Venitul minim garantat - şansa supravieţuirii în mediul rural

Venitul minim garantat - şansa supravieţuirii în mediul rural
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cel mai mare număr de beneficiari de venit minim garantat s-a raportat la Ghidigeni * Pe „podium”, în acest top al sărăciei, se mai află Brăhăşeşti şi Drăgăneşti * Doar beneficiarii din aceste trei comune au primit, în primele cinci luni ale anului, aproape un milion de lei, sub formă de prestaţii sociale * Per total, gălăţenii din mediul rural primesc într-un an venit minim garantat de peste 10 milioane de lei *


Circa 6.000 de familii sau gălăţeni singuri care trăiesc în mediul rural beneficiază lunar de o indemnizaţie de venit minim garantat. Suma pe care statul a plătit-o către aceste persoane, prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Galaţi, se ridica, la finele lui mai, la 5.834.002 lei.

La începutul verii, comuna cu cel mai mare număr de asistaţi era Ghidigeni, unde 450 de beneficiari (familii sau persoane singure) au încasat în primele cinci luni ale anului 495.562 de lei. Pe locul doi în acest top al sărăciei se află comuna Brăhăşeşti, cu 387 de beneficiari, cărora le-a fost alocată până în iunie suma de 352.276 de lei. Prea bine nu stătea nici Drăgăneştiul, unde 227 de beneficiari au avut nevoie de 150.218 lei doar ca să îşi ducă zilele. Statul a dat, deci, aproape un milion de lei pentru beneficiarii din doar trei comune gălăţene, în mai puţin de jumătate de an.

Evident, comunele cu cei mai mulţi asistaţi sunt cele din zonele judeţului în care industria nu ia mişcă. În aceste zone, oamenii care nu-şi permit să facă agricultură sunt nevoiţi să stea la mâna ajutoarelor venite de la stat, doar ca să supravieţuiască. Un număr destul de mare de asistaţi sociali s-a raportat şi la Valea Mărului, unde 216 de persoane au primit, de la începutul acestui an, 157.493 de lei sub formă de indemnizaţii de venit minim garantat. Şi la Umbrăreşti numărul persoanelor fără venit care primesc ajutor prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale se ridică tot la peste 200, iar suma plătită ajunsese, până în vară, la 142.000 de lei.

 

De ce suntem atât de săraci?

Situaţia pare una fără ieşire: pe de o parte, statul cheltuieşte destul de mult ca să îşi întreţină cetăţenii, iar pe de altă parte oamenii care primesc banii continuă să îşi ducă zilele la limita sărăciei. De vină este lipsa locurilor de muncă din mediul rural şi a salariilor decente, care să îi determine pe oameni să bată drumul până la oraş, ca să se angajeze. Există însă şi destui fermieri prin judeţ care se plâng că multora dintre tineri le-a dispărut cu totul cheful de muncă şi preferă să trăiască din cei peste 100 de lei pe care îi primesc ca indemnizaţie de venit minim garantat decât să iasă la muncă şi să câştige, zilnic, între 40 şi 60 lei.

Multe s-ar rezolva, însă, dacă mediul rural nu ar mai depinde aproape exclusiv de agricultură, unde cei mai mulţi dintre angajaţi prestează munci sezoniere, ca zilieri.

Citit 2628 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Iulie 2012 21:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.