Proiecte de peste 180 milioane de lei în 18 comune gălățene

Proiecte de peste 180 milioane de lei în 18 comune gălățene
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Pe parcursul acestei veri, am identificat numeroase preocupări de investiții în unitățile administrativ-teritoriale din județ, comunele gălățene demarând mai multe proceduri de achiziție publică în acest sens în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP/SICAP). Unele dintre acestea beneficiază de finanțare prin Programul Național de Investiții (PNI) "Anghel Saligny", iar altele, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar nu numai.

Apă și canalizare la Negrilești și Rediu, alimentare cu gaze la Corod

Astfel, la Rediu, trei asocieri de companii, conduse de Construcții Feroviare Galați SA, Gendav SRL, dar și de firma botoșăneană Cornell’s Floor SRL, s-au înscris pentru cele două licitații destinate înființării rețelelor de alimentare cu apă și canalizare, lucrări evaluate, per total, la aproape 34 de milioane de lei. De menționat este faptul că rețeaua de alimentare cu apă este prevăzută a avea o lungime de 32,27 kilometri, plus 14 stații de pompare, în timp ce rețeaua comunală de canalizare este proiectată pe 34,47 kilometri, incluzând 17 stații de pompare a apelor uzate.

În mod similar, la Negrilești se așteaptă oferte din partea operatorilor economici până la data de 11 septembrie pentru sistemul de canalizare, inclusiv stație de epurare, valoarea investiției fiind estimată la 17,07 milioane de lei, cu finanțare prin PNI "Anghel Saligny". Criteriul de atribuire "cel mai bun raport calitate-preț" prevede o pondere de doar 40% a componentei financiare.

O altă investiție consistentă este dorită de comunitatea corodeană, acolo unde, până la 18 septembrie, sunt așteptate oferte pentru înființarea rețelei de gaze naturale, un proiect estimat la 34,15 milioane de  lei. Tot în Corod am identificat proceduri de achiziție atât pentru creșterea eficienței energetice la școlile din satele Blânzi și Cărăpcești, dar și necesitatea amenajării scurgerii apelor pluviale aferente torentului Gliga, ce se descarcă în Corozel. Cele trei proiecte însumează 6,77 milioane de lei, exclusiv TVA.

Multe proiecte de modernizare a infrastructurii de drumuri comunale

Trecând la proiectele de reabilitare a infrastructurii rutiere comunale, acestea sunt cât se poate de numeroase. De pe portalul e-licitatie.ro, am aflat că Primăria Barcea a primit nu mai puțin de cinci oferte pentru lucrări evaluate la 9,14 milioane de lei, ce urmează a fi executate pe 5,83 kilometri, mai exact pe 17 străzi din comună. Câte patru oferte au fost depuse și pentru lucrările preconizate la Berești-Meria și la Frumușița, acolo unde se intenționează modernizarea a cinci, respectiv, 19 drumuri comunale, la o valoare cumulată de aproape 23 milioane de lei, pentru ceva mai mult de 11 kilometri.

O valoare consistentă o au și reabilitările de la Măstăcani, acolo unde administrația comunală așteaptă oferte ale constructorilor pentru 7,32 kilometri, estimarea lucrărilor fiind de circa 16,6 milioane de lei, fără a uita de intervențiile de la Jorăști, unde unica ofertă depusă este cea a asocierii Oldroad Construct SRL - DM Buildings & Roads Engineering & Partnership SRL - Citadina 98 SA, pentru reabilitarea a șase kilometri, la o valoare de 5,96 milioane de lei. Alte oferte ale constructorilor sunt în evaluarea autorităților contractante de la Munteni, Priponești și Rădești, în discuție fiind lucrări evaluate, per ansamblu, la 18,48 milioane de lei.

Proiect de energie regenerabilă la Matca, piste de biciclete la Liești

O altă investiție de interes am remarcat la Matca, acolo unde primăria a lansat în licitație un proiect cu finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare pentru executarea de lucrări (inclusiv furnizarea de echipamente și dotări) în vederea producerii de energie din surse regenerabile, estimat la 3,2 milioane de lei.

La Cudalbi, modernizarea sistemului de iluminat public a fost ofertată de asocierea Vodafone Romania - Urbioled SRL pentru 1,93 milioane de lei, în vreme ce la Liești există preocupare pentru amenajarea a trei kilometri de piste de biciclete pe partea dreaptă a DN 25, costul investiției fiind de aproximativ 2,2 milioane lei. Lucrările includ și amenajarea a două stații de reîncărcare a vehiculelor electrice, existând trei oferte ale constructorilor în acest sens.

În plus, la Schela, creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei la Școala "Lascăr Catargiu" au fost estimate la 2,88 milioane de lei, exclusiv TVA, în timp ce la Scânteiești se dorește eficientizarea, cu fonduri PNRR, a sediului administrativ din satul Fântânele, în valoare de 1,95 milioane de lei. Oferta companiei Perfecta Impex SRL este în evaluare până la 15 septembrie, conform datelor din SICAP.

În schimb, la Bălășești, reabilitarea centrului integrat comunitar a fost deja atribuită asocierii vasluiene Frenauto Universal SRL - Urban Proiect SA, la o valoare de 971.000 de lei, plus TVA. Nu în ultimul rând, comunele Smulți și Vârlezi derulează un parteneriat pentru achiziționarea a două microbuze electrice destinate elevilor, costurile fiind de aproximativ 2,46 milioane de lei.

Per total, cumulând datele din SICAP, în cele 18 comune gălățene discutăm despre investiții ce totalizează nu mai puțin de 180,76 milioane de lei, exclusiv TVA, echivalentul la zi a peste 36,5 milioane de euro.

Citit 4721 ori Ultima modificare Duminică, 01 Octombrie 2023 23:46

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

  • postat de Costi din Odaia Manolachi
    Marți, 05 Septembrie 2023 09:04
    86.124.203.***
    Comuna Vânători unde este? Ce proiecte are? Unde se asfaltează, unde se face canalizare, rigole de scurgere a apei pluviale (șanțuri) etc? De la Metro și până la vatra veche a satului Costi nu mișcă nimic! Doar se încasează taxe și impozite pentru miile de construcții din zonă!
    0
    0
  • postat de pro
    Marți, 05 Septembrie 2023 07:55
    5.13.161.***
    Dupa ce se vor finaliza proiectele si cetatenii devin consumatori captivi, autoritatile vor spune ca gazul distruge planeta, ca apa consumata distruge planeta, ii vor face sa se simta vinovati si sa accepte preturi uriase care, bineinteles, imbogatesc doar furnizorul. Multumesc, NU!
    0
    0
  • postat de marr
    Luni, 04 Septembrie 2023 22:40
    86.124.201.***
    Anunturi si Oferte ..in buza Alegerilor . Sa le vedem la urma , terminate , si mai vorbim .
    Altfel despre ce discutam ?!
    0
    0
  • postat de Jalba Aurel
    Luni, 04 Septembrie 2023 22:22
    82.76.59.***
    Tot mafia va "lucra' sa nu spunem frauda țară asta fara coloana vertebrala
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.