Uleiul de Priponeşti e pe gustul europenilor
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Uleiul de Priponeşti e pe gustul europenilor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
  • Ungaria, Bulgaria şi Grecia cumpără ulei brut de floarea soarelui, extras la Galaţi sau în alte fabrici din ţară * În magazine găsim sticle cu ulei rafinat în ţările vecine, mai ieftin decât al nostru, dar şi mai slab calitativ * În ciuda concurenţei, producătorii gălăţeni rezistă şi pe pieţele româneşti, dar fac şi export

Uleiul rafinat în fabricile din judeţul Galaţi trebuie să facă faţă pe pieţele de desfacere produselor importate, care ajung adesea, la raft, la un preţ mai mic şi mai atractiv pentru client. Nicolae Mănăilă, patronul fabricii „Helianthus” din Priponeşti (al doilea producător de ulei din judeţ, ca mărime, după SC Prutul Galaţi SA), spune, însă, că preţul nu reflectă întotdeauna calitatea produsului şi că mulţi producători vând mult doar pentru că au reclamă bună sau pentru că au găsit o soluţie să scadă foarte mult preţul.

Secretul ungurilor şi al bulgarilor

„A fost un an interesant pe piaţa uleiului de floarea soarelui. La raft au apărut produse din Bulgaria şi Ungaria, la preţuri foarte mici, de circa 5 lei litrul. Cum se ajunge la acest preţ e greu de înţeles, în condiţiile în care noi exportăm către aceste ţări ulei brut la preţul de 3,8 lei sau 3,9 lei, fără TVA. Ce calitate putem aprecia, deci, că are uleiul respectiv? Un producător cu o fabrică mică are nevoie de cel puţin 5,4 lei pe litrul de ulei, ca să obţină profit”, se întreabă Nicolae Mănăilă, producător de ulei cu o tradiţie de aproape 20 de ani. În condiţiile prezentate de omul de afaceri gălăţean, costurile de rafinare, îmbuteliere, transport şi desfacere ar trebui într-adevăr să fie infime – de ordinul câtorva zeci de bani – pentru a putea justifica preţul scăzut al produsului finit.

„Am mai putea găsi, aici, o explicaţie. Ungaria, spre exemplu, ne cere ulei brut, pe care să îl importe, să îl rafineze. Am încercat să aflu de ce ţara vecină vrea ulei brut, în condiţiile în care ne livrează pe piaţă produsul deja rafinat. Răspunsul a fost că ţara îşi împrospătează rezerva de stat de ulei. Îl scot pe cel care a stat o vreme şi îl rafinează pe cel brut, important, pentru a-l înlocui. Nu exportăm direct, ci cu ajutorul unor firme de intermediere din ţară”, mai spune producătorul gălăţean de ulei.

Cât ulei se fabrică şi cât se vinde?

„În acest moment, la Priponeşti avem o fabrică de ulei cu toate dotările necesare. Pornim de la decojirea seminţelor de floarea soarelui, trecem prin procesul tehnologic de obţinere a uleiului şi ajungem până la îmbuteliere, care se face automat. Nu e o fabrică de dimensiunile celei gălăţene, dar producţia noastră zilnică variază între 5.000 şi 7.000 de litri de ulei în 24 de ore. Producem şi în funcţie de piaţă. Nu mi-am dorit niciodată ca piaţa sa fie saturată de produsele noastre pentru că atunci ar scădea vânzările. Atunci când uleiul mai şi lipseşte, clienţii care îl apreciază sesizează acest lucru şi îl cer. Nu pot spune că rămânem cu ulei pe stoc, din pricina produselor importate, dar piaţa este mai aglomerată. Încă nu am intrat pe piaţa oraşului Galaţi, dar avem de gând să o facem. Momentan, în afară de comunele din judeţ şi de Tecuci, livrăm în Focşani, Suceava, Bârlad şi Bacău. Oricum, ceea ce mai pierdem pe piaţa de desfacere, recuperăm prin vânzarea uleiului brut, care se cere şi în Italia sau Grecia”, apreciază Nicolae Mănăilă.

Adevăr şi publicitate pe piaţa uleiului

„Despre uleiul de floarea soarelui se spun multe, dar foarte puţine lucruri sunt adevărate. Mai întâi, am remarcat că unele sticle de ulei au preţ mai mare pentru că, potrivit etichetei, produsul ar fi dublu rafinat. Un asemenea proces tehnologic nu există, în practică. Uleiul se rafinează o singură dată. Apoi, unele uleiuri ar avea adaosuri, cum ar fi vitamina E. Trebuie spus că nu se poate adăuga o cantitate mai mare de vitamine unui ulei. Uleiul de floarea soarelui conţine însă această vitamină. Mulţi dintre clienţi cumpără uleiurile ieftine, tocmai datorită preţului. Există însă şi ulei „de fiţe”, care este scump şi pe care îl cumpără persoanele cu mai mulţi bani. Nu sunt de acord nici cu cei care spun că uleiul de floarea soarelui este nociv pentru sănătate. Dacă într-adevăr aşa ar fi, Grecia nu ne-ar mai cere ulei brut de floarea soarelui pentru că au ulei de măsline”, apreciază producătorul de ulei de la Priponeşti.

Citit 10135 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Mai 2012 21:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.