Vijeliile spulberă speranţele fermierilor: Aproape 1.200 de hectare de culturi afectate

Vijeliile spulberă speranţele fermierilor: Aproape 1.200 de hectare de culturi afectate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Năpasta s-a abătut asupra cerealelor, dar n-a scăpat nevătămată nici floarea-soarelui * Şi legumicultorii au înregistrat pagube însemnate

Vijeliile din ultimele săptămâni le-au stricat unora dintre agricultori părţi însemnate din culturile pe care se bazează pentru a supravieţui anului agricol dezastruos. După ce au îndurat cu greu seceta, plantele de pe mai mult de 1.100 de hectare de teren s-au aplecat sub ploi violente şi furtuni. Peste toate, luni seara s-a abătut grindina prin Bădălan, iar bucăţile mari de gheaţă au „muşcat” din culturile deja vlăguite de vremea cu totul neprielnică. Acum, unii dintre fermieri se întrabă dacă vor putea să recolteze măcar atât cât să îşi scoată banii daţi pe sămânţă, răsaduri şi lucrări agricole.

Ropote şi grindină pe câmp

Vântul şi ploile au pus la pământ orice le-a ieşit în cale, fie că a fost grâu, porumb sau floarea soarelui. Efectele negative s-au simţit, mai mult decât în alte părţi, în zona Cosmeşti, în bazinele legumicole de la Tecuci şi Matca şi în apropiere de Tuluceşti.

„Până la acest moment am înregistrat 1.116 hectare afectate de ploi şi vijelii. Dintre acestea, 252 de hectare de porumb au fost afectate în proporţii cuprinse între 20 la sută şi sută la sută. În aceeaşi proporţie au fost afectate şi 821 de hectare cultivate cu floarea-soarelui. Potrivit datelor colectate până la acest moment, 40 de hectare de grâu au fost compromise total din cauza ploilor şi vijeliilor”, a declarat directorul-executiv al Direcţiei Agricole şi de Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, Profira Onode.

Şi mătcaşii au avut ceva probleme cu serele de legume şi cu folia care le acoperă, dar au remediat repede situaţia, fără a mai solicita sprijin din partea autorităţilor. Legumicultorii din zona Tecuciului s-au ales cu trei hectare de culturi distruse în proporţie de circa 60 la sută. În Bădălan, peste jumătate dintr-o exploataţie de ceapă întinsă pe 34 de hectare a fost compromisă în urma căderilor de grindină din după-amiaza zilei de luni.

Potrivit directorului executiv al DADR, Profira Onode, norii din care a căzut grindina n-au rămas prea mult timp deasupra Galaţiului, aşa că nu sunt mulţi fermieri care să fi avut de suferit din această cauză. Urgia a ajuns însă la Tulcea, unde căderile de grindină au făcut prăpăd pe câmpuri.

Rănile lanului de floarea-soarelui

Inginerul Cezar Boierescu, cel care a vegheat la dezvoltarea culturii de floarea-soarelui din câmpurile de după Odaia Manolachi, spune că procentul în care a fost afectată cultura, în urma vijeliilor din ultimele săptămâni, diferă. Sunt unele porţiuni în care floarea e neatinsă şi altele în care mii de plante zac culcate la pământ. „Avem în zona Odăii Manolachi o solă de 35 de hectare pe care cultura de floarea-soarelui a fost distrusă în proporţie de până la 90 la sută. Per total, au fost afectate circa 200 de hectare, dar în unele locuri, daunele se înregistrează pe arii mai mici, de 40 sau 50 la sută din suprafaţa cultivată. Nu ştiu cât de mult vom mai reuşi să recoltăm, de pe suprafeţele afectate. Vom băga combina, pentru că oricum terenul trebuie curăţat, dar nu cred că ne vom alege cu mare lucru”, a precizat Cezar Boierescu.

Stând de veghe în lanul de răsărită, putem vedea distinct zonele prin care urgia s-a abătut şi a culcat la pământ plante mari şi puternice, care le-ar fi putut aduce un venit bun cultivatorilor. De departe, porţiunile se văd ca nişte răni înnegrite. Miile de plante culcate de vânt zac şi se usucă acum pe sol. Fermierilor din zonă nu le rămâne decât să ofteze şi să raporteze pagubele către Direcţia Agricolă şi Dezvoltare Rurală, în speraţa că autorităţile vor reacţiona la necazurile lor.

Citit 2244 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Iulie 2012 20:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.