Şcoala nu începe cu bucurie în tot judeţul

Şcoala nu începe cu bucurie în tot judeţul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cum anul şcolar începe în mai puţin de trei săptămâni - 10 septembrie, şcolile şi grădiniţele ar trebui de-acum să se pregătească să-i primească pe elevi. Prin unele instituţii de învăţământ se mătură deja, se spală şi se mai dă câte o mână de vopsea. Altele mai au încă aşternute la intrare covoare de coji de seminţe şi pahare din plastic. Totul ţine, până la urmă, de spiritul gospodăresc pe care îl au autorităţile dintr-o comună sau alta, dar şi de implicarea de care dau sau nu dovadă directorii şcolilor şi grădiniţelor.

La sat se mătură numai toamna

Am ajuns, pe la primele ore ale dimineţii, la fosta şcoală din satul Negrea, comuna Schela. Acum, în incită funcţionează o grădiniţă frecventată de 27 de copii din sat, elevii fiind transportaţi la şcoala din comună. Poate că ora matinală era de vină pentru faptul că uşa instituţiei rămăsese încuiată. N-am reuşit să vedem condiţiile în care copiii fac primii paşi pe calea educaţiei, dar ne-a impresionat neplăcut starea exteriorului clădirii. Pe uşă a rămas un afiş de la ultimul scrutin, care îţi dă impresia că aici se votează permanent. Pe scările de la intrare s-au adunat mormane de coji de seminţe, iar prin jur au rămas cutii goale de energizante şi pahare de plastic. Poate că personalul care ar trebui să ţină curtea curată va mătura măcar în ajunul deschiderii anului şcolar. Că tot s-ar mai putea aduna ceva gunoaie până la acel moment şi poate n-ar fi cazul să muncească de două ori!

Doi pe un loc în microbuzul şcolar

Primarul din Schela, Maricel Popa, spune că în fiecare dimineaţă, în timpul anului şcolar, microbuzul şcolar aduce din satul Negrea câteva zeci de elevi de ciclu primar şi alte câteva zeci de gimnaziu, care fac ore la şcoala din vecinătatea Primăriei. Aici, spaţiile sunt renovate şi igienizate atât la interior, cât şi la exterior. „Probleme cu maşina, în sine, nu avem. Iarna, când se înzăpezesc drumurile, se circulă greu, este adevărat. Dar principala problema este că microbuzul are un număr prea mic de locuri pentru nevoile noastre. Cu cele 16 scaune disponibile, trebuie acum să facem două drumuri de dimineaţă pentru a reuşi să aducem toţi copiii de ciclu primar la şcoală. Dacă ar fi să şi respectăm normele - un singur copil pe un scaun de microbuz - ar trebui să facem trei ture ori ar trebui să îi trezim de la 6,00 pe elevii din prima tură şi să îi aducem la şcoală, unde să aştepte începutul orelor, fie elevii care ar urma să fie transportaţi la al treilea drum nu ar ajunge la prima oră de dimineaţă”, a declarat Maricel Petrea.

În comunele din est se face curăţenie

Cele mai multe şcoli de pe linia Galaţi-Cavadineşti au intrat în lucrări de igienizare. Primarii care au prins în anii din urmă finanţări prin Banca Mondială au reuşit să renoveze şcolile, mai mari sau mai mici, aşa că acum nu mai trebuie decât să le întreţină. La Tuluceşti, de exemplu, şcoala a fost renovată de curând, iar terenul de fotbal şi sala de sport vor fi şi ele gata pentru a-i primi în toamnă pe elevi. Şcoală recondiţionată au şi elevii din Frumuşiţa. La Măstăcani, în clădirea nouă a şcolii gimnaziale se mai dădea o mână de vopsea şi se igieniza.

Şcoală renovată, dar profesori sărăciţi de navetă

Şcoala din Oancea este veche de peste 100 de ani şi a fost supusă unui proces serios de reabilitare în 2008. Viceprimarul comunei, Pericle Avădanei, spune că a fost elev aici şi că banii de la Banca Mondială veniţi pentru renovarea şcolii au făcut ca instituţia să capete o cu totul altă faţă. „N-a fost foarte bine nici la noi, până când am renovat. Era şi porţiuni de podea unde atingeai pământul cu picioarele, iar sălile de clasă erau învechite. Cancelaria cred că era o odaie şi nu ocupa nici jumătate din spaţiul de acum”, spune viceprimarul. Probleme care apar în timpul anului şcolar, spune primarul comunei, Victor Chiriloaie, nu sunt legate de infrastructură, ci de faptul că profesorii din Galaţi se supără atunci când primăria nu le plăteşte naveta. „Am mai avut probleme în acest sens, atunci când cadrele didactice care vin din Galaţi s-au supărat că nu le plătim naveta. Este adevărat că legea spune că primăria este cea care trebuie să plătească naveta profesorilor, dar eu cred că această prevedere se aplică în cazul în care ne şi vin bani pentru aşa ceva. În cazul în care banii nu vin, suma este prea mare pentru bugetul Primăriei”, mai spune primarul din Oancea.

Cu sau fără bani de la nivel central pentru navetă, soluţia nu este nici împovărarea profesorului cu aceste cheltuieli care s-ar putea să îl oblige să mai aducă şi bani de acasă, numai ca să poată lucra.

Citit 2236 ori Ultima modificare Miercuri, 29 August 2012 19:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.