Până pe 29 iunie se depun proiecte pe Măsura 141
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Până pe 29 iunie se depun proiecte pe Măsura 141
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Sute de gălăţeni au cerut, în anii trecuţi, bani europeni pentru ferme de semi-subzistenţă * Câte 1.500 euro anul, timp de cinci ani, pentru îndeplinirea unui plan de afaceri bine stabilit * Şansele fermierilor gălăţeni de a primii banii sunt mai mari, în această sesiune


S-a deschis cea de-a cincea sesiune de depunere a proiectelor pentru obţinerea de bani europeni pentru agricultură, pe măsura 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă”. Finanţarea nerambursabilă constă într-o sumă de 1.500 euro pe care fermierul o primeşte anual, în condiţii stricte.

„În prima sesiune (2008 – n.r.) am avut o sută de proiecte depuse. În următoarele sesiuni s-au depus 220, 274 şi 223 de proiecte. Am primit până acum, deci, 817 proiecte din care 681 au şi primit finanţare. În ultima sesiune au fost contractate doar 16 proiecte, dat fiind faptul că, la nivel naţional, numărul solicitanţilor a fost aproape dublu faţă de cel prevăzut pentru limita de finanţare”, ne-a declarat inginerul Silviu Dodu, din cadrul Departamentului de Dezvoltare Agricolă.

„S-a făcut o echilibrare a punctajului!”

„Numărul criteriilor de selecţie în funcţie de care se evaluează dosarul este mare şi nu toate solicitările îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru finanţare. Unele dosare nu întrunesc punctajul necesar, dat fiind faptul că se acordă puncte fermierilor din zone defavorizate, cum ar fi regiunile montane sau comunele întinse, cu multe sate. Astfel, zona noastră a avut de pierdut, din acest punct de vedere. Totuşi, în această sesiune, şansele fermierilor gălăţeni sunt mai mari pentru că s-a făcut o echilibrare a punctajelor”, apreciază inginerul Silviu Dodu.

Când vin banii şi în ce condiţii?

„După selectarea proiectelor, durează câteva luni până când dosarele ajung la Comitetul de Monitorizare, care avizează punctajul calculat de noi şi selecţia pe care am făcut-o. Fermierul semnează decizia de finanţare, după care se prezintă o serie de documente la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP). Termenul în care urmează să fie livraţi banii este de 90 de zile”, conchide sursa citată. Planul de afaceri pe care fermierul îl prezintă pentru a obţine banii este desfăşurat pe durata a cinci ani. La finele celui de-al treilea an, agricultorul trebuie să facă dovada că a reuşit să îşi dezvolte corespunzător planul de afaceri, a crescut valoarea exploataţiei cu 3 unităţi de dezvoltare economică (UDE) şi a comercializat cel puţin 20 la sută din producţie.

Citit 3709 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Mai 2012 18:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.