsurători, însă nu s-a întâmplat nimic ulterior. În plus, a existat, din câte cunosc, și o inițiativă a Consiliului Județean de a prelua imobilul spre reabilitare, dar nici aceasta nu a avut succes. Nefiind proprietari, nu putem face nimic”, ne-a relatat primarul din Munteni. Acesta își amintește cu nostalgie de vremurile când, foarte tânăr fiind, reușea să sară gardul incintei pentru a face o baie în piscina conacului, iar angajații combinatului siderurgic din Galați beneficiau de câte o săptămână de recuperare în zonă.

Șanse mari pentru extinderea rețelei de gaze

În centrul comunei Munteni, investițiile din ultimii ani dau un aspect mai mult decât civilizat și aerisit în zonă. ”Primăria a fost reabilitată în urmă cu opt ani, iar, apoi, cu fonduri de la Compania Națională de Investiții, am realizat Căminul Cultural. A fost o investiție de 700.000 de lei. În plus, parcul a fost modernizat în 2021 cu bani de la bugetul local. Anual, cheltuielile noastre sunt de circa 3,3 milioane lei, inclusiv partea de cofinanțare a investițiilor. Urmează să creăm un sens giratoriu pentru fluidizarea traficului aici, în centru, iar în proiect avem și un loc de joacă”, ne explică viziunea sa urbanistică asupra locului primarul Dănuț Oprea.

Într-o altă zonă a comunei, pe lângă sala de sport, finanțată în trecut cu fonduri europene, a fost amenajat un teren de sport cu gazon sintetic. Tot acolo, are loc modernizarea stadionului, finanțarea obținută prin AFIR pentru această investiție fiind de circa 170 de mii de euro, iar administrația comunală nu se oprește aici. ”Este un spațiu ideal și pentru două terenuri de tenis, pe care le avem deja în proiect”, mai spune edilul-șef din Munteni.

Comună mare, cu circa 7.600 de locuitori, Munteniul beneficiază deja de avantajele alimentării cu gaze. ”Rețeaua trebuie extinsă, pentru că avem cereri din partea consumatorilor. Gaze sunt doar în Munteni și în Frunzeasca, un alt sat component al comunei. Pentru Ungureni și Țigănești proiectul a fost depus în urmă cu trei ani, însă abia în prezent sunt șanse mari să prindem finanțarea. Este vorba de cinci milioane de euro”, a precizat același Dănuț Oprea, menționând că este vorba despre o rețea inteligentă de distribuție a gazelor.

Dispensar nou, stații de încărcare electrică și piste de biciclete

Primăria Munteni a depus pe PNRR un proiect ce prevede realizarea unor piste de biciclete cu o lungime de 3,2 kilometri. Valoarea investiției este estimată la 325.000 euro, suma maximă ce poate fi finanțată, iar la acestea se adaugă, conform primarului Dănuț Oprea, două stații de încărcare electrică ce ar urma să fie amplasate în comună.

Pe de altă parte, edilul-șef din Munteni ne-a prezentat noul dispensar din Ungureni, proiect derulat prin CNI, în valoare de 170.000 de euro, dotat cu panouri solare. ”Medicul de familie urmează să beneficieze de un nou contract de concesiune pentru a se muta cât mai curând”, a adăugat același Dănuț Oprea.

Asfaltarea vine după rețeaua de canalizare

Asfaltarea a rămas în urma canalizării la Munteni, așa cum este firesc. ”În ultimul mandat, am finalizat prin AFIR asfaltarea a cinci kilometri. În total, este vorba despre 1,4 milioane euro. Comuna are în jur de 60 de kilometri, iar pe DC 77 au avut loc asfaltări pe opt kilometri în trecut. Avantajul nostru este că am implementat trei proiecte de canalizare în satele Țigănești și Ungureni, finalizate cam 90 la sută. În Munteni suntem cam la 70 la sută. Prin AFIR am obținut fonduri și am desemnat câștigătorul unor noi lucrări, în valoare de 1,6 milioane euro. La modernizarea drumurilor trebuie să dovedim finalizarea lucrărilor de apă și canalizare și ne dorim ca prin <Anghel Saligny> să reabilităm alți cinci kilometri de drumuri”, a mai spus primarul Dănuț Oprea.

În ceea ce privește alimentarea cu apă curentă, există în plan un nou proiect pentru forarea altor două puțuri cu bazine tampon pentru depozitare. ”În perioada verii, mai sunt unele probleme și căutăm finanțare”, ne-a declarat primarul din Munteni. Acesta a menționat și faptul că în comună a fost implementat, prin Agenția Fondului de Mediu, un sistem inteligent de iluminat public, cu o valoare de 120.000 de lei.

Foto: Marian Calestru

Citit 6153 ori Ultima modificare Luni, 16 Mai 2022 22:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.