După 40 de ani de agricultură: Omul sfinţeşte câmpurile
Foto: Foto: Vasile Caburgan

După 40 de ani de agricultură: Omul sfinţeşte câmpurile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  • Uneori se poate face agricultură şi fără irigaţii consistente sau fonduri europene
Ca să ştii agricultură, trebuie să înveţi întreaga viaţă şi să vrei într-adevăr să munceşti. Îţi mai trebuie răbdare, dar şi dragoste pentru meseria pe care o faci. Pământul nu va învăţa niciodată să te asculte dacă profitul gras este singurul motiv pentru care vrei să îl exploatezi. Iar atunci când ai în grijă şi pământurile altora, ar trebui să te gândeşti mai puţin la tine şi mai mult la ei.

Cam aşa vede lumea, la cei 78 de ani pe care i-a împlinit ieri, Dumitru Slabu, şeful Asociaţiei Agricole „Scânteia” din Scânteieşti. Coordonează producţiile agricole din comună de 43 de ani, aşa că oamenii s-au putut baza pe el şi cât a fost şef de CAP (din 1969 până la desfiinţare), dar şi după ce fermierii s-au organizat în asociaţie.

Acum, la „Scânteia” sunt 460 de membri. Au fost mai mulţi în anii din urmă, dar cei care au pus banul mai presus de orice au plecat să se afilieze altor asociaţii de agricultori. La Scâteieşti, culturile cresc şi fără irigaţii consistente, şi fără investiţii făcute cu fonduri europene. Organizaţi în asociaţie, oamenii fac ceea ce ştiu dintotdeauna: lucrează pământul, îşi strâng recoltele şi îşi duc traiul, aşa cum pot.

Fermierii sunt la mila Cerului

Pe câmpurile Asociaţiei „Scânteia” nu se poate iriga, pentru că infrastructura a fost distrusă. „După Revoluţie s-a furat tot. Au fost în stare să scoată până şi ţevile din pământ. Ce să mai vorbim despre ce era la suprafaţă? Sistemul a dispărut imediat. E dificil, mai ales în anii secetoşi. Am mai avut şi în 2009 secetă, dar nu chiar ca în acest an. Oricum, noi cei de aici, nu prea avem de ce să ne plângem. Spre deosebire de alţi fermieri din alte zone, am prins vreo două ploi bune, care au venit la timp”, ne spune Dumitru Slabu.

Are un regret după timpurile în care se putea iriga şi aici, dar spune că între timp tehnica agricolă a evoluat mult, aşa că per total acum se lucrează mult mai bine decât pe vremea comuniştilor. Mai ales că, în afară de combine, asociaţia are toate utilajele de care e nevoie pentru ridicarea culturilor de grâu, porumb şi floarea-soarelui.

Vede, însă, o mare greşeală a statului, care a adus agricultura într-o stare deloc de invidiat.

„CAP-urile nu trebuiau desfiinţate, aşa cum s-a procedat la noi. Fiecare om îşi putea lua ceva pământ, iar restul ar fi trebuit să rămână în continuare în asociaţii. Ne-am fi dezvoltata altfel”, spune Dumitru Slabu.

Cum se anunţă recolta?

Dacă n-ar fi plouat, probabil câmpurile de la Scâteieşti ar fi fost deja pârjolite. Dar cum cerul nu i-a părăsit chiar de tot pe agricultorii din zonă, culturile se anunţă moderate, apreciază Dumitru Slabu. „Avem 300 de hectare cultivate cu grâu şi vom recolta, probabil, până la 850 de kilograme la hectar. Şi floarea-soarelui s-a făcut destul de bine şi nu cred că de acum încolo va mai avea nevoie de ceva. Singurul fenomen care ar putea să o mai strice acum ar fi ploaia cu piatră, dar sperăm să nu avem parte de aşa ceva. Şi porumbul s-a făcut destul de bine, în zona noastră, tot datorită ploilor”, conchide Dumitru Slabu.

 

Citit 2654 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Iulie 2012 19:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.