Cum și, mai ales, când iese o comună din noroi
Foto: Marian Calestru

Cum și, mai ales, când iese o comună din noroi
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Când vorbește despre funcționarea administrației publice locale, noul primar din Smârdan, Silviu Zinica, se raportează la Principiul lui Pareto, adaptat. "Efortul a 80 la sută din personal este dărâmat de restul de 20 la sută. Nu poți să schimbi lucrurile în doar un an și jumătate, iar până să ajungem la exigențele pe care eu le impun, va mai dura, pentru că, în paralel, trebuie să și funcționăm", ne-a spus acesta, la o recentă vizită în comună.

Altfel, la doar 10-15 kilometri de Galați, același Principiu al lui Pareto se poate aplica și la starea de fapt din comună, dacă, nu cumva, raportul este și mai defavorabil condițiilor de trai din localitate. Începând cu dispensarele din chirpici, ajungem la drumurile care așteaptă asfalt, iar proiectul de apă și canalizare a trecut printr-o reziliere de contract.

"Problemele le știam dinainte, dar nu și gravitatea lor", mai spune Silviu Zinica. "Niciun proiect de investiții din comuna Smârdan nu era cadastrat, în condițiile în care există finanțări pentru așa ceva. Fără cadastru, fără carte funciară, nu se pot accesa fonduri pentru investiții, indiferent de unde vin acestea. E limpede că nu a existat interes real pentru dezvoltare", ne-a mai precizat acesta.

"Pe de altă parte, un primar are nevoie de timp pentru a-și impune viziunea, un minimum de trei mandate. Nu mai există minuni, Germania a fost reconstruită la gamelă", este de părere Silviu Zinica, cu mențiunea că, la început de mandat, și la Smârdan a fost necesar un restart absolut.

Revenind la contractul de apă și canalizare, acesta trebuie finalizat în toată comuna, conform proiectului, până la finele anului viitor. "Este un sacrificiu pe care trebuie să îl facem, am recuperat, cu noi constructori, o întârziere de doi ani și toate eforturile se fac pentru a putea ajunge și la asfaltare", prezintă etapele obligatorii primarul din Smârdan.

În 2022, a avut loc pietruirea a 6-7 kilometri de drum comunal, imediat după Sărbătorile Pascale. "La ora actuală, comuna are studiile de fezabilitate întocmite pentru 25 de kilometri, iar pe Programul Național de Investiții avem depus un proiect de 12,5 kilometri. Vedem cât primim, iar la anul o luăm de la capăt". Realist vorbind, Silviu Zinica își propune un target de reabilitare a drumurilor comunale în proporție de 70-80 la sută, până în anul 2028.

Bugetul comunei se situează undeva la 7,8 milioane de lei, din care ponderea o reprezintă cotele defalcate. La zi, proiectele de investiții enumerate de edilul-șef din Smârdan totalizează însă puțin peste 13 milioane de euro.

Școală în reconstrucție, gazele, "pe țeavă"

Refacerea de la zero a școlii din Smârdan este un proiect câștigat de fosta administrație și semnat după alegerile din 2020. În prezent, valoarea lucrărilor depășește șase milioane de lei. Finanțarea este asigurată prin CNI, iar termenul de finalizare este 2023. "Mi-aș dori foarte mult să fie gata în acest an, chiar înainte de începerea anului școlar. Avem, ce-i drept, probleme cu costurile materialelor de construcții", spune primarul Silviu Zinica. Acesta a adăugat că există un proiect, într-un alt sat component al comunei, Mihail Kogălniceanu, pentru realizarea unui complex școlar. Altfel, ar fi nevoie și de o creșă, iar administrația locală are în vedere depunerea unui proiect pe Programul "Anghel Saligny".

La doi pași de municipiul reședință de județ, comuna Smârdan se apropie de 6.000 de locuitori, iar, cel mai probabil, încă 20 la sută sunt oameni din Galați, mutați în timp. În aceste condiții, proiectul de branșare la rețeaua de gaze e mai mult decât necesar, iar Silviu Zinica este de părere că investiția ar fi putut fi depusă, spre finanțare, la finalul anului 2020, pe POIM. În cele din urmă, așa cum am relatat deja în cotidianul nostru, dosarul a fost aprobat la Ministerul Dezvoltării, iar valoarea sa, de circa șapte milioane de euro, va beneficia de finanțare. "Prin aceste rețele moderne de gaze, va putea trece inclusiv un amestec de hidrogen cu gaz metan, o nouă tehnologie care va face sustenabil acest proiect în următorii 50-60 de ani", crede Silviu Zinica.

Nu în cele din urmă, dispensarele medicale din comună trebuie reabilitate, iar pentru cel din Smârdan, chiar din proximitatea sediului primăriei, soluția este accesarea de fonduri europene.

Cum (nu) funcționează o localitate

Pentru a avea posibilități de dezvoltare, primarul din Smârdan crede că trebuie ținute sub 25 la sută cheltuielile de funcționare. "Aveam angajați care veneau când voiau și plecau la fel. Făceau ciorbă la reșou, în birou la Primărie. Haideți să devenim umani și să fim orientați către cetățeni. Noi putem avea, la o intersecție interzis la stânga, mergem la dreapta, iar apoi putem vira de câteva ori la stânga și ajungem unde ne-am propus. Deci, nu sunt de acord cu <<nu se poate>>", spune Zinica. Totuși, de curând, ședința Consiliului Local nu a avut cvorum pentru a fi votate proiecte de 20 de miliarde de lei vechi.

PNRR și creșterea atractivității

La Smârdan trebuie de toate, motiv pentru care au fost depuse și proiecte pe PNRR, destinate creșterii eficienței energetice și digitalizării. "Nu putem refuza niște investiții pe care, deși nu sunt foarte urgente, le putem accesa", spune Silviu Zinica, cu referire la axele C.5 și C.10, aferente Fondului Local și Valului Renovării. În plus, este nevoie și de un sistem pentru gestionarea inteligentă a iluminatului public în localitate, dar și de un parc fotovoltaic care ar degreva costurile cu energia electrică. "Am face o economie pe care am putea-o folosi, ulterior, în urbanizare", a menționat primarul din Smârdan. La această dată, a fost depus și un proiect pentru un centru cultural multifuncțional. Acum, căminul cultural funcționează într-o clădire fără termoficare.

În comună, pe lângă o serie de companii prelucrătoare, există și fermieri axați pe cultura mare pe o suprafață de 1.500 de hectare, dar și în zootehnie, chiar și o exploatație forestieră. "Avem și lucrători în diaspora, oameni care muncesc în Marea Britanie, Germania, Italia și Spania. Pe viitor, dezvoltarea infrastructurii regionale ar pute face și Smârdanul mai atractiv", a mai spus Silviu Zinica.

Citit 7861 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Mai 2022 00:48

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.